- Zboża
to podstawa naszego pożywienia, 40-60% dziennych posiłków. Orkisz, jęczmień, owies, żyto, gryka oraz kasza jaglana (proso), amarantus, quinoa, kukurydza i brązowy ryż w formie ziaren, płatków, kasz, chleba, makaronów itp. to źródło pełnowartościowych węglowodanów, białka, tłuszczów, minerałów, witamin i błonnika. Wolno rozkładające się węglowodany dają długotrwały, zrównoważony dopływ energii. - Warzywa
20-30% naszej diety, przywracają równowagę kwasowo-zasadową i dostarczają wszystkie potrzebne składniki pokarmowe. Powinny zawierać 3 typy: liściaste (np. por, szpinak), okrągłe (np. cebula, dynia), korzeniowe (np. marchew, pietruszka). Bardzo ważny składnik diety to zupy (witaminy, minerały i energia) oraz kiszonki (właściwa flora bakteryjna w jelitach). - Fasole i grochy
5-10% dziennego pożywienia to np. fasola biała, czarna, czerwona, mung, adzuki, soczewica, groch, ciecierzyca, soja i jej produkty: ser tofu, tempeh, pasta miso, mleko sojowe, sos sojowy. Źródło łatwo przyswajalnego białka, wapnia, fosforu, żelaza, cynku, kwasu foliowego, witamin B i A. - Wodorosty
warzywa morskie: kombu, wakame, nori, arame, hijiki, morszczyn, porost islandzki, są najbogatszym źródłem minerałów (wapń, fosfor, żelazo, cynk, potas, sód, mangan, jod) oraz białka, witamin (A, C, wszystkich z grupy B w tym B12). Wzmacniają system immunologiczny, przywracają równowagę kwasowo-zasadową i hormonalną, redukują poziom cholesterolu, chronią przed skutkami promieniowania jonizującego i usuwają skutki po radioterapii. - Pestki, orzechy i nasiona
słonecznik, pestki dyni, orzechy laskowe i włoskie, migdały, mak, sezam i siemie lniane są źródłem białka, minerałów, NNKT, błonnika, witamin A, B, E. Niezłuszczone nasiona sezamu zawierają dużo wapnia, krzemu i kwasów tłuszczowych. Siemie lniane to najbogatsze źródło kwasów omega-3 i słabych estrogenów, przez to jest bardzo pomocne w leczeniu raka piersi u kobiet. - Owoce
najlepiej lokalne i sezonowe, świeże i suszone: jabłka, gruszki, czereśnie, wiśnie, śliwki, maliny, truskawki. Ze względu na dużą zawartość witamin silne antyoksydanty. Dodatkowo cytryna, bo tworzy cytryniany minerałów oraz grejpfrut, bo zawiera flawonidy, które łagodzą negatywne działanie wolnych rodników na organizm. - Tłuszcze
zalecane to te tłoczone na zimno i nierafinowane: lniany, słonecznikowy, rzepakowy, z ostropestu, z pestek dyni, oliwa z oliwek, olej sezamowy oraz tłuszcz kokosowy, palmowy i masło klarowane (ghee). Tłuszcze zawierające kwasy wielonienasycone NNKT (omega-3 i omega-6) budują ściany naszych komórek, stanowią grupę tzw. witamin F, gdyż są potrzebne do tworzenia ważnych związków, np. prostaglandyn, wspomagają pracę mózgu i układu nerwowego oraz wpływają na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. - Przyprawy i zioła
w naszej kuchni używamy ok. 50 rodzajów: czosnek, chrzan, imbir, majeranek, tymianek, bazylia, kmin rzymski, kurkuma, szałwia, cząber, ziele angielskie, rozmaryn, estragon, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, kolendra, bertram, galgant i wiele innych. Posiadają szerokie spektum dobroczynnego działania. Niektóre poprawiają przemianę materii, inne rozgrzewając pomagają pozbyć się wilgoci i guzów z organizmu, oczyszczają krew, działają antyseptycznie i wzmacniająco. - Ryby, jaja, mięso
źródło białka pochodzenia zwierzęcego, spożywane sporadycznie i w małych ilościach, najlepiej z hodowli ekologicznych
MENU
12.04.-16.04.2021 r.

Cieciorka - ciecierzyca, groch włoski - jest bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak: fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik; spożywanie ugotowanych ziaren cieciorki bywa pomocne w przypadku bólów głowy oraz gardła, niedoborów witamin i minerałów (podnosi odporność organizmu), wypadania włosów i łamliwości paznokci (zawiera dużo cynku), podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi, a nawet – leczenia cukrzycy ze względu na dużą zawartość błonnika; jest przede wszystkim bogatym źródłem białka - 19,3% (dla porównania wieprzowina ma tylko 12%) - badania potwierdziły, iż skład aminokwasowy białka zawartego w tej roślinie przypomina pełnowartościowe białko pochodzące z mięsa, dlatego ciecierzyca tak często gości na talerzach wegetarian; u nas jest rośliną strączkową nr 1, także z powodu przyjemnego orzechowego smaku :-)
Poniedziałek
Zupa chrzanowa z wędzonym tofuTofu zapiekane w sosie pomidorowo-imbirowym
Ziemniaki pieczone z czosnkiem i kminem rzymskim
Sałatka z koprem włoskim i białą rzodkwią w pomarańczowym sosie winegret
DESER: Dynia piżmowa z kandyzowanym i świeżym imbirem w kremowej galaretce agarowej*
KOLACJA: Korma z warzyw z kremowym sosem garam masala z makaronem ryżowym* i migdałami
ŚNIADANIE: Amarantusowa* kaszka ze śliwkami, wiórkami kokosowymi i karobem
Wtorek
Pikantny krem z buraka z trawą cytrynową i mlekiem kokosowymPotrawka z perliczki z warzywami, tymiankiem i rozmarynem
Potrawka z białej fasoli "Piękny Jaś" z warzywami, tymiankiem i rozmarynem**
Kaszotto z niepalonej kaszy gryczanej* z pomidorkami koktajlowymi i zielonym groszkiem
Sałatka z selera naciowego z jabłkami i orzechami włoskimi w sosie winegret
DESER: Cytrynowa tartaletka z płatków owsianych
Cytrynowa tartaletka z płatków owsianych*
KOLACJA: Sałatka z quinoa* z pieczoną cykorią
ŚNIADANIE: Kokosowe pancakes z musem z truskawek*
PASTA: Hummus z pomidorami i rukolą
Środa
Zupa z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym i trawą cytrynowąGołąbek z kaszą jaglaną*, szpinakiem i ziarnem słonecznika w sosie kurkowym
Relish z buraków z kaparami
Sałatka "coleslaw" z białej kapusty z wegańskim majonezem
DESER: Muffinka brownie czekoladowo-fasolowa*
KOLACJA: Tagliatelle z marchewki z pomidorkami, rukolą i miętowym pesto
Aromatyczny chrupki chlebek jaglany*
ŚNIADANIE: Kremowa owsianka* kokosowa z owocami i migdałami
Czwartek
Zupa brokułowa z soczewicą i imbiremGulasz z cieciorki z pomidorami i szpinakiem
Bataty pieczone z rozmarynem
Sałatka z buraków, marchewki i cykorii z granatem i sosem balsamicznym
DESER: Gruszki pieczone w śmietance kokosowej z imbirem
KOLACJA: Pudding z porów*
Farinata z warzywami i ziołami*
ŚNIADANIE: Słodki ryż* z amarantusem*, gruszkami i figami
Piątek
Krem z batatów z imbirem, sokiem pomarańczy i orzechami nerkowcaSandacz po szpinakowym beszamelem
Panierowane kotleciki z tofu w majerankowo-czosnkowej marynacie pod szpinakowym beszamelem**
Risotto z ryżu okrągłoziarnistego* z bazyliowym pesto i zielonym groszkiem
Surówka z kiszonej kapusty z cykorią i żurawiną
DESER: Bajederka z polewą czekoladową*
KOLACJA: Orkiszowy chleb na zakwasie z ziarnami
Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej na zakwasie
Pasta warzywna z orzechami włoskimi i curry
"Smalec" wegański z orzechami
ŚNIADANIE: Ziarno orkiszu z jabłkiem, czarną porzeczką i orzechami włoskimi
Ryż okrągłoziarnisty* z jabłkiem, czarną porzeczką i orzechami włoskimi
Sobota & Niedziela
ZUPA: Barszcz na soku z buraków z białą fasolą - w słoiku 900 mlDANIE: Orkiszowe krokiety z kapustą i grzybami - 400 g
DANIE BG: Bezglutenowe krokiety z kapustą i grzybami - 400 g
PASZTET: Pasztet z selera z z suszonymi śliwkami - 250 g
* wersja bezglutenowa - ryż, gryka, proso-kasza jaglana, amarantus, quinoa, kukurydza
** wersja wegetariańska - tempeh, tofu, strączkowe
( ) wersja wegańska – wprowadza zamienniki: masło / klarowane - olej kokosowy, oliwa, jajka - skrobia ryżowa, kukurydziana, nabiał kozi – brak / tofu wędzone, miód - słód daktylowy
MENU
05.04.-09.04.2021 r.

Świeżo wyciskane soki - Święta, Święta, a po świątecznym przejedzeniu się proponujemy POST WARZYWNO-OWOCOWY, "ZUPY MOCY" o niskiej gęstości odżywczej, a wysokim stopniu sytości lub uzupełnienie diety świeżo wyciskanymi SOKAMI WARZYWNO-OWOCOWYMI!
Soki - wzmacniają układ immunologiczny, pomagają utrzymać homeostazę organizmu, oczyszczają i odżywiają, zawierają żywe substancje antybiotyczne, zwalczające infekcje oraz naturalne substancje przeciwzapalne; zawierają też błonnik, wspomagający trawienie i wydolność sercowo-naczyniową, antyoksydanty, takie jak witamina C, E, flawonoidy, karotenoidy, betalainy oraz wiele innych związków bioaktywnych zapobiegających i skutecznie wspomagających leczenie wielu chorób, także nowotworowych; zawierają składniki mineralne – magnez, potas, wapń, fosfor, żelazo, miedź, cynk, bor i selen, witaminę K, zwłaszcza z zielonych części roślin oraz organiczne związki siarki, wspomagające usuwanie toksyn, oczyszczające wątrobę i krwiobieg;
w tym tygodniu u nas poza standardową oferta sokową również w ramach deseru :-)
Poniedziałek
DESER:
KOLACJA:
ŚNIADANIE:
Wtorek
Krem z marchwi z imbirem, mlekiem kokosowym i sokiem z pomarańczyGulasz z indyka z porem, pieczarkami i boczniakami w sosie kokosowym
Gulasz z cieciorki z porem, pieczarkami i boczniakami w sosie kokosowym**
Risotto z ryżu okrągłoziarnitego* z pomidorami
Prasowanka z kapusty pekińskiej, kiszonego ogórka, selera naciowego, z kiełkami, pestkami i sosem winegret
DESER: Świeżo wyciskany sok z butelce 200 ml - "Power Shower"
KOLACJA: Spaghetti z brązową cieciorką w pomidorach z oliwkami, świeżą kolendrą i miętą
Makaron ryżowy* z brązową cieciorką w pomidorach z oliwkami, świeżą kolendrą i miętą
ŚNIADANIE: Owsianka z jabłkiem, bananem i musem daktylowym z orzechami laskowymi
PASTA: Hummus
Środa
Krem z cukini z czosnkowymi grzankami orkiszowymi / gryczanymi*Placki z marchwi, cukini i kalarepy z gałką muszkatołową
Dahl z czerwonej soczewicy z pomidorami i prażonymi płatkami migdałów
Sałatka z kiszonych buraków, ogórka i marchewki
DESER: Ciasto gruszkowe z rodzynkami i migdałami
Ciasto gruszkowe z rodzynkami i migdałami*
KOLACJA: Faszerowane pieczarki z nadzieniem z zielonego groszku i wędzonego tofu*
ŚNIADANIE: Krem z kaszy jaglanej* z gruszkami, imbirem i prażonym ziarnem słonecznika
Czwartek
Zupa z kiszonych ogórków z mlekiem kokosowymChilli z czerwonej fasoli i warzyw w pomidorach ze świeżą kolendrą
Makaron vermicelli* z grzybami i świeżymi ziołami
Surówka z selera, jabłek i orzechów włoskich w sosie winegret
DESER: Krem z Chia z mlekiem kokosowym, pomarańczami i cukrem z kwiatów kokosa*
KOLACJA: Orkiszowe* roladki z liśćmi szpinaku, porem, (kozim serem) i ziarnem słonecznika
Gryczane* roladki z liśćmi szpinaku, porem, (kozim serem) i ziarnem słonecznika
ŚNIADANIE: Polenta* z bakaliami i musem z jabłek i malin
Piątek
Wegańska zupa Pho z makaronem ryżowym* i świeżymi ziołamiRyba "po grecku"
Kotlety "prawie rybne" z tofu po grecku**
Kremowe piure selerowo-jabłkowe
Surówka z kapusty i jabłek z prażonymi pestkami dyni
DESER: Świeżo wyciskany sok w butelce 200 ml - "Orange Kick"
KOLACJA: Chlebek joginów z ziołami*
Smalczyk z fasoli z kurkami
Pasta marchewkowa z oliwkami, sezamem i harissą
Pasta z soczewicy, ziaren słonecznika i suszonych pomidorów
ŚNIADANIE: Krem z kaszy jaglanej i płatków ryżowych z jabłkiem, daktylami, orzechami włoskimi i siemieniem lnianym
Sobota & Niedziela
ZUPA: Krem z brokułów z płatkami migdałów - w słoiku 900 mlDANIE: Pulpeciki z kaszy jaglanej* i ziemniaków z kozim serem feta i sosem koperkowym - 400 g
DANIE BG: Pulpeciki z kaszy jaglanej i ziemniaków z kozim serem feta i sosem koperkowym - 400 g
PASZTET: Pasztet z soczewicy z kiszonym ogórkiem - 250 g
* wersja bezglutenowa - ryż, gryka, proso-kasza jaglana, amarantus, quinoa, kukurydza
** wersja wegetariańska - tempeh, tofu, strączkowe
( ) wersja wegańska – wprowadza zamienniki: masło / klarowane - olej kokosowy, oliwa, jajka - skrobia ryżowa, kukurydziana, nabiał kozi – brak / tofu wędzone, miód - słód daktylowy
MENU
29.03.-02.04.2021 r.

MENU PRZEDŚWIATECZNE - święta już za tydzień, stąd w przyszłym tygodniu w naszym menu wiele smacznych potraw; w związku z Waszymi licznymi prośbami, zdecydowaliśmy się przygotować ofertę Last Minute. Zależy nam, abyście w tym trudnym czasie dla nas wszystkich, mogli spędzić Święta,
kosztując pysznych potraw; a oto co przygotowaliśmy:
Zielona babka – lukrowana, z duża ilością bakalii - 750 g - 45 zł i jej wersja Bezglutenowa - zielona babka z fasoli (BG) - 750 g – 49 zł
Orkiszowe pestkowe serce czyli mazurek inaczej - 450 g - 45 zł
Odświętny pasztet z fasoli i grzybów (BG, V) 500 g - 30 zł, Orkiszowy kulebiak z kapustami i grzybami - 600 g - 30 zł
Żurek wegański ze skwarkami z tofu w słoiku 900 ml (V) - 25 zł– aromatyczny, a „skwarki” zaskakują i Żurek bezglutenowy (BG, V) - 28 zł
Barszcz czysty w słoiku 900 ml (BG, V) - 19 zł – na prawdziwym zakwasie
Ćwikła z kiszonych przez nas buraków w słoiku 300 ml (BG, V) - 12 zł
Pasta "jajeczna" bez jajek w słoiku 200 ml (BG, V) - 15 zł – zaskakująco jajeczna, choć bez jajek
Majonez wegański w słoiku 200 ml (BG, V) - 12 zł
Chleb orkiszowy z ziarnami na zakwasie (V) - 750 g - 15 zł, Chleb orkiszowy na zakwasie (V) - 750 g - 13 zł
Chleb bezglutenowy z kaszy gryczanej z ziarnami na zakwasie (BG, V) - 750 g - 16 zł
*
Zamówienia proszę składać w naszym Systemie Obsługi Klienta www.macrobiosbar.pl/system/ do PONIEDZIAŁKU 29.03.2021 r. do godz. 11.00. Należy wybrać linię Energy Line oraz dzień dostawy 02.04.21 r. oraz wybrać preferowane specjały.
Termin dostawy to PIĄTEK 02.04.2021 r. Zapraszamy do składania zamówień!
Poniedziałek
Krem z pomidorów i jabłek z selerem naciowym i lubczykiemGulasz z fasoli "Piękny Jaś" z warzywami w sosie śliwkowym
Kasza gryczana* z kiszoną kapustą i grzybami
Prasowanka z kapusty pekińskiej z kiszonkami, rzodkwią i rukolą w sosie winegret
DESER: Panna cotta z mleka koksowego z musem z malin*
KOLACJA: Makaron ryżowy* z curry z dyni i pieczarek z czarnym sezamem
ŚNIADANIE: Krem z kaszy jaglanej* z ziarnem amarantusa*, morelami i imbirem
Wtorek
Barszcz czysty z majerankiem na prawdziwym zakwasiePieczona kaczka z kwiatami i syropem z kwauitów czarnego bzu
Pieczone wędzone tofu z kwiatami i syropem z kwauitów czarnego bzu**
Kremowe risotto z ryżu okrągłoziarnistego* z kasztanami jadalnymi
Sałatka z czerwonej kapusty ze śliwkami i prażonym ziarnem słonecznika
DESER: Kokosanki z płatków owsianych*
KOLACJA: Sałatka warzywna z wegańskim majonezem*
Chrupki chlebek jaglany* z prażonym ziarnem sezamu
ŚNIADANIE: Krem z niepalonej kaszy gryczanej* z gruszkami, figami i kokosem
PASTA: Hummus
Środa
Żurek z tartą cebulą i pieczonym jabłkiemKotlety "schabowe" z boczniaków
Makaron ryżowy* z sosem szpinakowym
Sałatka z blanszowanych brokułów z kiełkami fasoli mung i płatkami migdałów
DESER: Sypany jabłecznik z amarantusem
Sypany jabłecznik z amarantusem*
KOLACJA: Gryczane* bliny z ćwikłą własnego wyrobu oraz plastrami warzyw
ŚNIADANIE: Ryż okrągłoziarnisty* z jabłkiem, żurawiną i rodzynkami
Czwartek
Zupa "gulaszowa"Bigos makrobiotyczny z grzybami, śliwkami, bakaliami i tofu
Orzechowe ziemniaki z sosem chrzanowym
Surówka z marchewki i jabłka z sosem z czarną gorczycą
DESER: Gruszka z polewą karobową i wiórkami kokosowymi*
KOLACJA: Orkiszowy kulebiak z kapustą i grzybami z bukietem kiszonek
Bezglutenowy kulebiak z kapustą i grzybami* z bukietem kiszonek
ŚNIADANIE: Karobowy krem z ryżu basmati* i płatków owsianych* z jabłkiem, bakaliami i pastą tahini
Piątek
Korzenny kapuśniak z czerwonej kapusty ze śliwkamiDziki łosoś pacyficzny w orientalnej marynacie z duszoną kapustą pekińską z grzybami Shiitake i imbirem
Kotlety "prawie-rybne" w orientalnej marynacie z duszoną kapustą pekińską z grzybami Shiitake i imbirem**
Pełnoziarnisty ryż* basmati z kokosem i liśćmi limonki
Sałata z kiełkami, pestkami i pieczonymi w marynacie korzennej pomidorkami
DESER: Wielkanocna zielona babka z lukrem i bakaliami
Wielkanocna zielona babka z lukrem i bakaliami*
KOLACJA: Orkiszowy chleb na zakwasie z ziarnami
Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej na zakwasie z ziarnami
Pasta słonecznikowa z jabłkiem i majerankiem
Pasta "prawie jajeczna" bez jajek
Kiszony ogórek
ŚNIADANIE: Orkiszowy habermus św. Hildegardy z jabłkiem, bertramem, galgantem, migdałami i ziarnami babki płesznik
Ryż okrągłoziarnisty* z jabłkiem, bertramem, galgantem, migdałami i ziarnami babki płesznik
Sobota & Niedziela
ZUPA: Żurek z suszonymi grzybami, majerankiem i skwarkami z wędzonego tofu (V)- w słoiku 900 mlDANIE: -
DANIE BG: Orkiszowy kulebiak z kapustami i grzybami - 400 g
PASZTET: Odświętny pasztet z fasoli i grzybów (BG, V) - 250 g
* wersja bezglutenowa - ryż, gryka, proso-kasza jaglana, amarantus, quinoa, kukurydza
** wersja wegetariańska - tempeh, tofu, strączkowe
( ) wersja wegańska – wprowadza zamienniki: masło / klarowane - olej kokosowy, oliwa, jajka - skrobia ryżowa, kukurydziana, nabiał kozi – brak / tofu wędzone, miód - słód daktylowy
MENU
22.03.-26.03.2021 r.

Białko roślinne - Czy wiecie, że 20 marca obchodzimy DZIEŃ BEZ MIĘSA? Największą zawartością tego cennego budulca zawierają nasiona roślin strączkowych, tempeh i tofu, kasza gryczana, komosa ryżowa (quinoa), orzechy i nasiona, produkty pełnoziarniste, nasiona Chia i suszone grzyby leśne (nawet 20%); z roślin strączkowych: fasola mung 24%, czarna fasola 22%, cieciorka 19,3%, tempeh 18,9%, a tofu 12%;
mięso potrafi zawierać go zaledwie 12% (np. tłusta wieprzowina), a te najbogatsze w białko zwierają: pierś z kurczaka 21,5%, polędwica wieprzowa 19%, a indyk 16,7%;
białko roślinne jest pozbawione antybiotyków oraz hormonów i jest przyswajalne aż w 80%; jest wolne od złej energii cierpienia zwierząt i nie przyczynia się do globalnego ocieplenia - duńscy naukowcy obliczyli, że "PRODUKCJA" JEDNEJ POLĘDWICY WOŁOWEJ GENERUJE TYLE SAMO CO2, CO SAMOCHÓD JADĄCY Z WARSZAWY DO PARYŻA!
Białko jest często nazywane "źródłem życia", więc warto zadbać o to, aby było jak najbardziej wartościowe :-)
Poniedziałek
Zupa z zielonych warzyw z pesto bazyliowymFasolka po bretońsku
Kasza gryczana* z grzybami, bakaliami i koperkiem
Sałatka z kiszonych buraków i ogórka z marchewką
DESER: Budyń cytrynowy z mleka migdałowego z kandyzowanym pigwowcem i imbirem*
KOLACJA: Zapiekana cukinia faszerowana ziemniakami i kurkami z płatkami migdałów*
ŚNIADANIE: Owsianka na bogato*
Wtorek
Barszcz ukraiński z warzywamiRolada z indyka z marchewką i pieczarkami z sosem pieczeniowym
Rolada z tofu z marchewką i pieczarkami z sosem koperkowym**
Risotto z pełnoziarnistego ryżu basmati* i czerwonego* ze świeżymi ziołami
Sałatka z brokułów z cykorią, marchewką i rukolą w sosie kokosowo-musztardowym
DESER: Orkiszowa muffinka gruszkowa z bakaliami
Bezglutenowa muffinka gruszkowa z bakaliami*
KOLACJA: Sałatka z pieczonymi burakami, ziemniakami, czarną soczewicą beluga i rukolą
ŚNIADANIE: Budyń jaglany* z polewą śliwkową
PASTA: Hummus
Środa
Zupa z cieciorki z pomidorami i kminem rzymskimGulasz z fasolki mung i fasolki szparagowej w orientalnym sosie
Gnocchi* z buraków z pesto z orzechów włoskich
Sałatka z selera naciowego z jabłkami i orzechami włoskimi w sosie winegret
DESER: Wegański makowiec bez mąki, jaj, cukru i mleka
KOLACJA: Carpaccio kalarepkowo-ogórkowe z prażonymi orzechami włoskimi
Farinata
ŚNIADANIE: Ryż okrągłoziarnisty* z komosą ryżoną (quinoa)*, gruszkami, figami, kokosem i żurawiną
Czwartek
Żurek z suszonymi grzybami, majerankiem i skwarkami z wędzonego tofuŻurek* z suszonymi grzybami, majerankiem i skwarkami z wędzonego tofu
Kotlety mielone z selera (z kozim serem feta)
Makaron ryżowy* z suszonymi pomidorami i pesto pietruszkowym
Sałatka z buraków z sosem z tahiny
DESER: Ciasteczka owsiane* z nasionami
KOLACJA: Placki cukiniowe z siemieniem lnianym i nasionami chia z potrawką warzywną z bobem i sosem tzatziki*
ŚNIADANIE: Kokosowe pancakes z musem z mango i orzechami*
Piątek
Krem z marchwi z brązowym ryżem* i masłem orzechowymPieczony dorsz w cytrynowym sosie curry
Kotlety z grochu w cytrynowym sosie curry**
Ryż jaśminowy* z zielonymi warzywami
Sałatka kimchi z kapusty pekińskiej
DESER: Crumble - jabłka z czarną porzeczką pod migdałową kruszonką
Crumble - jabłka jabłka z czarną porzeczką pod migdałową kruszonką*
KOLACJA: Chleb orkiszowy na zakwasie z ziarnami
Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej* na zakwasie z ziarnami
Pasta słonecznikowa z burakami
Pasta brokułowa z koperkiem
ŚNIADANIE: Krem z kaszy jaglanej* pod pierzynką z duszonego jabłka i banana z listkami oregano
Sobota & Niedziela
ZUPA: Krem z batatów z sokiem z pomarańczy i orzechami nerkowca - w słoiku 900 mlDANIE: Gryczane krokiety z kapustą i grzybami, bertramem, galgantem i majerankiem* - 400 g
DANIE BG: Orkiszowe krokiety z kapustą i grzybami, bertramem, galgantem i majerankiem - 400 g
PASZTET: Pasztet z soczewicy z harissą - 250 g
* wersja bezglutenowa - ryż, gryka, proso-kasza jaglana, amarantus, quinoa, kukurydza
** wersja wegetariańska - tempeh, tofu, strączkowe
( ) wersja wegańska – wprowadza zamienniki: masło / klarowane - olej kokosowy, oliwa, jajka - skrobia ryżowa, kukurydziana, nabiał kozi – brak / tofu wędzone, miód - słód daktylowy
MENU
15.03.-19.03.2021 r.

Seler - niewiele jest tak skutecznych i tanich afrodyzjaków, które działają tak silnie na potencję jak seler! Już w starożytności ludzie znali niezwykłe właściwości selera i dodawali go do potraw, aby podnieść libido i cieszyć się lepszą sprawnością seksualną; dzięki argininie zawartej w selerze wytwarzany jest tlenek azotu, który krąży po ciele sprawiając, że powiększają się naczynia krwionośne odpowiedzialne za erekcję; dzięki bogactwu witamin i mikroskładników zawartych w selerze oprócz mocniejszej potencji jest też moc innych korzyści: detoksykuje nasz organizm ze zbędnych składników, które zalegają w naszym organizmie, ułatwia trawienie i wpływa pozytywnie na metabolizm, obniża ciśnienie tętnicze i wspomaga układ krążenia, pomaga także leczyć reumatyzm; wysoka zawartość błonnika sprawia, że seler jest skuteczną rośliną dla osób, które dbają o linię i chcą szybciej schudnąć; ma silne działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne (antyutleniające), rozkurczające i moczopędne, koi nerwy dzięki środkom uspokajającym i przeciwdepresyjnym, a do tego jest niezwykle mało kaloryczny (nawet jak na warzywo) - w 100 g bulwy jest jedynie 7 kcal, a w naci jeszcze mniej, 4-5 kcal! Seler ma moc :-)
Poniedziałek
Zupa koperkowa z warzywami i kurkamiGulasz z tempehu z batatami i wędzoną papryką
Kasza jęczmienna z grzybami shiitake, marchewką i duszoną cebulką
Kasza jaglaną* z grzybami shiitake, marchewką i duszoną cebulką
Sałatka z buraków, marchewki i ogórka kiszonego
DESER: Agarowa galaretka z syropu z czarnego bzu z żurawiną i pomarańczami*
KOLACJA: Wegetariańskie spaghetti bolognese z parmezanem
Wegetariańskie spaghetti* bolognese z wegańskim parmezanem**
ŚNIADANIE: Krem z kaszy jaglanej* z jabłkiem, bakaliami i polewą z masła orzechowego
Wtorek
Zupa-krem imbirowaPieczony kurczak Bio z sezamem w sosie szpinakowym z suszonymi pomidorami
Kotleciki z tofu z sezamem w sosie szpinakowym z suszonymi pomidorami**
Ryż cytrynowy* z kurkumą i natką pietruszki
Surówka z marchewki i jabłka z sosem z czarną gorczycą
DESER: Orkiszowy placek z jagodami
Bezglutenowy placek z jagodami*
KOLACJA: Dwuwarstowe galaretki agarowe z zielonym groszkiem
Chrupki chlebek jaglany* z prażonym ziarnem sezamu
ŚNIADANIE: Ryż jaśminowy* z jabłkiem, malinami, białą morwą, rodzynkami i wiórkami kokosowymi
PASTA: Hummus
Środa
Krem z białych warzyw z pieczoną cieciorkąKotlety falafel z cieciorki w sezamie z sosem z tahiny i świeżą kolendrą
Makaron ryżowy* z boczniakami i pomidorami
Zielona sałatka z brokułami, selerem naciowym, jabłkiem, kiełkami i sezamem
DESER: Carpaccio ananasowo-grejpfrutowe z karobową posypką amarantusowo-orzechową*
KOLACJA: Orkiszowe wrapy z ajwarem i pieczoną cykorią
Gryczane wrapy z ajwarem i pieczoną cykorią*
ŚNIADANIE: Puszyste racuchy z jabłkami i wanilią oraz musem owocowym
Czwartek
Krem z zielonego groszku z kurkamiGołąbek z ryżem*, pieczarkami i bakaliami oraz sosem
Piure z kapusty z orzechami laskowymi
Surówka z selera i pomarańczy z orzechami włoskimi w sosie kokosowo-sezamowym
DESER: Muffinka brownie czekoladowo-fasolowa*
KOLACJA: Pieczone ziemniaki faszerowane pieczarkami z wędzonym tofu
ŚNIADANIE: Komosa ryżowa* ze śliwkami, daktylowym karmelem i pestkami granatu
Piątek
Zupa rybna z warzywami, koprem włoskim i kroplą pastisZupa z warzywami i glonem nori, koprem włoskim i kroplą pastis**
Pieczony pstrąg ze śródziemnomorską salsą z oliwkami i kaparami
Kotlety "prawie-rybne" z selera ze śródziemnomorską salsą z oliwkami i kaparami**
Ryż okrągłoziarnisty* z pomidorami i świeżymi ziołami
Surówka z kiszonej kapusty z cykorią i żurawiną
DESER: Cytrynowe trufle z cieciorki*
KOLACJA: Chleb orkiszowy BIO na zakwasie
Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej na zakwasie
Pasta słonecznikowa z pomidorami i rukolą
Pasta koperkowa z cieciorką
ŚNIADANIE: Granola z płatków owsianych* z bakaliami i karobowym mlekiem roślinnym 200 ml
Sobota & Niedziela
ZUPA: Krem z brokułów z płatkami migdałów - w słoiku 900 mlDANIE: Kofta z warzyw i sosczewicy z musem pomidorowym - 400 g
DANIE BG: Kofta z warzyw i sosczewicy z musem pomidorowym - 400 g
PASZTET: Pasztet z zielonej soczewicy z żurawiną - 250 g
* wersja bezglutenowa - ryż, gryka, proso-kasza jaglana, amarantus, quinoa, kukurydza
** wersja wegetariańska - tempeh, tofu, strączkowe
( ) wersja wegańska – wprowadza zamienniki: masło / klarowane - olej kokosowy, oliwa, jajka - skrobia ryżowa, kukurydziana, nabiał kozi – brak / tofu wędzone, miód - słód daktylowy
MACRO BIOS BAR
oferuje posiłki:

