Warsztaty

Serdecznie zapraszamy na warsztaty teoretyczno-praktyczne do naszej pracowni kulinarnej w Natolinie k. Grodziska Mazowieckiego (20 min. drogi od centrum Warszawy autostradą A2!).

Warsztaty są jednodniowe i poświęcone konkretnemu tematowi np. kuchni makrobiotycznej, 5-ciu Przemian, bezglutenowej, bezcukrowej, oczyszczającej, ziołowej…

Zajęcia prowadzi Kornelia Westergaard, z wykształcenia biotechnolog, makrobiotyczka i dietetyk TCM, założycielka „Gościńca Bocianowo” (2009 rok) i Macro Bios Baru (2011) wraz z zespołem.

Podczas zajęć omówimy teorię i rzucimy się w wir zadań praktycznych, aby przećwiczyć jak najwięcej potraw. Główny nacisk kładziemy na praktykę i dobrą zabawę z gotowaniem!

Każdy uczestnik otrzyma skrypt z teorią oraz wieloma przepisami, w tym gotowanych potraw. Uczestnikom zapewnimy też całodzienne wyżywienie.

Zajęcia odbywają się w soboty, od 10:00-17:00.

Koszt warsztatów – 280 zł / 1 sesja.
Chęć uczestnictwa prosimy zgłaszać pod adresem: agnieszka@macrobiosbar.pl lub numerem telefonu: 535-340-680.

Grupy są kameralne – maksymalnie 12 osób. Celem potwierdzenia rezerwacji miejsca należy przesłać do nas wiadomość i wpłacić zaliczkę w wysokości 50% ceny wybranego warsztatu. W razie rezygnacji z warsztatu w okresie krótszym niż 2 tygodnie przed warsztatami należy znaleźć „zastępstwo”, w przeciwnym razie zaliczka jest bezzwrotna.

Tu można podejrzeć jak przebiegają warsztaty:

 

Plan warsztatów
– jesień 2017:

30.09.17 r. – „Festiwal warzyw” – podstawy Makrobiotyki – najciekawsze retro-warzywa w najsmaczniejszych odsłonach!
14.10.17 r. -„Smacznie, zdrowo – bezglutenowo”
28.10.17 r. – „Makrobiotyka – śniadanie & kolacja: kremy zbożowe, chleby, pasty i pasztety”
04.11.17 r. – „Kuchnia 5-ciu Przemian” – podstawy dietetyki w TCM
18.11.17 r. – „Makrobiotyka – finger food party”
02.12.17 r. – „Zdrowe desery bez…” – (cukru, nabiału, glutenu, tłuszczów zwierzęcych, jaj i drożdży)

  1. „Makrobiotyka – Festiwal warzyw”

Makrobiotyka jako styl naturalnego odżywiania i życia w zgodzie ze Wszechświatem. W programie talerz makrobiotyczny – czyli kategorie produktów, proporcje oraz techniki gotowania w celu maksymalizacji „energii życiowej”. Dodatkowo równowaga kwasowo-zasadowa.

Przedstawimy wartościowe retro-warzywa, które odeszły do lamusa (np. topinambur, pasternak, jarmuż, brukiew, skorzonerę i inne) oraz całą plejadę cennych dyń (hokkaido, piżmową, nelson, makaronową) i podzielimy się najlepszymi pomysłami co z nich zaskakującego i smacznego zrobić na słono i słodko. Warzywa będą pochodzić z naszej mazurskiej uprawy biodynamicznej.

  1. „Smacznie, zdrowo – bezglutenowo”

Przybliżymy problem wszechogarniającego nas glutenu oraz pokażemy jak upiec smaczne i bezpieczne chleby (nawet na zakwasie, który zawsze wychodzi), zrobić inne mączne potrawy (np. pierogi, naleśniki, kluseczki) oraz desery z mąk naturalnie bezglutenowych zbóż (prosa, gryki, ryżu, amarantusa, kukurydzy, komosy ryżowej, miłki abisyńskiej) oraz z orzechów (mąki migdałowej, kokosowej) i grochów (mąki sojowej, z cieciorki) unikając wysoce przetworzonych gotowych składników bezglutenowych, które mogą prowadzić do cukrzycy.

  1. „Makrobiotyka – śniadanie & kolacja: kremy zbożowe, chleby, pasty i pasztety”

Makrobiotyka – zrównoważony styl odżywiania i życia w zgodzie z Naturą. Czyli podpowiemy jakie pokarmy spożywać, w jakich proporcjach oraz jak je przetwarzać, aby maksymalizować „energię życiową”.
Tematem przewodnim są śniadania i kolacje, czyli będą kremy zbożowe na śniadanie. Upieczemy chleby z ziarnami lub bez, orkiszowe i bezglutenowe, wszystkie na zakwasie! Zrobimy wiele past na bazie roślin strączkowych, pestek, orzechów i/lub warzyw. Do tego upieczemy pyszne pasztety z zaskakujących składników i już będziemy wiedzieć co w zamian za szynkę lub żółty ser na kanapkę do pracy, czy szkoły.

  1. „Kuchnia 5-ciu Przemian” – podstawy dietetyki w TCM

Wprowadzimy w świat Tradycyjnej Medycyny Chińskiej i przedstawimy jej podstawy. Omówimy zasady gotowania wg 5-ciu Przemian, podział produktów i smaków na Elementy (Przemiany). Scharakteryzujemy 5 Elementów z przyporządkowaniem narządów oraz obwodów funkcjonalnych człowieka oraz podpowiemy jak je wzmacniać. Przybliżymy zagadnienie termiki oraz podstawowe czynniki zewnętrzne i wewnętrzne wpływające na nasze zdrowie: wiatr, gorąco, wilgoć, suchość i zimno, które szkodzą narządom trzewnym. Powiemy jak ratować się dietą, równoważyć organizm i dostosować dietę do konstytucji człowieka, jego aktywności, płci oraz pory roku. Ugotujemy wiele pysznych potraw, które będą lepiej zrównoważone energetycznie, smaczniejsze, lepiej trawione i przyswajane. Podpowiemy również jak uprościć sobie prace w kuchni oraz przyswajanie zasad i praktyk kuchni 5-ciu Przemian.

  1. „Makrobiotyka – finger food party”

Urządzacie urodziny z rodziną lub imprezkę z przyjaciółmi? Niebawem Święta i Sylwester. Chcecie ich zaskoczyć smacznym i zdrowym jedzeniem w ciekawych formach?
Tak! Można to zrobić na sposób makrobiotyczny na wytrawnie i słodko, nawet bez użycia cukru. Na warsztat weźmiemy wszelkiego rodzaju tartinki, ruloniki, rogaliki, terriny, dipy, przekąski, paszteciki, kulki, trufelki, ciasteczka i deserki w kieliszku z naturalnych, nieprzetworzonych przemysłowo i pełnowartościowych składników. Na tym warsztacie zdecydowanie będzie dominować praktyka, bo skoro ma być imprezka, to sporo pracy przed nami.

  1. „Zdrowe desery bez…” – (cukru, nabiału, glutenu, tłuszczów zwierzęcych, jaj i drożdży)

Zaproponujemy szereg naturalnych zamienników cukru nawet trzcinowego: z kwiatów kokosa, ksylitol, stewię oraz musy z suszonych owoców. Omówimy dobre tłuszcze roślinne i smaczne zamienniki mleka oraz śmietany. Do tego zrobimy kruche ciasto i inne smakowitości bezglutenowe. Podamy listę zamienników jaj oraz listę rekomendowanych spulchniaczy. Pokażemy pomysły na słodkie i smaczne desery wykluczając część lub nawet wszystkie z wymienionych powyżej składników w jednym deserze. Dla dorosłych i dzieci, idealny temat przed Mikołajkami.

  1. „Makrobiotyka – co włożyć do lunch box’u – dania jednogarnkowe w termosie i zdrowe przekąski”

Powiecie, że kuchnia makrobiotyczna jest pracochłonna i często nie macie pomysłu na to, co szybko ugotować rodzinie na następny dzień do pracy, czy szkoły. Podpowiemy jak się zorganizować, co ugotować / przygotować i w czym zapakować jedzenie do pracy, aby było ciepłe i zdrowe. Podzielimy się ciekawymi przepisami na pyszne dania.
Oczywiście przypomnimy podstawy makrobiotyki, czyli jakie pokarmy spożywać, w jakich proporcjach oraz jak je przetwarzać, aby maksymalizować „energię życiową”. Dodatkowo pokażemy ergonomiczne pojemniki do przechowywania posiłków na ciepło, czasami zaskakująco tanie i proste.

  1. „Gruntowne sprzątanie organizmu po zimie”

Główną przyczyną tak powszechnych i różnorodnych chorób zwyrodnieniowych, zwanych „cywilizacyjnymi” jest wieloletnie przekarmienie i ogólnie wadliwe żywienie. Generalnie spożywamy za dużo pokarmów, niewłaściwych dla naszego organizmu i o zbyt niskiej jakości. W przeszłości poszczono kilka razy do roku z powodów religijnych, ale i z powodu braku żywności, co w naturalny sposób oczyszczało organizm. Nadmiar pożywienia uniemożliwia organizmowi samoczynnie się oczyszczać, dlatego wczesną wiosną zapraszamy na warsztat poświęcony oczyszczaniu. Zaprezentujemy szereg metod oczyszczania najważniejszych organów ciała. Skupimy się na równowadze kwasowo-zasadowej – podstawie naszego zdrowia, ale i dobrego samopoczucia, wigoru, energii do działania i dobrego humoru! Zaproponujemy szereg metod odkwaszania i oczyszczania organizmu oraz przedstawimy „żywą wodę” o pH 9,5 i ORP -400. Nastawimy / wypijemy zakwas z buraków, aby sprawdzić szczelność naszych jelit oraz zasiedlić je dobrą florą bakteryjną. Ugotujemy szereg potraw w oparciu o 100% dietę warzywno-owocową wg zaleceń dr Ewy Dąbrowskiej: z określonych warzyw i owoców, na wodzie, bez dodanych tłuszczy, białek i węglowodanów. Co więcej przekonamy, że to jedzenie może być kreatywne i smaczne.

  1. „Ziołowe gotowanie”

Na przełomie wiosny i lata zaprezentujemy szereg zapomnianych ziół i kwiatów jadalnych rosnących „za lub pod płotem”, m.in.: pokrzywę, jasnotę białą, bluszczyka kurdybanka, mniszka lekarskiego, kwiaty czarnego bzu, kwiaty akacji, stokrotkę, bratka, nasturcję, ogórecznika, nagietka i inne. Pójdziemy na łąkę za płotem i nazbieramy chwastów na zupę, placuszki i sałatkę. Do tego przedstawimy całą kolekcję ciekawych i mało znanych przypraw m.in.: macierzankę, hyzop, galgant, bertram i inne. Podpowiemy jak łączyć znane przyprawy ziołowe i do czego pasują: rozmaryn, estragon, szałwia, lubczyk, tymianek, oregano, bazylia, cząber i majeranek. Ugotujemy z zebranych ziół i kwiatów smaczne potrawy na cały dzień.

Używamy certyfikowanych składników
ekologicznych i bezglutenowych: