Codzienny detox

image post
PRODUKTY "NA CZARNEJ LIŚCIE" - NIE UŻYWAMY ZDROWE ZAMIENNIKI - UŻYWAMY
Biały cukier Miód, nierafinowany cukier trzcinowy, słody zbożowe (daktylowy, ryżowy i jęczmienny), syrop klonowy, ksylitol dla osób z podwyższonym poziomem cukru
Biała mąka pszenna Pełnoziarnista mąka orkiszowa - odmiana Rotkorn i maki bezglutenowe: jaglana, gryczana, amarantusowa, z quinoa, owsiana i kukurydziana NGMO
Biały ryż Pełnoziarnisty ryż jaśminowy, basmati, okrągłoziarnisty, czerwony, czarny kleisty, słodki
Oleje rafinowane Nierafinowane, tłoczone na zimno: oliwa z oliwek, olej lniany, olej z pestek dyni, słonecznikowy i rzepakowy, olej sezamowy, ryżowy
Tłuszcze cukiernicze - uwodornione rafinowane oleje roślinne Masło klarowane, masło, olej kokosowy, oliwa z oliwek
Smalec Masło klarowane, olej kokosowy
Biała sól Nierafinowana sól morska i kamienna, sos sojowy, pasta miso, gomasio, sos rybny
Mleko krowie Mleka roślinne: sojowe, ryżowe, kokosowe, orzechowe i migdałowe
Śmietana z mleka krowiego Śmietanka owsiana, sojowa, mleko kokosowe
Sery krowie Ser kozi oraz feta z mleka koziego, ewentualnie owczy
Ryby torturowane i zatrute w hodowlach (np. łosoś norweski, panga, tilapia) raz gatunki zagrożone (np. tuńczyk, sola, karmazyn, węgorz) Dzikie ryby rekomendowane przez WWF (np. łosoś pacyficzny, flądra, dorsz, śledź, makrela), ewentualnie z polskich hodowli (np. karp, pstrąg) z certyfikatem MSC
www.msc.org
Wieprzowina, kurczaki z przemysłowych ferm Drób: głownie indyk i kaczka, jagnięcina, cielęcina, kurczaki z ekologicznych gospodarstw
Białko zwierzęce - ograniczamy Rośliny strączkowe: fasolki, soczewice, grochy oraz tempeh i tofu
Jajka klasy 3, 2 i 1 Jajka ekologiczne – klasa 0
Wzmacniacz smaku: glutaminian sodu Bulion warzywny z naturalnymi przyprawami, asafoetida
Proszek do pieczenia na bazie wodorowęglanu / pirofosforanu sodu Bezglutenowy proszek Eko na bazie kamienia winnego i sody oczyszczonej
Kakao Karob - mączka z drzewa świętojańskiego
Cukier wanilinowy Naturalna wanilia w lasce
Ocet spirytusowy Ocet jabłkowy, ryżowy, balsamiczny
Guma guar, guma ksantanowa Roślinne skrobie: kuzu, kukurydziana, ryżowa, siemie lniane
Żelatyna wieprzowa Agar-agar z wodorostów
Chemia do zmywania, mycia kuchni i podłóg oraz prania typu: Ludwik, Ciff, Domestos, Ajax, Persil Ekologiczne płyny do zmywania i czyszczenia na bazie wyciągów i olejków roślinnych oraz octu z certyfikatami: ECOCERT, ECO GARANTIE oraz VEGAN typu: Sodasan, Klar itp.

I wiele innych zamienników. Cały czas czuwamy nad tym, by osiągać kulinarny efekt w zgodzie z zasadmi zdrowej kuchni!

image post


MENU 24.04.-28.04.2017 r.

"Szparagi - źródło niezbędnych składników odżywczych: witamin A, C, E i K oraz chromu, który zwiększa zdolność insuliny do przekazywania komórkom ich paliwa, czyli glukozy; wielokrotnie zwiększają naturalne zdolności antyoksydacyjne dzięki temu, że zwiększają naturalną produkcję glutationu w organizmie, związku o wielkiej mocy antyoksydacyjnej i oczyszczania z toksyn; pomaga niszczyć związki kancerogenne, takie jak wolne rodniki czy inaktywować toksyczne metabolity leków, np. Paracetamolu, dlatego szparagi mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka, w tym raka kości, piersi, jelita grubego, krtani i płuc; zawierają dużo potasu, co jest korzystne dla osób z nadciśnieniem; mają dużo żelaza i rutyny (450 mg w 1 kg świeżych białych szparagów), czyli flawonoidu o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych; zawierają dużo folianów, działających razem z witaminą B12 - dzięki temu zapobiegają utracie pamięci i problemom z koncentracją; zawierają duże ilości asparaginy, aminokwasu o działaniu diuretycznym (moczopędnym) - wspomaga organizm w usuwaniu nadmiaru soli, co jest bardzo korzystne dla osób cierpiących na nadciśnienie i obrzęki (gromadzenie się płynu w tkankach, np. opuchnięte nogi i stopy); połowę wartości kalorycznej szparagów stanowi białko; dzięki temu szparagi pozwalają zmniejszyć głód, a także zwiększyć masę mięśniową; aby zachować ich wartości odżywcze należy gotować je na parze lub krótko smażyć na małym ogniu na oleju kokosowym; smacznego ☺ "

Dzień Menu
PNZupa koperkowa z warzywami i kurkami
Gulasz z tempehu z batatami i wędzoną papryką
Pilaw z pełnoziarnistego ryżu basmati* ze szparagami i zielonym groszkiem
Sałatka z brukwią, rukola i suszonymi pomidorami w buraczanym sosie winegret
DESER: Rumiankowo-imbirowa galaretka agarowa z żurawiną*

KOLACJA: Curry z warzyw z orzechami nerkowca i makaronem ryżowym*
ŚNIADANIE: Płatki żytnie z morelami, jabłkami i orzechami nerkowca
Płatki owsiane* z morelami, jabłkami i orzechami nerkowca*
WTZielony krem z młodą pokrzywą i pesto bazyliowo-pokrzywowym
Grillowana pierś z indyka w sosie miętowym
Pieczone frittersy z cieciorki w sosie miętowym***
Niepalona kasza gryczana* z cebulką i kokosem
Sałatka z blanszowanych brokułów z kiełkami fasoli mung i płatkami migdałów
DESER: Orkiszowe ciasto szpinakowe z kokosem
Bezglutenowe ciasto szpinakowe z kokosem**

KOLACJA: Orkiszowy kisz z porem, szparagami (i jajkiem)
Bezglutenowy kisz z porem, szparagami (i jajkiem)**
ŚNIADANIE: Płatki ryżowe* z jabłkiem, rodzynkami, kokosem i białą morwą
PASTA: Hummus ze szpinakiem i czosnkiem niedźwiedzim
ŚRKrem z buraków i jabłek z curry
Marynowane tofu ze szparagami i dymką
Orzechowe kolorowe ziemniaki z sosem chrzanowym
Sałatka z koprem włoskim, szpinakiem, kalafiorem i rodzynkami
DESER: Orkiszowe ciastka pomidorowe ze słonecznikiem
Bezglutenowe ciastka pomidorowe ze słonecznikiem**

KOLACJA: Kurkumowe naleśniki orkiszowe z nadzieniem z brokułów ze szparagami
Kurkumowe naleśniki gryczane* z nadzieniem z brokułów ze szparagami*
ŚNIADANIE: Krem z kaszy jaglanej* z ziarnem amarantusa*, morelami i imbirem
CZZupa minestrone z pesto z czosnku niedźwiedziego
Kotlety z cieciorki z konfiturą z czerwonej cebuli
Orkiszowy makaron ze szpinakiem
Bezglutenowy makaron ze szpinakiem**
Sałatka z cykorii i marchewek z mandarynkami w sosie sezamowym
DESER: Gruszka z polewą karobową i płatkami migdałów*

KOLACJA: Zielone spring rollsy z warzywami i kiełkami
ŚNIADANIE: Polenta* z bakaliami i musem z banana i jabłek z rodzynkami
PTKapuśniak z suszonymi pomidorami i estragonem
Morszczuk z krewetką i zielonym sosem
Gulasz z fasolki mung z porem, zielonym groszkiem i szparagami***
Risotto z pełnoziarnistego ryżu basmati* i czerwonego* ze świeżymi ziołami
Sałatka z buraków, marchewki i cykorii z granatem i sosem balsamicznym
DESER: Kostka amarantusowa* z płatkami owsianymi* suszonymi owocami i orzechami

KOLACJA: Chleb orkiszowy na zakwasie z ziarnami
Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej, jaglanej i miłki abisyńskiej z ziarnami na zakwasie**
Pasta brokułowa z koperkiem**
Pasta słonecznikowa z pomidorami i rukolą
ŚNIADANIE: Karobowy krem z ryżu basmati* i płatków owsianych* z jabłkiem, bakaliami i pastą tahini

* wersja bezglutenowa - ryż, gryka, proso-kasza jaglana, amarantus, quinoa, kukurydza
** wersja wegetariańska - tempeh, tofu, strączkowe
( ) wersja wegańska – wprowadza zamienniki: masło / klarowane - olej kokosowy, oliwa, jajka - skrobia ryżowa, kukurydziana, nabiał kozi – brak / tofu wędzone, miód - słód daktylowy

image post


MENU 18.04.-21.04.2017 r.

"Kiełki - pokarm życia, znane i stosowane jako żywność i lek były już w Starożytnych Chinach; w kiełkujących nasionach uaktywniane są enzymy, dzięki którym w młodych kiełkach powstają duże ilości witamin, składników mineralnych i innych substancji bioaktywnych; wielkocząsteczkowe substancje zapasowe (białka, węglowodany i tłuszcze) skumulowane w nasionach są podczas procesu kiełkowania rozkładane na związki proste, łatwo przyswajalne przez organizm człowieka; enzymy biorące udział w rozkładaniu tych substancji ułatwiają trawienie pokarmów; obfitują w wartościowe białka i kwasy tłuszczowe omega-3; są także bogate w błonnik; przeciwdziałają wielu poważnym schorzeniom, wzmacniają system odpornościowy, uzupełniają niedobory witamin i składników mineralnych, a także działają przeciwnowotworowo; kiełki brokuła zawierają sulforafan, wspomagający profilaktykę i leczenie nowotworów; ponadto obniżają poziom cholesterolu LDL i podnoszą HDL; chronią DNA przed uszkodzeniami; wykazują silne działanie przeciwbakteryjne oraz redukują ilość Helicobacter pylori; aktywują system immunologiczny jelit; zwiększają poziom glutationu – niezbędnego do detoksykacji organizmu z metali ciężkich i walki z wolnymi rodnikami. "

Dzień Menu
WTOczyszczający kapuśniak z fenkułem
Gulasz z dzika i indyka z warzywami, jałowcem i czarną porzeczką
Gulasz z cieciorki z warzywami, jałowcem i czarną porzeczką***
Kasza gryczana* z grzybami, bakaliami i koperkiem
Sałatka z topinamburu i białej rzodkwi z orzechami włoskimi
DESER: Kokosanki*
Jabłko pieczone z migdałami i sosem żurawinowym***

KOLACJA: Gulasz warzywny z kiszonkami*
ŚNIADANIE: Płatki owsiane z jabłkami, morelami i orzechami nerkowca
Płatki owsiane* z jabłkami, morelami i orzechami nerkowca*
PASTA: Hummus
ŚRZupa z cieciorki z pomidorami, papryką i szpinakiem
Kotleciki warzywno-pieczarkowe*
Kaszotto jeczmienne z leśnymi grzybami, z groszkiem i pomidorkami
Ryż okrągłoziarnisty* z leśnymi grzybami, z groszkiem i pomidorkami*
Sałatka z kapusty pekińskiej, rzodkiewki i kiełków
DESER: Trufle owsiane* z makiem i rodzynkami w kokosie, sezamie i karobie

KOLACJA: Faszerowane pieczarki z nadzieniem z zielonego groszku
ŚNIADANIE: Słodki ryż* z amarantusem*, gruszkami i figami
CZBarszcz ukraiński z warzywami
Curry z żółtej soczewicy i zielonej fasolki z cytrynowo-goździkową nutą
Pomidorowe risotto*
Sałata z gruszkami, kiełkami i migdałami w sosie musztardowym
DESER: Panna cotta z mleka kokosowego z musem owocowym*

KOLACJA: Naleśniki jaglane* z brokułowym i buraczanym nadzieniem
ŚNIADANIE: Krem z niepalonej kaszy gryczanej* z jabłkiem, daktylami, śliwkami i kokosem
PTZupa pieczarkowa z kiszonym ogórkiem
Pstrąg na parze ze śródziemnomorską salsą z oliwkami i kaparami
Tofu na parze ze śródziemnomorską salsą z oliwkami i kaparami***
Piure z kaszy jaglanej* i marchewki z imbirem i kolendrą
Sałatka z brokułem, kiełkami, roszponką i koperkiem w sosie winegret
DESER: Sypany jabłecznik z amarantusem*

KOLACJA: Bezglutenowe bułeczki z brązowym ryżem*
Pasta marchewkowa z oliwkami, sezamem i harissą**
Pasta z pieczonych buraków i fasoli***
ŚNIADANIE: Krem z kaszy jaglanej* pod pierzynką z duszonego jabłka i banana z listkami oregano

* wersja bezglutenowa - ryż, gryka, proso-kasza jaglana, amarantus, quinoa, kukurydza
** wersja wegetariańska - tempeh, tofu, strączkowe
( ) wersja wegańska – wprowadza zamienniki: masło / klarowane - olej kokosowy, oliwa, jajka - skrobia ryżowa, kukurydziana, nabiał kozi – brak / tofu wędzone, miód - słód daktylowy

image post


MENU 10.04.-14.04.2017 r.

"Wielkanoc - zbliża się wielkimi krokami :-) za oknem wiosna, ptaszki śpiewają, mamy więcej światła i słońca, zatem jest nam radośniej na sercu :-)
Nas czeka pracowity tydzień, bo przygotowujemy dla Państwa smakołyki na wielkanocny stół: mazurki, babki, żurek, pasztet i majonez wegański!
Wszystkich zainteresowanych proszę o składanie zamówienia jeszcze dzisiaj, bo tylko do jutra przedłużyliśmy przyjmowanie zamówień; dostawy przewidujemy na czwartek i piątek; sczegóły oferty na naszej stronie w zakładce: http://macrobiosbar.pl/oferty-specjalne
*
Chętnych oczyścić organizm przed Wielkanocą, jak to kiedyś miało miejsce na przednówku zachęcam do zrobienia postu warzywno-owocowego w wersji sokowej: 5 soków na dzień choć przez dzień do dni kilka; nasze soki wyciskamy na wolnoobrotowych wyciskarkach z wyłącznie ekologicznych składników, zatem oferujemy żywy, enzymatyczny pokarm pełen fitochemikaliów, które organizm oczyszczają, wzmacniają jego odporność, odżywiają i upiększają :-) Cała nasza oferta znajduje sie w zakładce: http://macrobiosbar.pl/detox "

Dzień Menu
PNKrupnik / z kaszą jaglaną* z suszonymi pomidorami i glonami wakame
Kotlety mielone z selera (z kozim serem feta)
Makaron ryżowy* z pieczarkami i pomidorami
Sałatka z surowymi burakami, kiełkami, pestkami (i kozim serem feta) z sosem sezamowo-imbirowym
DESER: Pudding z nasion chia z mlekiem kokosowym, konfiturą z truskawek i chrupką posypką z orzechów i owoców białej morwy

KOLACJA: Warzywne leczo z kiszonkami
ŚNIADANIE: Krem z kaszy jaglanej* z jabłkiem, bakaliami i polewą z masła orzechowego
WTRosół z kaczką, kapustą pekińską i sezamem
"Rosół" warzywny***
Gulasz z indyka z warzywami w sosie śliwkowym
Gulasz z fasoli "Piękny Jaś" z warzywami w sosie śliwkowym***
Zielone piure z kaszy jaglanej*
Sałatka z marchewki i cykori w sosie sezamowo-kremowym
DESER: Karobowe ciasteczka mocy z cukrem kokosowym*

KOLACJA: Orkiszowy kisz z pieczarkami i cebulą
Bezglutenowy kisz z pieczarkami i cebulą na kruchym spodzie**
ŚNIADANIE: Krem z niepalonej kaszy gryczanej* z gruszkami, figami i kokosem
PASTA: Hummus z suszonymi pomidorami i świeżą rukolą
ŚRZupa pomidorowa z brązowym ryżem* i estragonem
Kotlety z tofu z trawą cytrynową
Kasza jaglana* z pieczarkami, szpinakiem, kokosem i tahiną
Sałatka z młodymi listkami, żurawiną, orzechami włoskimi (i kozim serem feta)
DESER: Gruszki pieczone w śmietance kokosowej z imbirem

KOLACJA: Spring rolls buraczane z papieru ryżowego z blanszowanymi warzywami, kiełkami i świeżą kolendrą
ŚNIADANIE: Ryż okrągłoziarnisty* z komosą ryżoną (quinoa)*, gruszkami, figami, kokosem i żurawiną
CZŻurek wielkanocny ze skwarkami z wędzonego tofu
Pieczona cukinia z nadzieniem ryżowo-warzywnym*
Zapiekanka buraczano-selerowa (z kozim serem feta)
Sałatka ze szpinakiem i białą rzodkwią w sosie pomarańczowo-balsamicznym
DESER: Zielona babka wielkanocna
Zielona babka wielkanocna**

KOLACJA: Klasyczna warzywna sałatka z wegańskim majonezem z kminkowym / bezglutenowym* krakersem
ŚNIADANIE: Ryż jaśminowy* z jabłkiem, pigwowcem japońskim, rodzynkami i wiórkami kokosowymi
PTZupa rybna z warzywami i anyżkową nutą
Zupa rybna z warzywami i anyżkową nutą*
Makrela z sosem pomidorowym i świeżą kolendrą
Kotlety prawie rybne z selera z sosem pomidorowym i świeżą kolendrą*
Pełnoziarnisty ryż* basmati z kokosem i liśćmi limonki
Surówka z kiszonej kapusty z cykorią, żurawiną i szczypiorkiem
DESER: Mazurek wielkanocny z bakaliami i polewą karobową

KOLACJA: Chleb orkiszowy na zakwasie z ziarnami, suszonymi pomidorami i rozmarynem
Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej z ziarnami na zakwasie, suszonymi pomidorami i rozmarynem**
Wegański smalczyk z białej fasoli**
Pasta słonecznikowa z kiszonym ogórkiem i koperkiem
ŚNIADANIE: Amarantusowa kaszka jaglana* ze śliwkami, kokosem i karobem

* wersja bezglutenowa - ryż, gryka, proso-kasza jaglana, amarantus, quinoa, kukurydza
** wersja wegetariańska - tempeh, tofu, strączkowe
( ) wersja wegańska – wprowadza zamienniki: masło / klarowane - olej kokosowy, oliwa, jajka - skrobia ryżowa, kukurydziana, nabiał kozi – brak / tofu wędzone, miód - słód daktylowy

image post


MENU 03.04.-07.04.2017 r.

"Migdały - to najszlachetniejsza odmiana orzechów; mają najwięcej witaminy B2 (1.138 mg/100 g), E (25.63/100 g) i błonnika (12,5 g/100g) spośród wszystkich orzechów; sporo w nich także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) i pierwiastków mineralnych (zwłaszcza magnezu, potasu, wapnia, żelaza i cynku), dzięki którym skutecznie zapobiegają chorobom serca i cukrzycy; jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Aston w Wielkiej Brytanii wśród młodych mężczyzn z otyłością i nadciśnieniem (a więc czynnikami ryzyka rozwoju chorób serca), którzy przez miesiąc codziennie spożywali 50 g migdałów, odnotowano podwyższenie poziomu witaminy E we krwi (silny antyoksydant), a także obniżenie wartości ciśnienia tętniczego i poprawę krążenia; witamina E utrudnia "złemu" cholesterolowi LDL zaleganie w ścianach naczyń, NNKT mają właściwości przeciwzakrzepowe i obniżające poziom złego cholesterolu we krwi, podobnie jak błonnik; flawonoidy mają właściwości przeciwutleniające, hamują utlenianie cholesterolu LDL przez wolne rodniki, zapobiegają zlepianiu się płytek, a tym samym powstawaniu zakrzepów; regularne spożywanie migdałów zmniejsza poziom insulinooporności, dlatego zalecane jest diabetykom; zawarte w nich NNKT i błonnik regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej; a do tego mają działanie zasadotwórcze, dlatego najlepiej spożywać garść kilka razy w tygodniu zamiast niezdrowych przekąsek :-) "

Dzień Menu
PNZupa balijska z grzybami shiitake, warzywami i mlekiem kokosowym
Placuszki z cukini i pora (z kozim serem feta)
Dahl z czerwonej soczewicy z pomidorami i prażonymi płatkami migdałów
Sałatka z buraków, marchewki i cykorii z granatem i sosem balsamicznym
DESER: Jabłko pieczone z migdałami i konfiturą

KOLACJA: Korma z warzyw z kremowym sosem garam masala z makaronem ryżowym* i migdałami
ŚNIADANIE: Owsianka na bogato
Owsianka na bogato**
WTRosół z kurczaka BIO z warzywami
"Rosół" warzywny***
Gulasz z udźca indyka z pieczarkami, orzechami włoskimi i sezamem
Gulasz z fasolek z pieczarkami, orzechami włoskimi i sezamem***
Zielone risotto z pełnoziarnistego ryżu basmati* z warzywami i świeżymi ziołami
Sałata z gruszkami, kiełkami i migdałami w sosie musztardowym
DESER: Migdałowe crumble z jabłkami, śliwkami i borówką*

KOLACJA: Terrina buraczana z sosem chrzanowym*
Chlebki zdrowia z kaszą jaglaną*, gryczaną* i komosą ryżową* *
ŚNIADANIE: Słodki ryż* z prosem*, owocami sezonowymi i orzechami włoskimi
PASTA: Hummus ze szpinakiem i czosnkiem niedźwiedzim
ŚRPikantny krem z buraka z trawą cytrynową i mlekiem kokosowym ze świeżą kolendrą
Kotlety falafel z cieciorki w sezamie z sosem orzechowym
Kasza pęczak z topinamburem, jarmużem i suszoną aronią
Ryż okrągloziarnisty* z topinamburem, jarmużem i suszoną aronią*
Surówka z marchewki i jabłka z sosem z czarną gorczycą
DESER: Marcepanowa pianka z musem malinowym*

KOLACJA: Naleśniki jaglane* z duszonymi porami, jabłkiem, grzybami Shiitake i ziarnem słonecznika
ŚNIADANIE: Krem z kaszy jaglanej* z ziarnem amarantusa*, morelami i imbirem
CZZupa jarzynowa z białą fasolką, makaronem farfalle* i pesto z czosnku niedźwiedziego
Lazania marchewkowa ze świeżym tymiankiem i orzechami laskowymi
Bezglutenowa lazania marchewkowa ze świeżym tymiankiem i orzechami laskowymi**
Gotowane buraki z dashi i grzybami
Sałatka coleslaw z koprem włoskim
DESER: Shake "Green Star" z nasionami chia i trawą jęczmienną (200 ml)

KOLACJA: Racuchy jabłkowe* z chutney z jabłek i suszonych owoców
ŚNIADANIE: Ryż okrągłoziarnisty* z komosą ryżoną (quinoa)*, gruszkami, figami, kokosem i żurawiną
PTZupa warzywna z cebulą curry i raitą z jabłka i cukinii
Ziołowy łosoś pacyficzny z grilla
Pieczone frittersy z cieciorki w sosie rozmarynowo-estragonowym***
Piure z kaszy jaglanej* i cebulki
Blanszowany brokuł z płatkami migdałów*
Sałatka z dynią piżmową, rukolą i suszonymi pomidorami
DESER: Bezglutenowe ciasto migdałowo-karobowe z owocami*

KOLACJA: Chleb orkiszowy z suszonymi śliwkami na zakwasie
Bezglutenowy chleb z z kaszy gryczanej z suszonymi śliwkami na zakwasie**
Pasta słonecznikowa z pieczonym jabłkiem i majerankim**
Pasta marchewkowo-pietruszkowa z imbirem i tahiną
ŚNIADANIE: Granola z mieszanki płatków z orzechami, migdałami i owocami z mlekiem roślinnym do zalania w domu
Granola z płatków owsianych* i poppingu* z orzechami, migdałami i owocami z mlekiem ryżowym do zalania w domu*

* wersja bezglutenowa - ryż, gryka, proso-kasza jaglana, amarantus, quinoa, kukurydza
** wersja wegetariańska - tempeh, tofu, strączkowe
( ) wersja wegańska – wprowadza zamienniki: masło / klarowane - olej kokosowy, oliwa, jajka - skrobia ryżowa, kukurydziana, nabiał kozi – brak / tofu wędzone, miód - słód daktylowy