Dzień Dobry
TVN

Z uwagi na ogromną wiedzę oraz zamiłowanie do zdrowej kuchni, założycielka MBB, Kornelia Westergaard jest częstym gościem telewizji, gdzie prezentuje sposoby, przepisy i tajniki zdrowego i świadomego odżywiania oraz gotowania opierającego się na zasadach kuchni makrobiotycznej.

DDTVN – Rośliny, które obniżają gorączkę. Efektywne zioła napotne

29 października 2020
Kornelia Westergaard, biotechnolog i psychodietetyk, w naszym programie opowiedziała o ziołach napotnych, które pozwalają pozbyć się gorączki. Jakie napary warto pić?
ZOBACZ ODCINEK DDTVN

DDTVN – Śniadanie poprawiające odporność. Przepisy Kornelii Westergaard

7 października 2020
Zadbaj o swoje zdrowie i zacznij od pożywnego śniadania. Skorzystaj z przepisów na poprawiające odporność dania idealne na jesienny i zimowy poranek. Wystarczy, że dodasz do ulubionych potraw kilka składników, które sprawią, że posiłek stanie się bombą witaminową.
ZOBACZ ODCINEK DDTVN

DDTVN – Wzmacniaj odporność kurkumą – naturalnym antybiotykiem. „Ma działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i antywirusowe”

14 września 2020
Królową kwiatów jest róża, a przypraw – kurkuma. To nie tylko ceniona przyprawa, ale także lek, znany i z powodzeniem stosowany od wieków w medycynie tradycyjnej jako naturalny antybiotyk. Wzmocnić odporność warto szczególnie jesienią, w okresie wzmożonych przeziębień. Jak przyrządzić smaczne szoty odpornościowe dla dzieci i dorosłych? Kilka przepisów zdradziła nam Kornelia Westergaard, biotechnolog i psychodietetyk.
ZOBACZ ODCINEK DDTVN

DDTVN – Siemię lniane – tak samo zdrowe jak nasiona chia, ale dużo tańsze

18 maja 2020
Jakiś czas temu, ze względu na swoje właściwości zdrowotne, bardzo modne stały się pochodzące z Ameryki Południowej nasiona chia. Ale mamy w naszej polskiej kuchni coś, co jest równie zdrowe, jeszcze mniej kaloryczne i tańsze. Mowa o polskim lnie, a dokładnie jego nasionach, czyli siemieniu lnianym.
ZOBACZ ODCINEK DDTVN

DDTVN – Chleb na zakwasie i domowe pasty do smarowania. Poznaj zdrowe przepisy Kornelii Westergaard

30 kwietnia 2020
W programie Dzień Dobry TVN Kornelia Westergaard zdradziła swój przepyszny i prosty przepis na chleb na zakwasie oraz super zdrowe i smaczne pasty. Musicie spróbować :)
ZOBACZ ODCINEK DDTVN

DDTVN – Jak „odchemić” warzywa i owoce? Znamy sposoby na pozbycie się patogenów

6 kwietnia 2020
Teraz to szczególnie ważny temat. Szalejąca pandemia spowodowała, że coraz większą uwagę przykładamy do dokładnego dezynfekowania warzyw i owoców, które są poddawane chemicznemu konserwowaniu. Jak zatem pozbyć się chemikaliów? Kornelia Westergaard w programie Dzień Dobry TVN zdradza sposoby na pozbycie się bakterii i wirusów. Zapraszamy do oglądania.
ZOBACZ ODCINEK DDTVN

DDTVN – Oczyszczające i wzmacniające zupy na wiosnę. Gotuj razem z Kornelią Westergaard

11 marca 2020
Oczyszczające i wzmacniające zupy na wiosnę. Gotuj razem z Kornelią Westergaard, która wystąpiła w programie “Dzień Dobry TVN”! Zupy są lekkostrawne, a ponieważ jedzenie jest „żywe” – zawiera wiele cennych fitochemikaliów (antyoksydantów, enzymów, błonnika) – pomaga przyśpieszyć przemianę materii, spowolnić proces starzenia i oczyścić jelita oraz cały organizmu. Zapraszamy do obejrzenia programu, z którego dowiesz się, jak zrobić wywar warzywny ZERO WASTE i poznasz ciekawe przepisy na pyszne zupy.
ZOBACZ ODCINEK DDTVN

DDTVN – Poranna bomba energetyczna. Czym możemy zdrowo zastąpić kawę i kakao?

24 lutego 2020
Poranna bomba energetyczna – czyli nie tylko kawa, czy kakao może nas postawić rano na nogi!
Natura daje wiele zamienników: kawa – zielona herbata + imbir, kakao – karob + dodatki dla smaku i zapachu. Jak przygotować smaczne i bezkofeinowe bomby energetyczne? O tym mówiła w programie “Dzień Dobry TVN” Kornelia Westergaard.
ZOBACZ ODCINEK DDTVN

DDTVN – Miód manuka – cenione antidotum na wiele dolegliwości

24 września 2019
Miód Manuka to nowozelandzki produkt, który na całym świecie robi furorę ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Pomaga w chorobach układu trawiennego, oddechowego, ma właściwości antynowotworowe – jednym słowem wzmacnia nasz układ odpornościowy. W jaki sposób powinien być spożywany? Czy każdy może go stosować? Na te pytania w programie „Dzień Dobry TVN” odpowiadała Kornelia Westergaard.
ZOBACZ ODCINEK DDTVN

DDTVN – Chwasty, które przydają się w kuchni

14 maja 2019
Jak przygotować sałatkę z "chwastów", które nadają się do jedzenia i czy mlecz można smażyć na oliwie? Chwasty i kwiaty rzadko goszczą na naszych stołach, a tych jadalnych jest bardzo wiele: pokrzywa zwyczajna, listki mniszka lekarskiego, liście babki lancetowatej, bluszczyk kurdybanek, czosnek niedźwiedzi, trybula, bratki ogrodowe, stokrotki i kwiaty rajskiego jabłuszka… O nich opowiadała w programie „Dzień Dobry TVN” Kornelia Westergaard. A działo się to w przepięknych okolicznościach przyrody, w naszym Gościńcu Bocianowo na północnych Mazurach koło Węgorzewa, z alpakami w tle.
ZOBACZ ODCINEK DDTVN