TV & Video

DDTVN – Rośliny, które obniżają gorączkę. Efektywne zioła napotne – 29.10.2020 r.
DDTVN – Śniadanie poprawiające odporność – 07.10.2020 r.
DDTVN – Wzmacniaj odporność kurkumą – naturalnym antybiotykiem. „Ma działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i antywirusowe” – 14.09.2020 r.
DDTVN – Siemię lniane – tak samo zdrowe jak nasiona chia, ale dużo tańsze – Gościniec Bocianowo – 18.05.2020 r.
DDTVN – Chleb na zakwasie i domowe pasty do smarowania – Gościniec Bocianowo – 30.04.2020 r.

W programie Dzień Dobry TVN Kornelia Westergaard zdradziła swój przepyszny i prosty przepis na chleb na zakwasie oraz super zdrowe i smaczne pasty. Musicie spróbować 🙂

DDTVN – Jak „odchemić” warzywa i owoce? – 06.04.2020 r.

Teraz to szczególnie ważny temat. Szalejąca pandemia spowodowała, że coraz większą uwagę przykładamy do dokładnego dezynfekowania warzyw i owoców, które są poddawane chemicznemu konserwowaniu. Jak zatem pozbyć się chemikaliów? Kornelia Westergaard w programie Dzień Dobry TVN zdradza sposoby na pozbycie się bakterii i wirusów. Zapraszamy do oglądania.

DDTVN – Oczyszczające i wzamcniające zupy na wiosnę – 11.03.2020 r.

Oczyszczające i wzmacniające zupy na wiosnę. Gotuj razem z Kornelią Westergaard, która wystąpiła w programie “Dzień Dobry TVN”! Zupy są lekkostrawne, a ponieważ jedzenie jest „żywe” – zawiera wiele cennych fitochemikaliów (antyoksydantów, enzymów, błonnika) – pomaga przyśpieszyć przemianę materii, spowolnić proces starzenia i oczyścić jelita oraz cały organizmu. Zapraszamy do obejrzenia programu, z którego dowiesz się, jak zrobić wywar warzywny ZERO WASTE i poznasz ciekawe przepisy na pyszne zupy.

DDTVN – Poranna bomba energetyczna – czym możemy zdrowo zamienić kawę i kakao – 24.02.2020 r.

Poranna bomba energetyczna – czyli nie tylko kawa, czy kakao może nas postawić rano na nogi!
Natura daje wiele zamienników: kawa – zielona herbata + imbir, kakao – karob + dodatki dla smaku i zapachu. Jak przygotować smaczne i bezkofeinowe bomby energetyczne? O tym mówiła w programie “Dzień Dobry TVN” Kornelia Westergaard.

DDTVN – Miód Manuka – 24.09.2019 r.

Miód Manuka to nowozelandzki produkt, który na całym świecie robi furorę ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Pomaga w chorobach układu trawiennego, oddechowego, ma właściwości antynowotworowe – jednym słowem wzmacnia nasz układ odpornościowy. W jaki sposób powinien być spożywany? Czy każdy może go stosować? Na te pytania w programie „Dzień Dobry TVN” odpowiadała Kornelia Westergaard.

DDTVN – Chwasty, które przydają się w kuchni – 14.05.2019 r.
DDTVN – Wielkanocne herbatki na lepsze trawienie – 17.04.2019 r.
DDTVN – Burak dobry na wszystko – 27.03.2019 r.
TVP Info – Kapitalny Program – 11.06.2016 r.
TVP2 – Pytanie na Śniadanie – 02.11.2015 r.

Kuchnia makrobiotyczna – zdrowe chleby na zakwasie oraz pasta marchewkowa z oliwkami, słonecznikowa z kiszonym ogórkiem i koperkiem oraz smalczyk wegański

TVP2 – Pytanie na Śniadanie

Makrobiotyczne śniadanie – czyli krem z kaszy jaglanej z jabłkiem figami i imbirem oraz owsianka „na bogato”

TVP2 – Pytanie na Śniadanie

Słodkości w kuchni makrobiotycznej – czyli muffinki cukiniowe, pestkowiec, kokosanki z płatków owsianych i tarta z jabłkami, borówkami i migdałami

TVP2 – Pytanie na Śniadanie

Danie główne w kuchni makrobiotycznej – czyli kasza gryczana z grzybami, bakaliami i koperkiem, ryżowe jeżyki z indykiem, kotleciki z tofu z warzywami w sezamie i sałatka z brukselki z gruszkami i kiełkami fasolki mung

TVP2 – Pytanie na Śniadanie

Zdrowe i smaczne odchudzanie w kuchni makrobiotycznej – czyli krem z pomidorów, jabłek i selera naciowego, oczyszczająca ryżofasolka, zielone warzywa z garnka i kulki zdrowia

TVP2 – Pytanie na Śniadanie

Wiosenne oczyszczanie organizmu – czyli soki oczyszczająco-odchudzające

TVN – Kulisy sławy – „Urszuli Dudziak apetyt na życie” – 29/04/2012
TVP Info – „Kapitalny program” – 05/04/2014

Nasza firma też miała swoję „5 minut”, dosłownie 🙂



Notice: Undefined index: pix in /wp-content/themes/szota.biz_2015/tmpl_post.php on line 177
Najprostszy Bulion Warzywny ZERO WASTE

Cześć! Dziś mam dla Was przepis na najprostszy bulion warzywny ZERO WASTE!!! Nie lubię marnować jedzenia, dlatego w mojej kuchni i cateringu Macrobiosbar zupy gotujemy na wywarze z obierek. Dopiero do gotowego bulionu dodajemy warzyw. Taki bulion jest także idealny do innych potraw – miłego oglądania 🙂


Notice: Undefined index: pix in /wp-content/themes/szota.biz_2015/tmpl_post.php on line 177
Eliksir Stulatków

Rozpoczynam nową serię programów: Live longer, be stronger! W pierwszym odcinku zdradzę stary, ukraiński przepis, jak zrobić eliksir stulatków. Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że czosnek ma ogromne właściwości zdrowotne, skutecznie wzmacnia naszą odporność i to on będzie bohaterem filmu!


Notice: Undefined index: pix in /wp-content/themes/szota.biz_2015/tmpl_post.php on line 177
Jak zrobić pyszne Karobowe Naleśniki z Domową „Nutellą”?

Mam dla Was fantastyczny przepis, jak zrobić naleśniki karobowe z domową nutellą. Idealna, a przede wszystkim zdrowa przekąska dla najmłodszych i dorosłych. W filmie zdradzę także, jakie są podstawowe narzędzia w kuchni makrobiotycznej oraz opowiem o karobie, który jest idealnym zamiennikiem kakao.


Notice: Undefined index: pix in /wp-content/themes/szota.biz_2015/tmpl_post.php on line 177
Zupa soczewicowo-kokosowa z chilli

Pyszna, prosta, pożywna, czyli 3xP! Do tego wegańska, bezglutenowa, szybka i może stanowić danie 1-garnkowe. Jedna z moich ulubionych, więc się dzielę!


Notice: Undefined index: pix in /wp-content/themes/szota.biz_2015/tmpl_post.php on line 177
Ryżowe „jeżyki” z tofu i grzybami shiitake

Pokazuję jak zrobić wegetariańskie, bezglutenowe, a nawet wegańskie (bez jajka i sosu rybnego) jeżyki z ryżu ze smacznym nadzieniem z tofu i grzybów shiitake. Pysznie smakują i fajnie wyglądają, a do tego są lekkie i zdrowe. Polecam!


Notice: Undefined index: pix in /wp-content/themes/szota.biz_2015/tmpl_post.php on line 177
Sałatka z topinamburem i fioletowymi ziemniakami

Bohaterem tego odcinka jest mój ukochany topinambur – słonecznik bulwiasty – retro-warzywo, które jest zdrowe i bardzo smaczne! Szybka, prosta sałatka z surowym topinamburem w skórce i ziemiaczkami (makrobiotyka używa ich okazjonalnie, jak i w tym przypadku). Wegańska i bezglutenowa, elegancka i bardzo, bardzo smaczna :-). Topinambura i kolorowych ziemniaków można poszukać w internecie lub na lokalnych bazarach. My go uprawiamy sami na Mazurach.


Notice: Undefined index: pix in /wp-content/themes/szota.biz_2015/tmpl_post.php on line 177
Kotleciki z tofu w panierce majerankowo-czosnkowej

Pytacie: białko roślinne w pysznej formie? Oto odpowiedź: kotleciki wegańskie i bezglutenowe, bogate w przyswajalne białko i mega-smaczne, bo w chrupiącej panierce z czosnkowo-majerankowym aromatem! Często je robimy na warsztatach i zawsze szybko znikają, bo tak wszystim smakują… Polecam!


Notice: Undefined index: pix in /wp-content/themes/szota.biz_2015/tmpl_post.php on line 177
Kaszotto gryczane z grzybami i śliwkami

Przyszła pora na moje ulubione kaszotto gryczane z grzybami i śliwkami na bogato! Aromatyczne, bezglutenowe, wegańskie i mega-smaczne! Do tego szybkie! Może być daniem samym w sobie do zabrania w termosie do pracy, albo jako część posiłku. Nada się też na wykwintną kolację – można dodać orzechów włoskich! Polecam!


Notice: Undefined index: pix in /wp-content/themes/szota.biz_2015/tmpl_post.php on line 177
Trufle z bakaliami

Przedstawiam prosty, szybki, smaczny i elegancki deser bez dodatku mąki, cukru i tłuszczów – trufle bakaliowe z samych orzechów, pestek i suszonych owoców. Zdrowa słodycz, a do tego idealna aby zabłysnąć na przyjęciu przez przyjaciółmi lub rodziną 🙂 Do tego trufle są wegańskie i bezglutenowe. Czas przygotowania to tylko 20 min. Polecam gorąco!


Notice: Undefined index: pix in /wp-content/themes/szota.biz_2015/tmpl_post.php on line 177
Pikantna zupa-krem z buraków

Moją ulubioną zupę-krem z buraków! Jest pikantna i kremowa jednocześnie, zachwyca kolorem i smakiem. Idealna na popisowe danie na spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi. Do tego wegańska i bezglutenowa! Polecam!


Notice: Undefined index: pix in /wp-content/themes/szota.biz_2015/tmpl_post.php on line 177
Chrupki chlebek z ziaren

Tym razem pokazuję bardzo szybki, smaczny chlebek z samych ziaren. Bezglutenowy. Na specjalne okazje, bo z samych ziaren, idealnie nada się na przekąskę do pracy lub na imprezkę ze znajomymi.


Notice: Undefined index: pix in /wp-content/themes/szota.biz_2015/tmpl_post.php on line 177
Orkiszowy kisz dyniowy z porami i orzechami

Polecam prosty, bardzo smaczny i efektowny kisz z dynią butternut lub hokkaido, porem i orzechami włoskimi. Świetna przekąska do pracy lub na spotkanie ze znajomymi!


Notice: Undefined index: pix in /wp-content/themes/szota.biz_2015/tmpl_post.php on line 177
„Sernik” z dynią Nelson

Piekę pyszny „sernik” z tofu z dynią Nelson na kruchym, karobowym spodzie z mąki orkiszowej z orzechami nerkowca. To świetny deser dla osób na diecie bez produktów z mleka krowiego, w wersji z olejem kokosowym również wegański. Cudna dynia Nelson swoim kolorem i smakiem dopełnia atrakcyjność deseru. Polecam!


Notice: Undefined index: pix in /wp-content/themes/szota.biz_2015/tmpl_post.php on line 177
Krem z dyni Hokkaido na 4 sposoby

Głównym bohaterem tego odcinka jest dynia Hokkaido (Uchiki kuri), a potrawą – krem właśnie z dyni Hokkaido wykończony na cztery sposoby. Polecam szybką i zdrową zupę na sposób makrobiotyczny, wegański i bezglutenowy! Gęsty, pożywny i bardzo smaczny!


Notice: Undefined index: pix in /wp-content/themes/szota.biz_2015/tmpl_post.php on line 177
Zakwas buraczany na zdrowe jelita

Zachęcam do nastawienia własnego zakwasu buraczanego, który jest bardzo smaczny i zdrowy! Pomoże nam zadbać o zdrowe jelita = zdrowie całego organizmu, oczyścić i pomóc przywrócić równowagę kwasowo-zasadową. Polecam, bo jest naprawdę pyszny i kosztuje niewiele, nawet z ekologicznych składników!


Notice: Undefined index: pix in /wp-content/themes/szota.biz_2015/tmpl_post.php on line 177
Chleb gryczany na zakwasie

Polecam bardzo smaczny chleb z kaszy gryczanej na zakwasie, który zawsze wychodzi! Prosty w wykonaniu, jedyny jego mankament to czas produkcji – trzeba go zaplanować, bo w sumie potrzeba na zrobienie chleba 48 h. Bezglutenowy, wegański i zdrowy!


Notice: Undefined index: pix in /wp-content/themes/szota.biz_2015/tmpl_post.php on line 177
Hummus na cztery sposoby

Tym razem na warsztat biorę hummus, ale w 4 smakach i kolorach, po swojemu, na szybko i smacznie! Może posłużyć na małą wege-imprezkę: do tartinek, jako nadzienie do naleśników lub dip do warzyw. Polecam!


Notice: Undefined index: pix in /wp-content/themes/szota.biz_2015/tmpl_post.php on line 177
Krem z kaszy jaglanej z polewą orzechową

Polecam pyszne śniadanie makrobiotyczne, zdrowe, sycące i dające energię na pół dnia – krem z kaszy jaglanej z bakaliami, owocami i polewą z masła orzechowego. W dodatku bezglutenowe i wegańskie. Można je ugotować wieczorem, a rano tylko szybko ogrzać. Smacznego!


Notice: Undefined index: pix in /wp-content/themes/szota.biz_2015/tmpl_post.php on line 177
Rumiankowo-imbirowa galaretka z agarem i syropem z kwiatów bzu

Tym razem pokazuję jak zrobić domowym sposobem pyszny, szybki, i zdrowy deser na bazie naparu z rumianku, z dodatkiem syropu z kwiatów czarnego bu, z owocami i imbirem, czyli galaretkę z użyciem agaru. Deser wegański i bezglutenowy!


Notice: Undefined index: pix in /wp-content/themes/szota.biz_2015/tmpl_post.php on line 177
Pasta słonecznikowa z jabłkiem i majerankiem

Pokazuję bardzo smaczną, szybką i zdrową pastę na chleb, do naleśników, czy jako dip do warzyw. W dodatku wegańską i bezglutenową.


Notice: Undefined index: pix in /wp-content/themes/szota.biz_2015/tmpl_post.php on line 177
Soki

Zachęcam do robienia soków wyciskanych jako świetnego sposobu na wspomaganie oczyszczenia i wzmocnienie organizmu – w odcinku przepis na pyszny sok POWER SHOWER z pietruszką i jarmużem.


Notice: Undefined index: pix in /wp-content/themes/szota.biz_2015/tmpl_post.php on line 177
Bezglutenowe pierogi prawieruskie

Pierogi bezglutenowe są „wyższą szkołą jazdy” w kuchni bezglutenowej, a ja pokażę, że można je zrobić i to na sposób wręcz wegański! W dodatku sę delikatne i smaczne!


Notice: Undefined index: pix in /wp-content/themes/szota.biz_2015/tmpl_post.php on line 177
Wprowadzenie do nowej serii

Krótki wstęp o mnie i całej serii filmików kulinarnych, w których podzielę się swoją wiedzą i pokażę fajne potrawy, które będziecie mogli sami zrobić w domu.


Notice: Undefined index: pix in /wp-content/themes/szota.biz_2015/tmpl_post.php on line 177
Odcinek 5 – Makrobiotyka – Warzywa

Mini-warsztaty o drugiej, najważniejszej w makrobiotyce po zbożach, katerogii produktów – o warzywach, także o tych zapomnianych (topinamburze, pasternaku, jarmużu, skorzonerze, brukwi). Gotujemy z Anią Nowak-Ibisz pyszny krem z pasternaku (52:00), prasowankę z warzyw, kiszonek i kiełków (53:40) i wegeburgery z buraków (1h 04).


Notice: Undefined index: pix in /wp-content/themes/szota.biz_2015/tmpl_post.php on line 177
Odcinek 4 – Makrobiotyka – Orkisz

Mini-warsztat o pradawnej odmianie pszenicy – orkiszu. Pieczemy z Anną Nowak-Ibisz chleb z ziarnami na zakwasie, pestkowe serce i przygotowujemy zdrowe śniadanie wg przepisu św. Hildegardy z Bingen.


Notice: Undefined index: pix in /wp-content/themes/szota.biz_2015/tmpl_post.php on line 177
Odcinek 3 – Makrobiotyka – Strączki

Mini-warsztat o ważnej kategorii produktów w Makrobiotyce – o strączkach. Gotujemy z Małgosią Pieńkowską cieciorkę, a z niej robimy hummus, gulasz i kotleciki.


Notice: Undefined index: pix in /wp-content/themes/szota.biz_2015/tmpl_post.php on line 177
Odcinek 2 – Makrobiotyka – Zboża

Mini-warsztat o głównej kategorii produktów w Makrobiotyce – o zbożach. Pieczemy z Małgosią Pieńkowską chrupki chlebek z sezamem, chlebki z 3 zdrowych kasz oraz kręcimy kokosowe kulki z kaszy jaglanej na deser.


Notice: Undefined index: pix in /wp-content/themes/szota.biz_2015/tmpl_post.php on line 177
Odcinek 1 – Makrobiotyka – śniadanie

Mini-warsztaty o makrobiotyce i korzyściach gotowania z naturalnych i nieprzetworzonych składników. Gotujemy owsiankę na bogato, aromatyczny bulion warzywny i zupę miso.


Notice: Undefined index: pix in /wp-content/themes/szota.biz_2015/tmpl_post.php on line 177
Makrobiotyka – Śniadanie – Teaser

Zwiastun mini-warsztatów o makrobiotyce i korzyściach gotowania z naturalnych i nieprzetworzonych składników. Gotujemy owsiankę na bogato, aromatyczny bulion warzywny i zupę miso.

Używamy certyfikowanych składników
ekologicznych i bezglutenowych: