Codzienny detox

image post
PRODUKTY "NA CZARNEJ LIŚCIE" - NIE UŻYWAMY ZDROWE ZAMIENNIKI - UŻYWAMY
Biały cukier Miód, nierafinowany cukier trzcinowy, słody zbożowe (daktylowy, ryżowy i jęczmienny), syrop klonowy, ksylitol dla osób z podwyższonym poziomem cukru
Biała mąka pszenna Pełnoziarnista mąka orkiszowa - odmiana Rotkorn i maki bezglutenowe: jaglana, gryczana, amarantusowa, z quinoa, owsiana i kukurydziana NGMO
Biały ryż Pełnoziarnisty ryż jaśminowy, basmati, okrągłoziarnisty, czerwony, czarny kleisty, słodki
Oleje rafinowane Nierafinowane, tłoczone na zimno: oliwa z oliwek, olej lniany, olej z pestek dyni, słonecznikowy i rzepakowy, olej sezamowy, ryżowy
Tłuszcze cukiernicze - uwodornione rafinowane oleje roślinne Masło klarowane, masło, olej kokosowy, oliwa z oliwek
Smalec Masło klarowane, olej kokosowy
Biała sól Nierafinowana sól morska i kamienna, sos sojowy, pasta miso, gomasio, sos rybny
Mleko krowie Mleka roślinne: sojowe, ryżowe, kokosowe, orzechowe i migdałowe
Śmietana z mleka krowiego Śmietanka owsiana, sojowa, mleko kokosowe
Sery krowie Ser kozi oraz feta z mleka koziego, ewentualnie owczy
Ryby torturowane i zatrute w hodowlach (np. łosoś norweski, panga, tilapia) raz gatunki zagrożone (np. tuńczyk, sola, karmazyn, węgorz) Dzikie ryby rekomendowane przez WWF (np. łosoś pacyficzny, flądra, dorsz, śledź, makrela), ewentualnie z polskich hodowli (np. karp, pstrąg) z certyfikatem MSC
www.msc.org
Wieprzowina, kurczaki z przemysłowych ferm Drób: głownie indyk i kaczka, jagnięcina, cielęcina, kurczaki z ekologicznych gospodarstw
Białko zwierzęce - ograniczamy Rośliny strączkowe: fasolki, soczewice, grochy oraz tempeh i tofu
Jajka klasy 3, 2 i 1 Jajka ekologiczne – klasa 0
Wzmacniacz smaku: glutaminian sodu Bulion warzywny z naturalnymi przyprawami, asafoetida
Proszek do pieczenia na bazie wodorowęglanu / pirofosforanu sodu Bezglutenowy proszek Eko na bazie kamienia winnego i sody oczyszczonej
Kakao Karob - mączka z drzewa świętojańskiego
Cukier wanilinowy Naturalna wanilia w lasce
Ocet spirytusowy Ocet jabłkowy, ryżowy, balsamiczny
Guma guar, guma ksantanowa Roślinne skrobie: kuzu, kukurydziana, ryżowa, siemie lniane
Żelatyna wieprzowa Agar-agar z wodorostów
Chemia do zmywania, mycia kuchni i podłóg oraz prania typu: Ludwik, Ciff, Domestos, Ajax, Persil Ekologiczne płyny do zmywania i czyszczenia na bazie wyciągów i olejków roślinnych oraz octu z certyfikatami: ECOCERT, ECO GARANTIE oraz VEGAN typu: Sodasan, Klar itp.

I wiele innych zamienników. Cały czas czuwamy nad tym, by osiągać kulinarny efekt w zgodzie z zasadmi zdrowej kuchni!

image post


MENU 23.10.-27.10.2017 r.

"Koper włoski – inaczej fenkuł - liście, bulwy i nasiona od tysiącleci używa się jako lekarstwa, przyprawy i warzywa; dzięki olejkom eterycznym (atenol) ma działanie przeciwskurczowe, przeciwzapalne, dezynfekujące i zmniejszające wzdęcia oraz pobudzające wydzielanie kwasów w żołądku, co ma wpływ na lepsze trawienie; niweluje wiatry, pomaga w walce z nadmierną fermentacją w jelitach, niweluje bóle brzucha, brak apetytu, odbijanie i mdłości; olejki eteryczne mają zastosowanie w leczeniu infekcji dróg oddechowych, zatem warto spożywać go w okresie sprzyjającemu przeziębieniom; zawiera dużo witaminy C, E, beta-karotenu, czyli przeciwutleniaczy, neutralizujących wolne rodniki, przez to przeciwdziała miażdżycy, rakowi, zaćmie i chroni przed przedwczesnym starzeniem się organizmu; atenol pobudza laktację u matek karmiących; poprawia przemianę materii, przez co jest pomocny w dietach odchudzających; u nas z naszej mazurskiej uprawy ekologicznej :-) "

Dzień Menu
PNMazurska botwinka z warzywami
Tofu z zielonymi warzywami i grzybami shiitake w sosie sezamowym**
Ryż okrągłoziarnisty* z cebulką i czosnkiem
Prasowanka z kapusty pekińskiej z rzodkiewkami i kiełkami w sosie winegret
DESER: Mus z jabłek i dyni z żurawiną i rodzynkami

KOLACJA: Makaron orkiszowy z ragout z fenkułu z orzechami nerkowca
Makaron ryżowy* z ragout z fenkułu z orzechami nerkowca*
ŚNIADANIE: Krem z kaszy jaglanej* z jabłkiem, bakaliami i polewą z masła orzechowego
WTKrem z marchwi z imbirem, mlekiem kokosowym i sokiem z pomarańczy
Pulpety z jagnięciną, marchewką i miętą
Pulpety z soczewicy, marchewki i mięty***
Niepalona kasza gryczana* z boczniakami, cebulą i szpinakiem
Sałatka z brokułów z kiełkami fasolki mung i prażonymi płatkami migdałów
DESER: Bezglutenowe kruche ciasteczka kokosowe*

KOLACJA: Kisz na orkiszowym spodzie ze świeżym ogórkiem, pieczarkami, koprem włoskim i szczypiorkiem
Kisz na bezglutenowym spodzie ze świeżym ogórkiem, pieczarkami, koprem włoskim i szczypiorkiem**
ŚNIADANIE: Płatki owsiane z jabłkiem, żurawiną, imbirem i musem owocowym
Płatki owsiane* z jabłkiem, żurawiną, imbirem i musem owocowym*
PASTA: Hummus z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią
ŚRZupa balijska z grzybami shiitake, warzywami i mlekiem kokosowym
Placki z kukurydzy z pomidorem i awokado*
Krem z kaszy jaglanej* z cebulką
Sałatka z kalarepą, jabłkiem, orzechami włoskimi, żurawiną (i kozim serem feta)
DESER: Krem z Chia z mlekiem kokosowym, pomarańczami, nektarynkami i cukrem z kwiatów kokosa*

KOLACJA: Quinoa* z warzywami i fenkułem z orientalną nutą
ŚNIADANIE: Ryż okrągłoziarnisty* z gruszkami i suszoną czarną porzeczką
CZZupa koperkowa z warzywami i kurkami
Gulasz z fasoli "Piękny Jaś" z warzywami w sosie śliwkowym
Kopytka* dyniowe z kaszą jaglaną*
Sałatka z buraczków z sosem z tahiny
DESER: Owocowe carpaccio z grejpfrutem, ananasem, poppingiem z amarantusa* i polewą karobową

KOLACJA: "Spaghetti" z kolorowych warzyw ze świeżą kolendrą
Lniane pałeczki kukurydziano-kokosowe**
ŚNIADANIE: Kasza jaglana* z amarantusem*, morelami, imbirem i musem owocowym
PTOczyszczający kapuśniak z fenkułem
Pstrąg na parze ze śródziemnomorską salsą z oliwkami i kaparami
Kotlety prawie rybne z selera ze śródziemnomorską salsą z oliwkami i kaparami***
Ryż cytrynowy* z kurkumą i natką pietruszki
Sałatka z dynią, rukolą i suszonymi pomidorami
DESER: Piegus z jabłkiem, orzechami włoskimi, rodzynkami i kleksem z płatków dzikiej róży
Bezglutenowy piegus z jabłkiem, orzechami włoskimi, rodzynkami i kleksem z płatków dzikiej róży**

KOLACJA: Chleb orkiszowy na zakwasie z ziarnami
Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej* na zakwasie z ziarnami*
Pasta brokułowa koperkiem**
"Tatar" z czerwonej fasoli
ŚNIADANIE: Granola z mieszanki płatków z orzechami, migdałami i owocami z mlekiem ryżowym do zalania w domu
Granola z płatków owsianych* i poppingu z kaszy jaglanej* z orzechami, migdałami i owocami z mlekiem ryżowym do zalania w domu***

* wersja bezglutenowa - ryż, gryka, proso-kasza jaglana, amarantus, quinoa, kukurydza
** wersja wegetariańska - tempeh, tofu, strączkowe
( ) wersja wegańska – wprowadza zamienniki: masło / klarowane - olej kokosowy, oliwa, jajka - skrobia ryżowa, kukurydziana, nabiał kozi – brak / tofu wędzone, miód - słód daktylowy

image post


MENU 16.10.-20.10.2017 r.

"Żurawina – to jeden z najzdrowszych owoców o dość unikalnym składzie; rośnie na torfowiskach i właśnie dzięki specyficznemu podłożu ma tak specyficzy skład i właściwości prozdrowotne; zawiera proantocyjanidyny, które chronią wątrobę, obniżają poziom cukru we krwi, zwiększają siłę skurczu mięśnia sercowego, zapobiegają miażdżycy i powstawaniu zakrzepów; ma silne dzałanie wiruso- i bakteriobójcze, zmniejsza ryzyko infekcji układu moczowego, zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych, chorobom przyzębia, próchnicy i wrzodom żołądka; obfituje ponadto w błonnik, witaminy (C, E, beta-karoten oraz B1, B2, B6), składniki mineralne (potas, sód, fosfor, wapń, magnez, jod i żelazo) oraz flawonoidy; bogactwo wszystkich tych składników odżywczych opóźnia procesy starzenia, wymiata wolne rodniki, wzmacnia odporność i poprawia samopoczucie; a dodatkowo w potrawach i deserach jest rozkoszą dla podniebienia :-) "

Dzień Menu
PNZupa z kiszonych mazurskich ogórków z warzywami
Gulasz z batatami, ciecierzycą i jarmużem
Pęczak z pieczonymi mazurskimi mini-marchewkami, śliwkami i słonecznikiem
Ryż okrągłoziarnisty* z pieczonymi mazurskimi mini-marchewkami, śliwkami i słonecznikiem*
Sałatka z koprem włoskim, szpinakiem, kalafiorem i rodzynkami
DESER: Kisiel żurawinowy z owocami*

KOLACJA: Makaron orkiszowy ze szpinakiem, orzechami, granatem i świeżymi ziołami
Makaron ryżowy* ze szpinakiem, orzechami, granatem i świeżymi ziołami*
ŚNIADANIE: Krem z kaszy jaglanej* pod pierzynką z duszonego jabłka, żurawiny i banana z listkami oregano
WTKrem z cukini z jarmużowymi czipsami
Gulasz z dzika i indyka z warzywami, jałowcem, czarną porzeczką z nalewki
Gulasz z fasolek z warzywami, jałowcem, czarną porzeczką z nalewki***
Kasza gryczana* z borowikami, boczniakami, bakaliami i koperkiem
Sałatka z brukwi z rukolą w sosie winegret z syropem buraczanym
DESER: Orkiszowa muffinka dyniowa z nadzieniem z konfitury z dzikiej róży pod cynamonową pierzynką
Bezglutenowa muffinka dyniowa z nadzieniem z konfitury z dzikiej róży pod cynamonową pierzynką**

KOLACJA: Cukiniowe canelloni faszerowane komosą ryżową* z ziarnem słonecznika i bazylią z salsą pomidorową
ŚNIADANIE: Karobowy krem z ryżu basmati* i płatków owsianych* z jabłkiem, malinami, bakaliami i pastą tahini
PASTA: Hummus z burakami i kminem rzymskim
ŚRZupa z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym i trawą cytrynową
Kotlety z mazurskiego patisona i kabaczka z koperkiem
Ryż okrągłoziarnisty* z pomidorami i świeżymi ziołami
Sałatka z buraków, marchewki i ogórka kiszonego
DESER: Karmelizowane morele z pomidorowym pesto na słodko

KOLACJA: Warzywna sałatka z gnocchi* i świeżymi ziołami
ŚNIADANIE: Krem z niepalonej kaszy gryczanej* z gruszkami, figami, kokosem i musem ze świeżych owoców
CZKrem z dyni z pomidorkami koktajlowymi
Zapiekana cukinia faszerowana kaszą jaglaną* i kurkami
Czerwona kapusta duszona z czarną porzeczką i jałowcem
Sałatka ze szpinakiem i białą rzodkwią w sosie pomarańczowo-balsamicznym
DESER: Crumble wegańskie jabłkowo-gruszkowe z żurawiną
Bezglutenowe crumble wegańskie jabłkowo-gruszkowe z żurawiną**

KOLACJA: Gryczany* zielony wrap z hummusem, szpinakiem i suszonymi pomidorami
ŚNIADANIE: Polenta* z bakaliami, musem z jabłek i żurawiny
PTKrupnik z kaszą jaglaną*, kurkami i koperkiem
Dorsz w sosie pomarańczowym
Opiekane tofu w marynacie sataye i sosie pomarańczowym***
Warzywa korzeniowe z pieca (topinambur, brukiew, marchewka, kolorowe ziemniaki)
Surówka z kiszonej kapusty z cykorią i żurawiną
DESER: Karobowe ciasteczka mocy*

KOLACJA: Chleb razowy orkiszowo-żytni na zakwasie z żurawiną
Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej na zakwasie z żurawiną**
Pasta fasolowa z suszonymi śliwkami i majerankiem**
Pasta słonecznikowa z dynią
ŚNIADANIE: Owsianka na bogato z żurawiną
Owsianka* na bogato z żurawiną*

* wersja bezglutenowa - ryż, gryka, proso-kasza jaglana, amarantus, quinoa, kukurydza
** wersja wegetariańska - tempeh, tofu, strączkowe
( ) wersja wegańska – wprowadza zamienniki: masło / klarowane - olej kokosowy, oliwa, jajka - skrobia ryżowa, kukurydziana, nabiał kozi – brak / tofu wędzone, miód - słód daktylowy

image post


MENU 09.10.-13.10.2017 r.

"Ziemniaki Vitelotte – pochodzą z Peru i Boliwii, fioletowe ziemniaki, fioletowo-niebieskie, bardzo rzadko goszczą na naszym stole, a szkoda... swoją barwę zawdzięczają niezwykle dużej zawartości antyoksydantów: antocyjanów i karotenoidów; są bogate w kwas fenolowy, witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, potas, magnez, żelazo i wapń, wspomagają organizm w walce z negatywnymi skutkami procesów utleniania – opóźniają starzenie się organizmu, zapobiegają chorobom nowotworowym i innym cywilizacyjnym; naukowcy z University of Scranton w Pensylwanii przeprowadzili niewielki, naukowy eksperyment: 18 osobom w średnim wieku podawano od 6 do 8 małych fioletowych ziemniaczków dziennie przez 4 tygodnie - zaobserwowano spadek ciśnienia rozkurczowego krwi o 4,3 % i skurczowego o 3,5 % w porównaniu z grupą kontrolną, a zatem regularne spożywanie fioletowych ziemniaków ma korzystny wpływ na układ krążenia; ponadto są nisko kaloryczne i zawierają sporo błonnika, przez co są atrakcyjne także dla osób na dietach redukcyjnych. U nas w tym tygodniu w daniach głównych i sałatce :-) "

Dzień Menu
PNKrem cebulowo-ziemniaczany ze świeżą bazylią
Dahl z soczewicy z marchewką, pomidorami, mlekiem kokosowym i prażonymi płatkami migdałów
Placuszki z cukini i pora (z kozim serem feta)
Sałatka z buraków z kiszonkami, olejem sezamowym i chrzanem
DESER: Jabłka faszerowane i zapiekane z muesli* i orzechami włoskimi

KOLACJA: Makaron orkiszowy ze smażonymi grzybami, pomidorkami koktajlowymi i świeżą bazylią
Makaron ryżowy* ze smażonymi grzybami, pomidorkami koktajlowymi i świeżą bazylią*
ŚNIADANIE: Krem z kaszy jaglanej* z jabłkiem, bakaliami i polewą z masła orzechowego
WTKapuśniak ze słodkich kapust z suszonymi pomidorami i rozmarynem
Grillowana pierś z indyka w korzennej marynacie z relishem z czerwonej cebuli i jabłek
Smażone panierowane tofu w korzennej marynacie z relishem z czerwonej cebuli i jabłek**
Korzenny pilaw z ryżu basmati* z migdałami
Sałatka z liśćmi i kwiatem nasturcji w sosie winegret
DESER: Orkiszowa muffinka z cukinią i imbirem
Bezglutenowa muffinka* z cukinią i imbirem*

KOLACJA: Kisz na orkiszowym spodzie z brokułami, porem, pomidorem i ziarnem słonecznika
Kisz na spodzie z polenty z brokułami, porem, pomidorem i ziarnem słonecznika**
ŚNIADANIE: Ryż okrągłoziarnisty* z komosą ryżoną (quinoa)*, gruszkami, figami, kokosem i żurawiną
PASTA: Hummus z pieczonym czosnkiem i rukolą
ŚRZupa ribollita z fasolką i pesto ze świeżej bazyli
Kolorowe ziemniaki faszerowane pieczarkami i skwarkami z wędzonego tofu z pomidorkami koktajlowymi
Duszona botwina z jabłkiem i orzechami nerkowca
Sałatka z liści botwinki, buraków i jabłek z orzechami włoskimi
DESER: Pralinki jaglane* w kokosie, karobie i orzechach

KOLACJA: Marchewkowe spaghetti z rodzynkami, figami (i kozim serem feta)
Lniane krakersy z pestkami dyni, słonecznika i sezamu**
ŚNIADANIE: Amarantusowa* kaszka ze śliwkami, wiórkami kokosowymi i karobem
CZKrem z zielonego groszku z miętą
Burgery z buraka i ziaren słonecznika
Curry z kalafiora z pomidorami, tamararyndowcem i mlekiem kokosowym
Sałatka z topinamburu, kopru włoskiego i fioletowych ziemniaczków z buraczanym sosem winegret i prażonym ziarnem słonecznika
DESER: Orkiszowa szarlotka z mazurskimi papierówkami i konfiturą z płatków dzikiej róży
Bezglutenowa szarlotka z mazurskimi papierówkami i konfiturą z płatków dzikiej róży**

KOLACJA: Placki ziemniaczane z warzywami i płatkami owsianymi* z konfiturą z czerwonej porzeczki
ŚNIADANIE: Granola z mieszanki płatków z orzechami, migdałami i owocami z mlekiem ryżowym do zalania w domu
Granola z płatków owsianych* i poppingu z kaszy jaglanej* z orzechami, migdałami i owocami z mlekiem ryżowym do zalania w domu*
PTZupa pomidorowa z brązowym ryżem* i estragonem
Potrawka z dzikiego łososia z warzywami
Potrawka z cieciorki z warzywami***
Cytrynowe piure z kaszy jaglanej*
Prasowanka z kapusty pekińskiej z kiszonkami, rzodkwią i rukwią wodną w sosie winegret
DESER: Orkiszowa tarta ze śliwkami i orzechową kruszonką
Bezglutenowa tarta* ze śliwkami i orzechową kruszonką*

KOLACJA: Chleb orkiszowy na zakwasie z ziarnami i suszonymi śliwkami
Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej na zakwasie z ziarnami i suszonymi śliwkami**
Pasta słonecznikowa z pomidorami i rukolą**
"Smalec" wegański z orzechami
ŚNIADANIE: Orkiszowy habermus św. Hildegardy z jabłkiem, bertramem, galgantem, migdałami i ziarnami babki płesznik
Ryż okrągłoziarnisty* z jabłkiem, bertramem, galgantem, migdałami i ziarnami babki płesznik*

* wersja bezglutenowa - ryż, gryka, proso-kasza jaglana, amarantus, quinoa, kukurydza
** wersja wegetariańska - tempeh, tofu, strączkowe
( ) wersja wegańska – wprowadza zamienniki: masło / klarowane - olej kokosowy, oliwa, jajka - skrobia ryżowa, kukurydziana, nabiał kozi – brak / tofu wędzone, miód - słód daktylowy

image post


MENU 02.10.-06.10.2017 r.

"Buraki - zawierają substancje przeciwnowotworowe, pobudzają układ immunologiczny; poprawiają krążenie, oczyszczają krew; zawierają witaminy z grupy B, witaminę A i C, beta-karoten, kwas foliowy oraz minerały: chlor, wapń, mangan, żelazo, sód, fosfor, potas, chrom i magnez; doskonale oczyszczają wątrobę, drogi żółciowe i woreczek żółciowy; sok z buraków pomaga w leczeniu anemii spowodowanej brakiem żelaza oraz wspomaga lecenie białaczki; buraczane antocyjany (barwniki należące do polifenoli, czyli bardzo silnych przeciwutleniaczy) czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki, wspomagają więc układ krwionośny; mają silne działanie antynowotworowe - neutralizują wolne rodniki, chroniąc komórki przed rakiem i przed starzeniem się; buraki zmniejszają stwardnienie i zatory tętnic (objawy miażdżycy); nawilżają jelita i przyczyniają się do prawidłowego przebiegu menstruacji; picie soku z buraków pomaga w oczyszczaniu wątroby, dróg żółciowych i w zaparciach; w tym tygodniu królują buraki z naszej mazurskiej uprawy :-) :-) "

Dzień Menu
PNKrem z pasternaku z prażonymi płatkami migdałów
Gulasz z tempehu w sosie z trawą cytrynową, galangalem i mlekiem kokosowym
Pełnoziarnisty ryż* basmati z kokosem i liśćmi limonki
Sałatka z ogórków z algami wakame w sosie sezamowo-imbirowym
DESER: Imbirowa galaretka agarowa z dynią Muscat de Provence*

KOLACJA: Makaron ryżowy* z sosem pomidorowym i szpinakiem z nutą cytrusową
ŚNIADANIE: Krem z kaszy jaglanej* pod pierzynką z duszonego jabłka i banana z listkami oregano
WTZielona zupa z brokułem i pesto z czosnku niedźwiedziego
Rolada z indyka z marchewką i pieczarkami
Rolada z tofu i papieru ryżowego z marchewką i pieczarkami***
Prosotto z kaszy jaglanej* i amarantusa* z pieczarkami i pomidorami
Sałatka z czerwonej kapusty ze śliwkami i prażonym ziarnem słonecznika
DESER: Ciasto amarantusowe* z owocami czarnego bzu

KOLACJA: Kisz prowansalski na orkiszowym spodzie
Kisz prowansalski na bezglutenowym spodzie**
ŚNIADANIE: Krem z niepalonej kaszy gryczanej* z gruszkami, figami, kokosem i owocami jagodowymi
PASTA: Hummus
ŚRZupa z kiszonych ogórków z warzywami
Lazania z dynią Hokkaido (Uchiki kuri :-) i suszonymi pomidorami
Bezglutenowa lazania z dynią Hokkaido i suszonymi pomidorami**
Parowana fasolka szparagowa w sosie sojowym - imbirowym ze świeżą kolendrą
Sałatka z buraków, marchewki i cykorii z granatem i sosem balsamicznym
DESER: Pieczona brzoskwinia z nadzieniem z tofu i migdałów

KOLACJA: Pieczone wegetariańskie spring rolls z tofu, warzywami, grzybami, świeżą kolendrą i orientalnym dipem*
ŚNIADANIE: Mix płatków na bogato z owocami jagodowymi
Owsianka* na bogato z owocami jagodowymi*
CZPikantny krem z buraka z trawą cytrynową, mlekiem kokosowym i listkami mięty
Gulasz z warzywami i fasolką szparagową
Makaron orkiszowy z orzechami włoskimi
Makaron ryżowy* z orzechami włoskimi*
Sałatka z dynią Hokkaido, rukolą i suszonymi pomidorami
DESER: Bezglutenowe kruche ciasteczka kokosowe*

KOLACJA: Terrina buraczana z sosem czosnkowo-chrzanowym*
Chrupki chlebek jaglany* z prażonym ziarnem sezamu*
ŚNIADANIE: Słodki ryż* z amarantusem*, gruszkami, morelami i figami
PTPikantno-kwaśna zupa z warzywami, pieczarkami i tamaryndowcem
Morszczuk zawijany w liściu kapusty włoskiej z sosem pomidorowym
Liść kapusty włoskiej z warzywami z sosem pomidorowym*
Risotto z ryżu okrągłoziarnistego* z grzybami
Surówka z kiszonej kapusty z cykorią, żurawiną i szczypiorkiem
DESER: Wegański sernik z dynią Nelson na kruchym orkiszowym karobowym spodzie
Wegański sernik z dynią Nelson na kruchym bezglutenowym karobowym spodzie**

KOLACJA: Chleb orkiszowy na zakwasie z ziarnami
Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej* na zakwasie z ziarnami*
Pasztet warzywno-pieczarkowy z orzechami włoskimi**
Pasta z czerwonej soczewicy i duszonej papryki z harissą
ŚNIADANIE: Karobowy krem z ryżu basmati* i płatków owsianych* z jabłkiem, bakaliami i pastą tahini

* wersja bezglutenowa - ryż, gryka, proso-kasza jaglana, amarantus, quinoa, kukurydza
** wersja wegetariańska - tempeh, tofu, strączkowe
( ) wersja wegańska – wprowadza zamienniki: masło / klarowane - olej kokosowy, oliwa, jajka - skrobia ryżowa, kukurydziana, nabiał kozi – brak / tofu wędzone, miód - słód daktylowy