Na straży zdrowotności, jakości i smaku

Autorką wszystkich posiłków Macrobios Bar jest Kornelia Westergaard. Z wykształcenia biotechnolog i psychodietetyk. Wiedzę swoją zdobywała także na wielu kursach z zakresu makrobiotyki dietetyki w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. Codziennie „kolekcjonuje wiedzę“, by móc pomagać innym.

Jest częstym gościem w telewizji, gdzie pokazuje jak zdrowo gotować opierając się zasadach kuchni makrobiotycznej. Występuje jako prelegent na licznych konferencjach, prowadzi autorskie warsztaty oraz coaching żywieniowy i pisze artykuły do mediów. Swoją wiedzą dzieli się także na własnym kanale You Tube.
Jej pasja to gotowanie i holistyczne podejście do zdrowia. Wyznaje zasadę, że jakościowe jedzenie może nam przedłużyć życie.
Przygoda Kornelii ze zdrowym żywieniem rozpoczęła się w 2008 roku. Na 40-te urodziny los wywrócił jej życie do góry nogami – w 3 tygodnie zafundował jej 3 trudne rozstania – zmarła Mama z powodu nowotworu trzustki, zwolniono ją z pracy i spotkało ją rozstanie się z partnerem…
Została z dużą ilością wolnego czasu i z dużym domem na Mazurach, który wyremontowała i przemieniła w agroturystykę „Gościniec Bocianowo“. Zaczęła Gościom gotować inaczej… smacznie, ale i zdrowo. A Goście potwierdzali, że to działa!
Jak sama przyznaje: W sumie od dziecka lubiłam gotować, a zdrowym stylem odżywiania zainteresowałam się już jako nastolatka. Jednakże choroba nowotworowa i śmierć mojej Mamy była dodatkowym impulsem, by zająć się tą tematyką zdrowego odżywiania na poważnie. Lubię też prowadzić warsztaty (w kuchni warsztatowej w Natolinie), na których mogę podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem praktycznym.

Dodatkowo w sezonie prowadzę pensjonat na Mazurach Gościniec Bocianowo, w którym propaguję zdrowy styl żywienia poprzez serwowaną kuchnię jak i prowadzone warsztaty.
Do tego mamy wokół gościńca sporo ziemi, którą zamieniam powoli w biodynamiczną uprawę warzyw z użyciem przekompostowanego obornika i probiotycznych mikroorganizmów.
Nic tak nie smakuje jak własna, niepryskana marchewka, dynia, czy burak! Uwielbiam gotować dla rodziny i gości, a zdrowy styl życia i pomoc innym, stały się moją pasją życiową.

Zespół

Nasz zespół tworzą osoby oddane, świadome swojej roli w gotowaniu dla osób chcących się zdrowo odżywiać, jak i chorych. W gotowanie wkładają całe serce, aby było zdrowo, ale i smacznie!

Certyfikaty

Od stycznia 2015 roku przynależymy do ogólnopolskiego programu informacyjno-edukacyjnego wdrożonego i prowadzonego przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Celem programu jest m.in. certyfikacja podmiotów gastronomicznych przyjaznych osobom na diecie bezglutenowej.

Pozytywna weryfikacja Menu bez glutenu gwarantuje osobom na diecie bezglutenowej bezpieczne bezglutenowe posiłki.

Używamy również produktów oznaczonych licencjonowanym znakiem przekreślonego kłosa, który został stworzony ponad 40 lat temu przez angielskie stowarzyszenie Coeliac UK i przyjął się na całym świecie. Producenci żywności bezglutenowej mogą go zamieszczać jedynie po otrzymaniu licencji na podstawie rygorystycznych kryteriów. Obecność tego znaku na produktach daje pewność, że są one przebadane i bezpieczne.

Producenci mogą zamieszczać na opakowaniach inne nielicencjonowane symbole, ale niekoniecznie świadczy to braku glutenu w produkcie, ponieważ w Polsce nie ma nałożonego prawem obowiązku badania wszystkich produktów oznakowanych jako bezglutenowe.

Używane przez nas składniki posiadają
następujące oznaczenia:

Warsztaty

Warsztaty są jednodniowe i poświęcone konkretnemu tematowi np. kuchni makrobiotycznej, 5-ciu Przemian, bezglutenowej, oczyszczającej, ziołowej…

Zajęcia prowadzi Kornelia Westergaard, z wykształcenia biotechnolog, psychodietetyk, makrobiotyczka i dietetyk TCM, założycielka „Gościńca Bocianowo” (2009 rok) i Macro Bios Baru (2011) wraz z zespołem.

1
„Ziołowe gotowanie”

Na przełomie wiosny i lata zaprezentujemy szereg zapomnianych ziół i kwiatów jadalnych rosnących „za lub pod płotem”, m.in.: pokrzywę, jasnotę białą, bluszczyka kurdybanka, mniszka lekarskiego, kwiaty czarnego bzu, kwiaty akacji, stokrotkę, bratka, nasturcję, ogórecznika, nagietka i inne. Pójdziemy na łąkę za płotem i nazbieramy chwastów na zupę, placuszki i sałatkę. Do tego przedstawimy całą kolekcję ciekawych i mało znanych przypraw m.in.: macierzankę, hyzop, galgant, bertram i inne. Podpowiemy jak łączyć znane przyprawy ziołowe i do czego pasują: rozmaryn, estragon, szałwia, lubczyk, tymianek, oregano, bazylia, cząber i majeranek. Ugotujemy z zebranych ziół i kwiatów smaczne potrawy na cały dzień.

2
„Makrobiotyka finger food party”

Urządzacie urodziny z rodziną lub imprezkę z przyjaciółmi? Niebawem Święta i Sylwester. Chcecie ich zaskoczyć smacznym i zdrowym jedzeniem w ciekawych formach? Tak! Można to zrobić na sposób makrobiotyczny na wytrawnie i słodko, nawet bez użycia cukru. Na warsztat weźmiemy wszelkiego rodzaju tartinki, ruloniki, rogaliki, terriny, dipy, przekąski, paszteciki, kulki, trufelki, ciasteczka i deserki w kieliszku z naturalnych, nieprzetworzonych przemysłowo i pełnowartościowych składników. Na tym warsztacie zdecydowanie będzie dominować praktyka, bo skoro ma być imprezka, to sporo pracy przed nami.

3
„Smacznie, zdrowo – bezglutenowo”/„Wielkanoc na sposób bezglutenowy i wegański”

Przybliżymy problem wszechogarniającego nas glutenu oraz pokażemy jak upiec smaczne i bezpieczne chleby (nawet na zakwasie, który zawsze wychodzi), zrobić inne mączne potrawy (np. pierogi, naleśniki, kluseczki) oraz desery z mąk naturalnie bezglutenowych zbóż (prosa, gryki, ryżu, amarantusa, kukurydzy, komosy ryżowej, miłki abisyńskiej) oraz z orzechów (mąki migdałowej, kokosowej) i grochów (mąki sojowej, z cieciorki) unikając wysoce przetworzonych gotowych składników bezglutenowych, które mogą prowadzić do cukrzycy.

Podczas warsztatów wielkanocnych dodatkowo zapoznamy uczestników ze zdrowymi i kreatywnymi sposobami zamiany produktów odzwierzęcych na roślinne – zrobimy np. wegański majonez jak i pastę prawie-jajeczną oraz wiele innych smacznych potraw:

Chleb z kaszy gryczanej z ziarnami na zakwasie
Pasta słonecznikowa a’la gęsie wątróbki
Pasta prawie-jajeczna
Wykwintny pasztet selerowo-pieczarkowy
Karobowy krem z ryżu basmati i płatków owsianych z jabłkiem, bakaliami i pastą tahini
Żurek makrobiotyczny ze skwarkami z wędzonego tofu
Kaszotto gryczane z shiitake, pieczarkami, imbirem i koperkiem
Marynowany i smażony tempeh
Sałatka z topinamburem, koprem włoskim i ziemniaczkami
„Klasyczna” sałatka warzywna z wegańskim majonezem
Agarowe galaretki z warzywami a’la „zimne nóżki”
Mazurek pyszny i zdobny
„Sernik” z kaszy jaglanej z wiśniami i daktylową czekoladą
Wielkanocny baranek

4
„Makrobiotyka
śniadanie & kolacja: kremy
zbożowe, chleby, pasty i pasztety”

Urządzacie urodziny z rodziną lub imprezkę z przyjaciółmi? Niebawem Święta i Sylwester. Chcecie ich zaskoczyć smacznym i zdrowym jedzeniem w ciekawych formach?

Tak! Można to zrobić na sposób makrobiotyczny na wytrawnie i słodko, nawet bez użycia cukru. Na warsztat weźmiemy wszelkiego rodzaju tartinki, ruloniki, rogaliki, terriny, dipy, przekąski, paszteciki, kulki, trufelki, ciasteczka i deserki w kieliszku z naturalnych, nieprzetworzonych przemysłowo i pełnowartościowych składników. Na tym warsztacie zdecydowanie będzie do

5
„Gruntowne sprzątanie
organizmu po zimie”

Główną przyczyną tak powszechnych i różnorodnych chorób zwyrodnieniowych, zwanych „cywilizacyjnymi” jest wieloletnie przekarmienie i ogólnie wadliwe żywienie. Generalnie spożywamy za dużo pokarmów, niewłaściwych dla naszego organizmu i o zbyt niskiej jakości. W przeszłości poszczono kilka razy do roku z powodów religijnych, ale i z powodu braku żywności, co w naturalny sposób oczyszczało organizm. Nadmiar pożywienia uniemożliwia organizmowi samoczynnie się oczyszczać, dlatego wczesną wiosną zapraszamy na warsztat poświęcony oczyszczaniu.

Zaprezentujemy szereg metod oczyszczania najważniejszych organów ciała. Skupimy się na równowadze kwasowo-zasadowej – podstawie naszego zdrowia, ale i dobrego samopoczucia, wigoru, energii do działania i dobrego humoru! Zaproponujemy szereg metod odkwaszania i oczyszczania organizmu oraz przedstawimy „żywą wodę” o pH 9,5 i ORP -400. Nastawimy / wypijemy zakwas z buraków, aby sprawdzić szczelność naszych jelit oraz zasiedlić je dobrą florą bakteryjną. Ugotujemy szereg potraw w oparciu o 100% dietę warzywno-owocową wg zaleceń dr Ewy Dąbrowskiej: z określonych warzyw i owoców, na wodzie, bez dodanych tłuszczy, białek i węglowodanów. Co więcej przekonamy, że to jedzenie może być kreatywne i smaczne.

6
„Kuchnia 5-ciu Przemian”
podstawy dietetyki w TCM

Wprowadzimy w świat Tradycyjnej Medycyny Chińskiej i przedstawimy jej podstawy. Omówimy zasady gotowania wg 5-ciu Przemian, podział produktów i smaków na Elementy (Przemiany). Scharakteryzujemy 5 Elementów z przyporządkowaniem narządów oraz obwodów funkcjonalnych człowieka oraz podpowiemy jak je wzmacniać. Przybliżymy zagadnienie termiki oraz podstawowe czynniki zewnętrzne i wewnętrzne wpływające na nasze zdrowie: wiatr, gorąco, wilgoć, suchość i zimno, które szkodzą narządom trzewnym. Powiemy jak ratować się dietą, równoważyć organizm i dostosować dietę do konstytucji człowieka, jego aktywności, płci oraz pory roku. Ugotujemy wiele pysznych potraw, które będą lepiej zrównoważone energetycznie, smaczniejsze, lepiej trawione i przyswajane. Podpowiemy również jak uprościć sobie prace w kuchni oraz przyswajanie zasad i praktyk kuchni 5-ciu Przemian.

7
„Makrobiotyka Festiwal Warzyw”

Makrobiotyka jako styl naturalnego odżywiania i życia w zgodzie ze Wszechświatem. W programie talerz makrobiotyczny – czyli kategorie produktów, proporcje oraz techniki gotowania w celu maksymalizacji „energii życiowej”. Dodatkowo równowaga kwasowo-zasadowa.

Przedstawimy wartościowe retro-warzywa, które odeszły do lamusa (np. topinambur, pasternak, jarmuż, brukiew, skorzonerę i inne) oraz całą plejadę cennych dyń (hokkaido, piżmową, nelson, makaronową) i podzielimy się najlepszymi pomysłami co z nich zaskakującego i smacznego zrobić na słono i słodko. Warzywa będą pochodzić z naszej mazurskiej uprawy biodynamicznej.