TVP Info – Kapitalny Program – 11.06.2016 r.
Skąd wziął się Macro Bios Bar i dlaczego takie, a nie inne gotowanie jest naszą pasją wyjaśnia wywiad z Kornelią Westergaard udzielony niedawno dla telewizji TVP Info. Założycielka MBB i propagatorka zdrowego żywienia o sobie, swojej filozofii i pasji do gotowania w programie „Kapitalny Program”. Wywiad w 9 minucie programu.
TVP2 – Pytanie na Śniadanie – 02.11.2015 r.
Kuchnia makrobiotyczna – zdrowe chleby na zakwasie oraz pasta marchewkowa z oliwkami, słonecznikowa z kiszonym ogórkiem i koperkiem oraz smalczyk wegański
TVP2 – Pytanie na Śniadanie
Makrobiotyczne śniadanie – czyli krem z kaszy jaglanej z jabłkiem figami i imbirem oraz owsianka „na bogato”
TVP2 – Pytanie na Śniadanie
Słodkości w kuchni makrobiotycznej – czyli muffinki cukiniowe, pestkowiec, kokosanki z płatków owsianych i tarta z jabłkami, borówkami i migdałami
TVP2 – Pytanie na Śniadanie
Danie główne w kuchni makrobiotycznej – czyli kasza gryczana z grzybami, bakaliami i koperkiem, ryżowe jeżyki z indykiem, kotleciki z tofu z warzywami w sezamie i sałatka z brukselki z gruszkami i kiełkami fasolki mung
TVP2 – Pytanie na Śniadanie
Zdrowe i smaczne odchudzanie w kuchni makrobiotycznej – czyli krem z pomidorów, jabłek i selera naciowego, oczyszczająca ryżofasolka, zielone warzywa z garnka i kulki zdrowia
TVP2 – Pytanie na Śniadanie
Wiosenne oczyszczanie organizmu – czyli soki oczyszczająco-odchudzające
TVN – Kulisy sławy – „Urszuli Dudziak apetyt na życie” – 29/04/2012
Urszula Dudziak jest naszą zacną Klientką od początku istnienia Macro Bios Baru, jak i ambasadorką zdrowego, makrobiotycznego żywienia, dlatego poświęciła swój czas także na przyjazd do nas do kuchni, za co jesteśmy jej bardzo wdzięczni :-). Razem gotowałyśmy ulubiony przez Ulę bigos makrobiotyczny z grzybami, orzechami i pestkami.
TVP Info – „Kapitalny program” – 05/04/2014
Nasza firma też miała swoję „5 minut”, dosłownie 🙂
Ryzowe „jeżyki” z tofu i grzybami shiitake
Pokazuję jak zrobić wegetariańskie, bezglutenowe, a nawet wegańskie (bez jajka i sosu rybnego) jeżyki z ryżu ze smacznym nadzieniem z tofu i grzybów shiitake. Pysznie smakują i fajnie wyglądają, a do tego są lekkie i zdrowe. Polecam!
Sałatka z topinamburem i fioletowymi ziemniakami
Bohaterem tego odcinka jest mój ukochany topinambur – słonecznik bulwiasty – retro-warzywo, które jest zdrowe i bardzo smaczne! Szybka, prosta sałatka z surowym topinamburem w skórce i ziemiaczkami (makrobiotyka używa ich okazjonalnie, jak i w tym przypadku). Wegańska i bezglutenowa, elegancka i bardzo, bardzo smaczna :-). Topinambura i kolorowych ziemniaków można poszukać w internecie lub na lokalnych bazarach. My go uprawiamy sami na Mazurach.
Kotleciki z tofu w panierce majerankowo-czosnkowej
Pytacie: białko roślinne w pysznej formie? Oto odpowiedź: kotleciki wegańskie i bezglutenowe, bogate w przyswajalne białko i mega-smaczne, bo w chrupiącej panierce z czosnkowo-majerankowym aromatem! Często je robimy na warsztatach i zawsze szybko znikają, bo tak wszystim smakują… Polecam!
Kaszotto gryczane z grzybami i śliwkami
Przyszła pora na moje ulubione kaszotto gryczane z grzybami i śliwkami na bogato! Aromatyczne, bezglutenowe, wegańskie i mega-smaczne! Do tego szybkie! Może być daniem samym w sobie do zabrania w termosie do pracy, albo jako część posiłku. Nada się też na wykwintną kolację – można dodać orzechów włoskich! Polecam!
Trufle z bakaliami
Przedstawiam prosty, szybki, smaczny i elegancki deser bez dodatku mąki, cukru i tłuszczów – trufle bakaliowe z samych orzechów, pestek i suszonych owoców. Zdrowa słodycz, a do tego idealna aby zabłysnąć na przyjęciu przez przyjaciółmi lub rodziną 🙂 Do tego trufle są wegańskie i bezglutenowe. Czas przygotowania to tylko 20 min. Polecam gorąco!
Pikantna zupa-krem z buraków
Moją ulubioną zupę-krem z buraków! Jest pikantna i kremowa jednocześnie, zachwyca kolorem i smakiem. Idealna na popisowe danie na spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi. Do tego wegańska i bezglutenowa! Polecam!
Chrupki chlebek z ziaren
Tym razem pokazuję bardzo szybki, smaczny chlebek z samych ziaren. Bezglutenowy. Na specjalne okazje, bo z samych ziaren, idealnie nada się na przekąskę do pracy lub na imprezkę ze znajomymi.
Orkiszowy kisz dyniowy z porami i orzechami
Polecam prosty, bardzo smaczny i efektowny kisz z dynią butternut lub hokkaido, porem i orzechami włoskimi. Świetna przekąska do pracy lub na spotkanie ze znajomymi!
„Sernik” z dynią Nelson
Piekę pyszny „sernik” z tofu z dynią Nelson na kruchym, karobowym spodzie z mąki orkiszowej z orzechami nerkowca. To świetny deser dla osób na diecie bez produktów z mleka krowiego, w wersji z olejem kokosowym również wegański. Cudna dynia Nelson swoim kolorem i smakiem dopełnia atrakcyjność deseru. Polecam!
Krem z dyni Hokkaido na 4 sposoby
Głównym bohaterem tego odcinka jest dynia Hokkaido (Uchiki kuri), a potrawą – krem właśnie z dyni Hokkaido wykończony na cztery sposoby. Polecam szybką i zdrową zupę na sposób makrobiotyczny, wegański i bezglutenowy! Gęsty, pożywny i bardzo smaczny!
Zakwas buraczany na zdrowe jelita
Zachęcam do nastawienia własnego zakwasu buraczanego, który jest bardzo smaczny i zdrowy! Pomoże nam zadbać o zdrowe jelita = zdrowie całego organizmu, oczyścić i pomóc przywrócić równowagę kwasowo-zasadową. Polecam, bo jest naprawdę pyszny i kosztuje niewiele, nawet z ekologicznych składników!
Chleb gryczany na zakwasie
Polecam bardzo smaczny chleb z kaszy gryczanej na zakwasie, który zawsze wychodzi! Prosty w wykonaniu, jedyny jego mankament to czas produkcji – trzeba go zaplanować, bo w sumie potrzeba na zrobienie chleba 48 h. Bezglutenowy, wegański i zdrowy!
Hummus na cztery sposoby
Tym razem na warsztat biorę hummus, ale w 4 smakach i kolorach, po swojemu, na szybko i smacznie! Może posłużyć na małą wege-imprezkę: do tartinek, jako nadzienie do naleśników lub dip do warzyw. Polecam!
Krem z kaszy jaglanej z polewą orzechową
Polecam pyszne śniadanie makrobiotyczne, zdrowe, sycące i dające energię na pół dnia – krem z kaszy jaglanej z bakaliami, owocami i polewą z masła orzechowego. W dodatku bezglutenowe i wegańskie. Można je ugotować wieczorem, a rano tylko szybko ogrzać. Smacznego!
Rumiankowo-imbirowa galaretka z agarem i syropem z kwiatów bzu
Tym razem pokazuję jak zrobić domowym sposobem pyszny, szybki, i zdrowy deser na bazie naparu z rumianku, z dodatkiem syropu z kwiatów czarnego bu, z owocami i imbirem, czyli galaretkę z użyciem agaru. Deser wegański i bezglutenowy!
Pasta słonecznikowa z jabłkiem i majerankiem
Pokazuję bardzo smaczną, szybką i zdrową pastę na chleb, do naleśników, czy jako dip do warzyw. W dodatku wegańską i bezglutenową.
Soki
Zachęcam do robienia soków wyciskanych jako świetnego sposobu na wspomaganie oczyszczenia i wzmocnienie organizmu – w odcinku przepis na pyszny sok POWER SHOWER z pietruszką i jarmużem.
Bezglutenowe pierogi prawieruskie
Pierogi bezglutenowe są „wyższą szkołą jazdy” w kuchni bezglutenowej, a ja pokażę, że można je zrobić i to na sposób wręcz wegański! W dodatku sę delikatne i smaczne!
Wprowadzenie do nowej serii
Krótki wstęp o mnie i całej serii filmików kulinarnych, w których podzielę się swoją wiedzą i pokażę fajne potrawy, które będziecie mogli sami zrobić w domu.
Odcinek 5 – Makrobiotyka – Warzywa
Mini-warsztaty o drugiej, najważniejszej w makrobiotyce po zbożach, katerogii produktów – o warzywach, także o tych zapomnianych (topinamburze, pasternaku, jarmużu, skorzonerze, brukwi). Gotujemy z Anią Nowak-Ibisz pyszny krem z pasternaku (52:00), prasowankę z warzyw, kiszonek i kiełków (53:40) i wegeburgery z buraków (1h 04).
Odcinek 4 – Makrobiotyka – Orkisz
Mini-warsztat o pradawnej odmianie pszenicy – orkiszu. Pieczemy z Anną Nowak-Ibisz chleb z ziarnami na zakwasie, pestkowe serce i przygotowujemy zdrowe śniadanie wg przepisu św. Hildegardy z Bingen.
Odcinek 3 – Makrobiotyka – Strączki
Mini-warsztat o ważnej kategorii produktów w Makrobiotyce – o strączkach. Gotujemy z Małgosią Pieńkowską cieciorkę, a z niej robimy hummus, gulasz i kotleciki.
Odcinek 2 – Makrobiotyka – Zboża
Mini-warsztat o głównej kategorii produktów w Makrobiotyce – o zbożach. Pieczemy z Małgosią Pieńkowską chrupki chlebek z sezamem, chlebki z 3 zdrowych kasz oraz kręcimy kokosowe kulki z kaszy jaglanej na deser.
Odcinek 1 – Makrobiotyka – śniadanie
Mini-warsztaty o makrobiotyce i korzyściach gotowania z naturalnych i nieprzetworzonych składników. Gotujemy owsiankę na bogato, aromatyczny bulion warzywny i zupę miso.
Makrobiotyka – Śniadanie – Teaser
Zwiastun mini-warsztatów o makrobiotyce i korzyściach gotowania z naturalnych i nieprzetworzonych składników. Gotujemy owsiankę na bogato, aromatyczny bulion warzywny i zupę miso.