Codzienny detox

image post
PRODUKTY "NA CZARNEJ LIŚCIE" - NIE UŻYWAMY ZDROWE ZAMIENNIKI - UŻYWAMY
Biały cukier Miód, nierafinowany cukier trzcinowy, słody zbożowe (daktylowy, ryżowy i jęczmienny), syrop klonowy, ksylitol dla osób z podwyższonym poziomem cukru
Biała mąka pszenna Pełnoziarnista mąka orkiszowa - odmiana Rotkorn i maki bezglutenowe: jaglana, gryczana, amarantusowa, z quinoa, owsiana i kukurydziana NGMO
Biały ryż Pełnoziarnisty ryż jaśminowy, basmati, okrągłoziarnisty, czerwony, czarny kleisty, słodki
Oleje rafinowane Nierafinowane, tłoczone na zimno: oliwa z oliwek, olej lniany, olej z pestek dyni, słonecznikowy i rzepakowy, olej sezamowy, ryżowy
Tłuszcze cukiernicze - uwodornione rafinowane oleje roślinne Masło klarowane, masło, olej kokosowy, oliwa z oliwek
Smalec Masło klarowane, olej kokosowy
Biała sól Nierafinowana sól morska i kamienna, sos sojowy, pasta miso, gomasio, sos rybny
Mleko krowie Mleka roślinne: sojowe, ryżowe, kokosowe, orzechowe i migdałowe
Śmietana z mleka krowiego Śmietanka owsiana, sojowa, mleko kokosowe
Sery krowie Ser kozi oraz feta z mleka koziego, ewentualnie owczy
Ryby torturowane i zatrute w hodowlach (np. łosoś norweski, panga, tilapia) raz gatunki zagrożone (np. tuńczyk, sola, karmazyn, węgorz) Dzikie ryby rekomendowane przez WWF (np. łosoś pacyficzny, flądra, dorsz, śledź, makrela), ewentualnie z polskich hodowli (np. karp, pstrąg) z certyfikatem MSC
www.msc.org
Wieprzowina, kurczaki z przemysłowych ferm Drób: głownie indyk i kaczka, jagnięcina, cielęcina, kurczaki z ekologicznych gospodarstw
Białko zwierzęce - ograniczamy Rośliny strączkowe: fasolki, soczewice, grochy oraz tempeh i tofu
Jajka klasy 3, 2 i 1 Jajka ekologiczne – klasa 0
Wzmacniacz smaku: glutaminian sodu Bulion warzywny z naturalnymi przyprawami, asafoetida
Proszek do pieczenia na bazie wodorowęglanu / pirofosforanu sodu Bezglutenowy proszek Eko na bazie kamienia winnego i sody oczyszczonej
Kakao Karob - mączka z drzewa świętojańskiego
Cukier wanilinowy Naturalna wanilia w lasce
Ocet spirytusowy Ocet jabłkowy, ryżowy, balsamiczny
Guma guar, guma ksantanowa Roślinne skrobie: kuzu, kukurydziana, ryżowa, siemie lniane
Żelatyna wieprzowa Agar-agar z wodorostów
Chemia do zmywania, mycia kuchni i podłóg oraz prania typu: Ludwik, Ciff, Domestos, Ajax, Persil Ekologiczne płyny do zmywania i czyszczenia na bazie wyciągów i olejków roślinnych oraz octu z certyfikatami: ECOCERT, ECO GARANTIE oraz VEGAN typu: Sodasan, Klar itp.

I wiele innych zamienników. Cały czas czuwamy nad tym, by osiągać kulinarny efekt w zgodzie z zasadmi zdrowej kuchni!

image post


MENU 11.12.-15.12.2017 r.

"Jagody goji - zaliczane do tzw superfoods, czyli grupy produktów roślinnych o udokumentowanym prozdrowotnym działaniu; już od ponad 2500 lat wykorzystywane są w tradycyjnej medycynie chińskiej w leczeniu chorób serca, płuc i wątroby; obniżają poziom glukozy we krwi; wzmacniają układ immunologiczny; są dobrym źródłem białka (zawierają 18 aminokwasów), niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, odpowiedzialnych za właściwą pracę mózgu i układu nerwowego; obfitują w witaminy (C, B1, B2, B6, E), składniki mineralne (fosfor, wapń, żelazo, miedź, cynk, selen) oraz karotenoidy; charakterystycznym i najcenniejszym składnikiem jagód goji jest bioaktywny kompleks polisacharydowy LBD, który stymuluje układ odpornościowy oraz posiada silne właściwości antynowotworowe; u nas w tym tygodniu jako dodatek do śniadań i deserów :-) "

Dzień Menu
PNZupa z gruszki i pietruszki z prażonymi płatkami migdałów
Gulasz z cieciorki z warzywami, grzybami shiitake, bazylią i szałwią
Kasza jaglana* z pieczarkami i imbirem
Sałatka z dynią, rukolą i suszonymi pomidorami
DESER: Jabłka faszerowane i zapiekane z muesli, jagodami goji i orzechami włoskimi

KOLACJA: Makaron ryżowy* ze szpinakiem, cukinią i sosem pomidorowym z nutą cytrusową
ŚNIADANIE: Krem z kaszy jaglanej* z morelami, jagodami goji i imbirem
WTKrupnik / z kaszą jaglaną* z kurkami i koperkiem
Gulasz z udźca indyka z pieczarkami, orzechami włoskimi i sezamem
Gulasz z wędzonego tofu z pieczarkami, orzechami włoskimi i sezamem***
Risotto z ryżu okrągłoziarnistego* z bazyliowym pesto i zielonym groszkiem
Surówka z porów, kapusty pekińskiej, jabłek i oregano
DESER: Pralinki jaglane* w kokosie, karobie i orzechach

KOLACJA: Orkiszowy kisz z marchewką, szuszonymi pomidorami (i kozim serem feta)
Kisz kisz z marchewką, szuszonymi pomidorami (i kozim serem feta)**
ŚNIADANIE: Słodki ryż* z prosem*, owocami sezonowymi, jagodami goji i orzechami włoskimi
PASTA: Hummus z bobu
ŚRKrem z brokułów z prażonymi płatkami migdałów
Kotlety mielone z selera (z kozim serem feta)
Makaron orkiszowy / ryżowy* z orzechami włoskimi
Prasowanka z kapusty pekińskiej, kiszonego ogórka, selera naciowego, z kiełkami, pestkami i sosem winegret
DESER: Piernik daktylowo-orzechowy z polewą karobową i jagodami goji

KOLACJA: Orkiszowy wrap z hummusem, szpinakiem i suszonymi pomidorami
Gryczany* wrap z hummusem, szpinakiem i suszonymi pomidorami*
ŚNIADANIE: Płatki owsiane* z jabłkami, morelami, orzechami nerkowca i musem owocowym
CZKrem cebulowo-ziemniaczany ze świeżą bazylią
Bigos makrobiotyczny z grzybami, śliwkami, bakaliami i tempehem
Pulpeciki z kaszy jaglanej* i ziemniaków (z kozim serem feta) i koperkiem
Sałatka z blanszowanych brokułów z kiełkami fasoli mung i płatkami migdałów
DESER: Crumble wegańskie jabłkowo-gruszkowe z jagodami goji*

KOLACJA: Burak pieczony faszerowany quinoa*, szpinakiem i bazylią z ziarnem słonecznika
ŚNIADANIE: Krem z kaszy jaglanej* i płatków ryżowych* z dynią, daktylami, jagodami goji i siemieniem lnianym
PTPikantno-kwaśna zupa z warzywami, pieczarkami i tamaryndowcem
Morszczuk z krewetką i zielonym sosem
Kotleciki z tofu z glonem nori i zielonym sosem***
Krem ryżowy* z kalafiorem i posypką cytrynowo-ziołową
Sałatka z buraczków, selera i jabłek
DESER: Ciasteczka antystresowe św. Hildegardy
Bezglutenowe ciasteczka antystresowe św. Hildegardy*

KOLACJA: Chleb orkiszowy na zakwasie z ziarnami
Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej* na zakwasie z ziarnami*
Pasta marchewkowa z oliwkami, sezamem i harissą**
Pasta z zielonego groszku z cząbrem
ŚNIADANIE: Granola z mieszanki płatków z orzechami, migdałami i owocami z mlekiem ryżowym do zalania w domu
Granola z płatków owsianych* i poppingu z amarantusa* z orzechami, migdałami i owocami z mlekiem ryżowym do zalania w domu***

* wersja bezglutenowa - ryż, gryka, proso-kasza jaglana, amarantus, quinoa, kukurydza
** wersja wegetariańska - tempeh, tofu, strączkowe
( ) wersja wegańska – wprowadza zamienniki: masło / klarowane - olej kokosowy, oliwa, jajka - skrobia ryżowa, kukurydziana, nabiał kozi – brak / tofu wędzone, miód - słód daktylowy

image post


MENU 04.12.-08.12.2017 r.

"Czerwona kapusta pekińska to konkretny zastrzyk witaminy C, A, witamin z grupy B, a także E, K, rutyny i beta-karotenu; zawiera sporą dawkę wapnia, potasu, magnezu i żelaza (najwięcej witaminy C zawierają wewnętrzne liście, zewnętrzne natomiast więcej żelaza i kwasu foliowego); nader cennym jej składnikiem są sole potasowe, siarka i witamina U (sulfonian metioniny), która posiada silne właściwości przeciwzapalne, wspomaga gojenie się ran oraz zwiększa wzrost i migrację komórek naskórka, co znacząco przyczynia się do jej odbudowy; witamina U wspomagając regenerację naskórka skutecznie zapobiega starzeniu się skóry; regularne spożywanie kapusty pekińskiej pozytywnie wpływa na wzrok, serce, układ kostno-stawowy, nerwowy oraz poprawia trawienie; jest szczególnie cenna w walce z infekcjami; jej czerwona odmiana zawiera dodatkowo działające przeciwnowotworowo polifenole; u nas w tym tygodniu nie tylko w surówkach, ale także na ciepło :-) "

Dzień Menu
PNKrem z batatów z rozmarynem, tymiankiem i płatkami migdałów
Gulasz z fasoli "Piękny Jaś" z warzywami w sosie śliwkowym
Ryż orkiszowy z cebulką i czosnkiem
Ryż okrągłoziarnisty* z cebulką i czosnkiem*
Sałatka z kiszonych warzyw, buraków i czerwonej kapusty pekińskiej z olejem sezamowym i chrzanem
DESER: Budyń z kasztanów jadalnych z bakaliami

KOLACJA: Spaghetti z zielonymi warzywami z sosem pietruszkowym i parmezanem z migdałów
Bezglutenowe spaghetti z zielonymi warzywami z sosem pietruszkowym i parmezanem z migdałów**
ŚNIADANIE: Krem z kaszy jaglanej* pod pierzynką z duszonego jabłka i banana z listkami oregano
WTZupa warzywna z topinamburem ze śmietanką słonecznikową i jarmużowymi chipsami
Rolada z indyka z marchewką i pieczarkami
Rolada z papieru ryżowego* i tofu z marchewką i pieczarkami***
Kasza gryczana* z grzybami, bakaliami i koperkiem
Surówka z czerwonej kapusty z granatem
DESER: Orkiszowa szarlotka z mazurskimi jabłkami, mąką amarantusową* i makiem
Bezglutenowa szarlotka z mazurskimi jabłkami, mąką amarantusową* i makiem**

KOLACJA: Kisz na orkiszowym spodzie z czerwoną kapustą pekińską, jabłkami, orzechami nerkowca i rodzynkami
Kisz na spodzie z polenty z czerwoną kapustą pekińską, jabłkami, orzechami nerkowca i rodzynkami**
ŚNIADANIE: Ryż jaśminowy* z jabłkiem, rodzynkami, owocem pigwowca japońskiego, wiórkami kokosowymi i musem owocowym
PASTA: Hummus z pieczonym czosnkiem i rukolą
ŚRKapuśniak z suszonymi pomidorami i estragonem
Papryka faszerowana warzywami i ryżem* ze świeżymi ziołami
Buraki z "dashi" i smażonymi grzybami shiitake
Surówka z rzodkwi i kalarepy z sezamem
DESER: Karobowe kuleczki z poppingu orkiszowego* w kokosie
Karobowe kuleczki z poppingu ryżowego* w kokosie*

KOLACJA: Agarowe galaretki z zielonymi warzywami
Lniane krakersy z sezamem, pestkami słonecznika i dyni**
ŚNIADANIE: Krem z niepalonej kaszy gryczanej* z gruszkami, figami, kokosem i musem owocowym
CZKrem z zielonego groszku z kurkami
Kotlety z cieciorki z konfiturą z czerwonej cebuli
Makaron ryżowy* z boczniakami i pomidorami
Sałatka z jarmużu, dyni, jabłek i migdałów z buraczanym sosem winegret
DESER: Panna cotta z mleka kokosowego z musem z owoców czarnego bzu i jagód*

KOLACJA: Sałatka z warzywami, pomidorkami koktajlowymi i gnocchi do podania na ciepło*
ŚNIADANIE: Krem z kaszy jaglanej* z jabłkiem, bakaliami i polewą z masła orzechowego
PTZupa rybna z warzywami, koprem włoskim i pastise
Pstrąg pieczony z pesto z czosnku niedźwiedziego z zielonymi warzywami
Kotleciki z tofu z pesto z czosnku niedźwiedziego z zielonymi warzywami***
Ryż cytrynowy* z kurkumą i natką pietruszki
Sałatka z marchewki i cykori w sosie sezamowo-kremowym
DESER: Piegus z jabłkiem, orzechami włoskimi i rodzynkami
Bezglutenowy piegus z jabłkiem, orzechami włoskimi i rodzynkami**

KOLACJA: Chleb orkiszowy na zakwasie z ziarnami
Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej* na zakwasie z ziarnami*
Pasta słonecznikowa z kiszonym ogórkiem i koperkiem**
"Tatar" z czerwonej cebuli**
ŚNIADANIE: Owsianka na bogato z owocami i musem jabłkowo-gruszkowym
Owsianka* na bogato z owocami i musem jabłkowo-gruszkowym*

* wersja bezglutenowa - ryż, gryka, proso-kasza jaglana, amarantus, quinoa, kukurydza
** wersja wegetariańska - tempeh, tofu, strączkowe
( ) wersja wegańska – wprowadza zamienniki: masło / klarowane - olej kokosowy, oliwa, jajka - skrobia ryżowa, kukurydziana, nabiał kozi – brak / tofu wędzone, miód - słód daktylowy

image post


MENU 27.11.-01.12.2017 r.

"Fasolka adzuki to jedna z najbardziej wartościowych fasolek; zawiera sporą ilość białka i prawie wszystkie (oprócz tryptofanu) niezbędne aminokwasy, tak więc w połączeniu z produktami zbożowymi tworzy pełnowartościowy posiłek; jest bogata w żelazo, dzięki czemu zapobiega anemii i podnosi sprawność fizyczną organizmu, wapń niezbędny dla zdrowych kości, potas wspomagający pracę serca i gospodarkę wodno-elektrolitową, kobalt wpływający na prawidłowy poziom witaminy B12, magnez i witaminy z grupy B; zawiera polifenole o silnym działaniu przeciwnowotworowym; wzmacnia funkcje nerek i nadnerczy; działa moczopędnie, zmniejsza obrzęki i opuchliznę; zawarty w niej błonnik wspomaga usuwanie toksyn z organizmu oraz redukcję zbędnych kilogramów; dietetyka chińska zaleca adzuki do leczenia stanów wilgoci; jest termicznie ciepła, o delikatnym orzechowym smaku; u nas w tym tygodniu w zupie, gulaszu i nawet deserze :-)"

Dzień Menu
PNKrem z dyni Hokkaido z fasolką adzuki i prażonymi pestkami dyni
Gulasz z tempehu z batatami i wędzoną papryką
Bulgur z pomidorami i świeżymi ziołami
Quinoa* z pomidorami i świeżymi ziołami*
Sałatka z liści botwinki, buraków, kiszonek i jabłek z orzechami włoskimi
DESER: Kokosanki* / wegańskie kokosanki*

KOLACJA: Nuddle / makaron ryżowy* z duszoną kapustą pekińską z grzybami shiitake, kiełkami fasoli mung i imbirem
ŚNIADANIE: Krem z kaszy jaglanej* z ziarnem amarantusa*, morelami, imbirem i musem owocowym
WTRosół z kurczaka zagrodowego z warzywami i makaronem soba / vermicelli*
"Rosół" z warzywami i makaronem soba / vermicelli**
Curry z kurczaka zagrodowego w mleku kokosowym
Curry z białej fasoli w mleku kokosowym***
Risotto* z mazurskimi grzybami
Sałatka z brokułem, kiełkami, roszponką i koperkiem w sosie winegret
DESER: Sernik dyniowy z tofu na kruchym karobowym spodzie

KOLACJA: Kisz na orkiszowym spodzie z czosnkiem niedźwiedzim i zielonymi warzywami
Kisz na bezglutenowym spodzie z czosnkiem niedźwiedzim i zielonymi warzywami**
ŚNIADANIE: Karobowy krem z ryżu basmati* i płatków owsianych* z jabłkiem, bakaliami i pastą tahini
PASTA: Hummus
ŚRPikantny krem z buraka z trawą cytrynową i mlekiem kokosowym
Gulasz z kolorowych warzyw z fasolką adzuki
Kopytka dyniowe z kaszą jaglaną*
Sałata z gruszkami, kiełkami i migdałami w sosie musztardowym
DESER: Orkiszowe markizy z kremem z fasolki adzuki
Bezglutenowe markizy z kremem z fasolki adzuki**

KOLACJA: Pudding z porów
Lniane pałeczki kukurydziano-kokosowe**
ŚNIADANIE: Orkiszowy habermus św. Hildegardy z jabłkiem, bertramem, galgantem, migdałami i ziarnami babki płesznik
Ryż okrągłoziarnisty* z jabłkiem, bertramem, galgantem, migdałami i ziarnami babki płesznik*
CZZupa balijska z grzybami shiitake, warzywami i mlekiem kokosowym
Burgery z buraka i ziaren słonecznika*
Orzechowe ziemniaki z sosem chrzanowym
Prasowanka z kapusty pekińskiej, kiszonego ogórka, selera naciowego, z kiełkami, pestkami i sosem winegret
DESER: Waniliowy krem z kaszy jaglanej* z porzeczkami z nalewki i orzechami

KOLACJA: Pieczone sajgonki z kapustą i grzybami doprawione betramem i galgantem*
ŚNIADANIE: Płatki żytnie z jabłkiem, żurawiną i imbirem
Płatki owsiane* z jabłkiem, żurawiną i imbirem*
PTZupa koperkowa z warzywami i kurkami
Makrela z sosem pomidorowym i świeżą kolendrą
Kotlety prawie rybne z selera z sosem pomidorowym i świeżą kolendrą***
Pełnoziarnisty ryż* basmati z kokosem i liśćmi limonki
Imbirowe kimczi z chilli i natką pietruszki
DESER: Orkiszowe rogaliki z cynamonem i konfiturą z płatków dzikiej róży
Bezglutenowe rogaliki z cynamonem i konfiturą z płatków dzikiej róży**

KOLACJA: Chleb razowy orkiszowo-żytni na zakwasie z żurawiną
Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej na zakwasie z żurawiną*
Hummus z burakami i kminem rzymskim**
Pasta słonecznikowa z pieczonym jabłkiem
ŚNIADANIE: Granola z mieszanki płatków z orzechami, migdałami i owocami z mlekiem ryżowym do zalania w domu
Granola z płatków owsianych* i poppingu z amarantusa* z orzechami, migdałami i owocami z mlekiem ryżowym do zalania w domu**

* wersja bezglutenowa - ryż, gryka, proso-kasza jaglana, amarantus, quinoa, kukurydza
** wersja wegetariańska - tempeh, tofu, strączkowe
( ) wersja wegańska – wprowadza zamienniki: masło / klarowane - olej kokosowy, oliwa, jajka - skrobia ryżowa, kukurydziana, nabiał kozi – brak / tofu wędzone, miód - słód daktylowy

image post


MENU 20.11.-24.11.2017 r.

"Kolorowe marchewki obniżają poziom cholesterolu dzięki zawartym w nich pektynom, co czyni je skuteczną ochroną przed miażdżycą i chorobą wieńcową; bogactwo wartości odżywczych zawartych w marchewce działa wzmacniająco i przeciwanemicznie, reguluje pracę żołądka, utrzymuje w zdrowiu wątrobę i poprawia metabolizm; marchew oczyszcza jelita, pomaga przy zaparciach i usuwa bakterie gnilne z jelit; ponadto flawonoidy zawarte w marchwi nie tylko zwalczają wolne rodniki, powodujące przedwczesne starzenie się organizmu lecz także działają przeciwskurczowo na naczynia krwionośne - czym ciemniejsze, tym zawierają więcej anti-age flawonoidów; oprócz dobrze wszystkim znanego beta-karotenu zawierają mniej znany składnik, falkarinol, który wg najnowszych badań redukuje ryzyko nowotworów aż o 33% - u nas w tym tygodniu marchewka fioletowa, rainbow i biała. "

Dzień Menu
PNPikantny krem z marchwi z curry, kminem rzymskim, mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą
Tofu zapiekane w sosie pomidorowo-imbirowym
Piure z kaszy jaglanej* i cebulki z grzybami shiitake
Prasowanka z kapusty włoskiej ze śliwkami i orzechami włoskimi
DESER: Dynia (Piena Lunga) w sosie miodowo-imbirowym*

KOLACJA: Spaghetti ze świeżymi pomidorami, papryką, cukinią, czarnymi oliwkami i kaparami
Bezglutenowe spaghetti ze świeżymi pomidorami, papryką, cukinią, czarnymi oliwkami i kaparami**
ŚNIADANIE: Krem z niepalonej kaszy gryczanej* z gruszkami, pigwą, figami i kokosem
WTBarszcz ukraiński z warzywami
Jagnięcina duszona z warzywami i tymiankiem
Gulasz z białej fasoli z warzywami i tymiankiem**
Niepalona kasza gryczana* z marchewką i grzybami shiitake
Sałatka z dynią, rukolą i suszonymi pomidorami
DESER: Orkiszowe muffinki z imbirem i czarnym bzem
Bezglutenowe muffinki z imbirem i czarnym bzem**

KOLACJA: Kisz na orkiszowym spodzie z porem, karmelizowanymi kolorowymi marchewkami i selerem naciowym
Kisz na bezglutenowym spodzie z porem, karmelizowanymi kolorowymi marchewkami i selerem naciowym**
ŚNIADANIE: Ryż jaśminowy* z jabłkiem, pigwą, rodzynkami i wiórkami kokosowymi z musem owocowym
PASTA: Hummus
ŚRZupa grzybowa z lubczykiem i prażonymi pestkami dyni
Gulasz z cieciorki z pomidorami i szpinakiem
Kasza pęczak z makiem i orzechami włoskimi
Ryż okrągłoziarnisty* z makiem i orzechami włoskimi*
Sałatka z blanszowanych brokułów z kiełkami fasoli mung i płatkami migdałów
DESER: Krem z Chia z mlekiem kokosowym, pomarańczami i cukrem z kwiatów kokosa*

KOLACJA: Zapiekana cukinia faszerowana kaszą jaglaną* z kurkami
ŚNIADANIE: Mix płatków z jabłkiem, pigwą, gruszką, imbirem i plasterkiem kiwi
CZZupa soczewicowo-kokosowa z kapustą pekińską i chilli
Lazania warzywna na zielono: ze szpinakiem, porem, selerem naciowym i cukinią
Bezglutenowa lazania warzywna na zielono: ze szpinakiem, porem, selerem naciowym i cukinią**
Grillowane kolorowe marchewki z sezamem i pietruszkowym pesto
Sałatka z pieczonej czerwonej cebuli, topinamburu i rzodkiewki
DESER: Karobowe ciasteczka* mocy

KOLACJA: Sałatka z czarnej soczewicy z buraczanym piure, warzywami i serkiem migdałowym
ŚNIADANIE: Krem z kaszy jaglanej* z jabłkiem, bakaliami i polewą z masła orzechowego
PTKapuśniak ze słodkich kapust z suszonymi pomidorami i rozmarynem
Filet z dorsza na kolorowych marchewkach z czerwonym pieprzem
Frittersy z cieciorki na kolorowych marchewkach z czerwonym pieprzem***
Ryż cytrynowy* z kurkumą i natką pietruszki
Surówka z kiszonej kapusty z cykorią, żurawiną i szczypiorkiem
DESER: Orkiszowa tarta z gruszkami zapiekanymi w kremie kokosowo-marcepanowym
Bezglutenowa tarta z gruszkami zapiekanymi w kremie kokosowo-marcepanowym**

KOLACJA: Chleb orkiszowy na zakwasie z ziarnami
Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej* na zakwasie z ziarnami*
Pasta słonecznikowa z dynią**
"Smalec" wegański z orzechami
ŚNIADANIE: Amarantusowa* kaszka ze śliwkami, wiórkami kokosowymi i karobem

* wersja bezglutenowa - ryż, gryka, proso-kasza jaglana, amarantus, quinoa, kukurydza
** wersja wegetariańska - tempeh, tofu, strączkowe
( ) wersja wegańska – wprowadza zamienniki: masło / klarowane - olej kokosowy, oliwa, jajka - skrobia ryżowa, kukurydziana, nabiał kozi – brak / tofu wędzone, miód - słód daktylowy