Codzienny detox

image post
PRODUKTY "NA CZARNEJ LIŚCIE" - NIE UŻYWAMY ZDROWE ZAMIENNIKI - UŻYWAMY
Biały cukier Miód, nierafinowany cukier trzcinowy, słody zbożowe (daktylowy, ryżowy i jęczmienny), syrop klonowy, ksylitol dla osób z podwyższonym poziomem cukru
Biała mąka pszenna Pełnoziarnista mąka orkiszowa - odmiana Rotkorn i maki bezglutenowe: jaglana, gryczana, amarantusowa, z quinoa, owsiana i kukurydziana NGMO
Biały ryż Pełnoziarnisty ryż jaśminowy, basmati, okrągłoziarnisty, czerwony, czarny kleisty, słodki
Oleje rafinowane Nierafinowane, tłoczone na zimno: oliwa z oliwek, olej lniany, olej z pestek dyni, słonecznikowy i rzepakowy, olej sezamowy, ryżowy
Tłuszcze cukiernicze - uwodornione rafinowane oleje roślinne Masło klarowane, masło, olej kokosowy, oliwa z oliwek
Smalec Masło klarowane, olej kokosowy
Biała sól Nierafinowana sól morska i kamienna, sos sojowy, pasta miso, gomasio, sos rybny
Mleko krowie Mleka roślinne: sojowe, ryżowe, kokosowe, orzechowe i migdałowe
Śmietana z mleka krowiego Śmietanka owsiana, sojowa, mleko kokosowe
Sery krowie Ser kozi oraz feta z mleka koziego, ewentualnie owczy
Ryby torturowane i zatrute w hodowlach (np. łosoś norweski, panga, tilapia) raz gatunki zagrożone (np. tuńczyk, sola, karmazyn, węgorz) Dzikie ryby rekomendowane przez WWF (np. łosoś pacyficzny, flądra, dorsz, śledź, makrela), ewentualnie z polskich hodowli (np. karp, pstrąg) z certyfikatem MSC
www.msc.org
Wieprzowina, kurczaki z przemysłowych ferm Drób: głownie indyk i kaczka, jagnięcina, cielęcina, kurczaki z ekologicznych gospodarstw
Białko zwierzęce - ograniczamy Rośliny strączkowe: fasolki, soczewice, grochy oraz tempeh i tofu
Jajka klasy 3, 2 i 1 Jajka ekologiczne – klasa 0
Wzmacniacz smaku: glutaminian sodu Bulion warzywny z naturalnymi przyprawami, asafoetida
Proszek do pieczenia na bazie wodorowęglanu / pirofosforanu sodu Bezglutenowy proszek Eko na bazie kamienia winnego i sody oczyszczonej
Kakao Karob - mączka z drzewa świętojańskiego
Cukier wanilinowy Naturalna wanilia w lasce
Ocet spirytusowy Ocet jabłkowy, ryżowy, balsamiczny
Guma guar, guma ksantanowa Roślinne skrobie: kuzu, kukurydziana, ryżowa, siemie lniane
Żelatyna wieprzowa Agar-agar z wodorostów
Chemia do zmywania, mycia kuchni i podłóg oraz prania typu: Ludwik, Ciff, Domestos, Ajax, Persil Ekologiczne płyny do zmywania i czyszczenia na bazie wyciągów i olejków roślinnych oraz octu z certyfikatami: ECOCERT, ECO GARANTIE oraz VEGAN typu: Sodasan, Klar itp.

I wiele innych zamienników. Cały czas czuwamy nad tym, by osiągać kulinarny efekt w zgodzie z zasadmi zdrowej kuchni!

image post


MENU 23.07.-27.07.2018 r.

"Porzeczki - dostarczają witaminy C, poprawiają cerę i ułatwiają trawienie; zawierają sporo fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, potasu, siarki, boru, cynku oraz manganu; są w ścisłej owocowej czołówce jeśli chodzi o zawartość witaminy C – garstka czarnych porzeczek zaspokaja dobowe zapotrzebowanie dorosłego człowieka; w skórce porzeczek znajdują się antocyjany – substancje skuteczne w zwalczaniu bakterii E. coli, przyczyny dolegliwości żołądkowych, działają też przeciwzapalnie; ze względu na spore ilości błonnika (ok. 4 g/100 g owoców) porzeczki pomagają też na zaparcia; działają korzystnie na cerę – witamina C i rutyna wzmacniają naczynka; czerwone lub czarne porzeczki to niezastąpiony składnik deserów i kremów zbożowych :-) "

Dzień Menu
PNZupa z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym i trawą cytrynową
Tempeh stir-fry z zielonymi warzywami i orzechami nerkowca w sosie sezamowym
Prosotto z kaszy jaglanej* i amarantusa* z pomidorami i świeżymi ziołami
Sałatka z surowymi i kiszonymi burakami, kiełkami, pestkami (i kozim serem feta) z sosem sezamowo-imbirowym
DESER: Kisiel z soku jabłkowego z porzeczkami*

KOLACJA: Makaron z curry z dyni i pieczarek z czarnym sezamem
ŚNIADANIE: Owsianka* na bogato z porzeczkami
WTBarszcz czerwony ze świeżo wyciskanym sokiem z buraków
Gulasz z indyka z porem i pieczarkami w sosie kokosowym
Gulasz z białej fasoli z porem i pieczarkami w sosie kokosowym***
Kasza gryczana* z pieczoną botwinką, koperkiem i migdałowym twarożkiem
Sałatka z brokułem, kiełkami, roszponką i koperkiem w sosie winegret
DESER: Orkiszowa tarta z czarną porzeczką, orzechami laskowymi i miętą
Bezglutenowa tarta z czarną porzeczką, orzechami laskowymi i miętą**

KOLACJA: Zielone spring rolls z papieru ryżowego* z blanszowanymi warzywami i świeżą kolendrą
ŚNIADANIE: Ryż okrągłoziarnisty* z komosą ryżoną (quinoa)*, gruszkami, figami, kokosem i żurawiną z musem z owoców sezonowych
PASTA: Hummus
ŚRKrem z mazurskiej cukinii z gałką muszkatołową
Gulasz z kolorowych warzyw z fasolką szparagową
Makaron soba z suszonymi pomidorami i pesto z czosnku niedźwiedziego
Makaron ryżowy* z suszonymi pomidorami i pesto z czosnku niedźwiedziego*
Sałata z kiełkami, pestkami i pieczonymi w marynacie korzennej pomidorkami
DESER: Pieczona brzoskwinia z nadzieniem z tofu i migdałów

KOLACJA: Sałatka z czarnej soczewicy z buraczanym piure, warzywami i serkiem migdałowym
ŚNIADANIE: Krem z niepalonej kaszy gryczanej* z gruszkami, figami, kokosem i porzeczkami
CZGrochówka z kiszonym ogórkiem
Cukinia nadziewana ryżem*, warzywami i pieczarkami z sosem czosnkowo-koperkowym
Piure z buraczków z orzechami laskowymi
Sałatka z fasolką szparagową i algami arame z sosem sezamowo-imbirowym
DESER: Waniliowy krem z kaszy jaglanej* z porzeczkami i orzechami

KOLACJA: Carpaccio z ogórka, cukinii i kalarepy z orzechami
Chrupki chlebek jaglany* z prażonym ziarnem sezamu*
ŚNIADANIE: Karobowy krem z ryżu basmati* i płatków owsianych* z jabłkiem, bakaliami i pastą tahini
PTZupa rybna z warzywami i koprem włoskim
Bulion z warzywami i koprem włoskim***
Pstrąg na parze ze śródziemnomorską salsą z oliwkami i kaparami
Kotleciki z marynowanego tofu ze śródziemnomorską salsą z oliwkami i kaparami***
Pełnoziarnisty ryż* basmati z kokosem i liśćmi limonki
Prasowanka z kapusty pekińskiej z kiszonkami, rzodkwią i rukolą w sosie winegret
DESER: Orkiszowe ciasto z czerwonymi porzeczkami i migdałami
Bezglutenowe ciasto z czerwonymi porzeczkami i migdałami**

KOLACJA: Chleb razowy orkiszowo-żytni na zakwasie z żurawiną
Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej* na zakwasie z ziarnami*
"Smalec" wegański z orzechami**
Pasta słonecznikowa z pomidorami i rukolą
ŚNIADANIE: Krem z kaszy jaglanej* z jabłkiem, porzeczkami, rodzynkami i orzechami laskowymi

* wersja bezglutenowa - ryż, gryka, proso-kasza jaglana, amarantus, quinoa, kukurydza
** wersja wegetariańska - tempeh, tofu, strączkowe
( ) wersja wegańska – wprowadza zamienniki: masło / klarowane - olej kokosowy, oliwa, jajka - skrobia ryżowa, kukurydziana, nabiał kozi – brak / tofu wędzone, miód - słód daktylowy

image post


MENU 16.07.-20.07.2018 r.

"Bób - podobnie jak inne rośliny strączkowe, jest skarbnicą wartości odżywczych: zawiera dużą ilość białka (w 100 g ugotowanego bobu jest aż 7,60 g białka, przez co jest doskonałą alternatywą dla mięsa), węglowodanów, oraz witamin: B1, B2, PP, C i prowitaminy A oraz wapń, fosfor, żelazo, magnez i karoten; jest źródłem dużej ilości błonnika, który skraca czas trawienia i poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego, co jest ważne szczególnie dla osób dbających o linię - ugotowany bób ma tylko 85 kcal w 100 g; ceni się go ze względu na liczne właściwości lecznicze: wiąże kwasy żółciowe w jelicie grubym, a tym samym obniża stężenie cholesterolu LDL we krwi, dzięki dużej zawartości kwasu foliowego może zapobiec wystąpieniu wad rozwojowych u płodu i wspomóc proces leczenia niedokrwistości; dobry dla osób cierpiących na choroby układu krążenia, bo ma niską zawartość sodu, jest bogaty w potas oraz rozpuszczalny błonnik, który sprzyja redukcji poziomu cholesterolu we krwi, dzięki czemu reguluje ciśnienie :-)"

Dzień Menu
PNŻurek z białą rzodkwią i wędzonym tofu
Żurek* z białą rzodkwią i wędzonym tofu*
Gulasz z fasolki mung ze szpinakiem i boczniakami
Pilaw z pełnoziarnistego ryżu jaśminowego* z kokosem, czosnkiem, ziarnami gorczycy i listkami curry
Sałatka z rzodkiewkami i bobem w sosie winegret
DESER: Agarowa galaretka z syropu z kwiatów czarnego bzu z owocami jagodowymi*

KOLACJA: Makaron ryżowy* z duszoną kapustą pekińską z grzybami shiitake, kiełkami fasoli mung i imbirem
ŚNIADANIE: Krem z kaszy jaglanej* z ziarnem amarantusa*, morelami, owocami jagodowymi i imbirem
WTRosół z kurczaka zagrodowego z warzywami i makaronem vermicelli*
"Rosół" z warzywami i makaronem vermicelli**
Grillowana pierś z indyka w korzennej marynacie z relishem z czerwonej cebuli i jabłek
Kotleciki z wędzonego tofu w korzennej marynacie z relishem z czerwonej cebuli i jabłek***
Kasza gryczana* z cebulką, boczniakami i szpinakiem
Sałatka z liśćmi i kwiatem nasturcji w sosie winegret
DESER: Orkiszowa tarta z agrestem, migdałami i orzechami laskowymi
Bezglutenowa tarta z agrestem, migdałami i orzechami laskowymi**

KOLACJA: Terrina buraczana z sosem chrzanowym*
Aromatyczny chrupki chlebek jaglany**
ŚNIADANIE: Ryż jaśminowy* z jabłkiem, rodzynkami, wiórkami kokosowymi i musem owocowym
PASTA: Hummus z bobu
ŚRZupa z cieciorki z pomidorami, papryką i szpinakiem
Curry z sezonowych warzyw z listkami limonki
Kopytka marchewkowe (z kozim serem feta) i sosem miętowym
Sałatka z liści botwinki, buraków i jabłek z orzechami włoskimi
DESER: Crumble wegańskie jabłkowo-gruszkowe*

KOLACJA: Kisz na orkiszowym spodzie z bobem, tofu, (kozim serem feta) i ziołami
Kisz na bezglutenowym spodzie z bobem, tofu, (kozim serem feta) i ziołami**
ŚNIADANIE: Polenta* z bakaliami i musem z jabłek i owoców jagodowych
CZKrem z bobu z trawą cytrynową i melisą
Bataty faszerowane warzywami, fasolką adzuki i świeżymi ziołami z dipem czosnkowo-koperkowym
Kaszotto z brokułem i migdałami
Ryż okrągłoziarnisty* z brokułem i migdałami*
Sałatka z marchewki i cykorii w sosie sezamowo-kremowym
DESER: Karobowe ciasteczka* mocy

KOLACJA: Cannelloni z cukinii faszerowane pastą słonecznikowo-warzywną ze świeżymi ziołami
ŚNIADANIE: Płatki owsiane* z jabłkami, morelami i orzechami nerkowca
PTBarszcz ukraiński z warzywami
Dorsz pieczony na zielono
Kotlety prawie rybne z selera na zielono*
Ryż cytrynowy* z kurkumą i natką pietruszki
Kimczi z imbirem i świeżymi ziołami
DESER: Orkiszowa babeczka razowa z borówkami
Bezglutenowa babeczka razowa z borówkami**

KOLACJA: Chleb orkiszowy na zakwasie z ziarnami
Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej i jaglanej na zakwasie**
Pasta z bobu i prażonego ziarna słonecznika**
Hummus z burakami i kminem rzymskim
ŚNIADANIE: Granola z mieszanki płatków z orzechami, migdałami i owocami z mlekiem ryżowym do zalania w domu
Granola z płatków owsianych* i poppingu z kaszy jaglanej* z orzechami, migdałami i owocami z mlekiem ryżowym do zalania w domu*

* wersja bezglutenowa - ryż, gryka, proso-kasza jaglana, amarantus, quinoa, kukurydza
** wersja wegetariańska - tempeh, tofu, strączkowe
( ) wersja wegańska – wprowadza zamienniki: masło / klarowane - olej kokosowy, oliwa, jajka - skrobia ryżowa, kukurydziana, nabiał kozi – brak / tofu wędzone, miód - słód daktylowy

image post


MENU 09.07.-13.07.2018 r.

"Szpinak - liście mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą; właściwości lecznicze szpinaku to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy; poza tym szpinak bogaty jest w obniżającego ciśnienie krwi potas (700 mg / 100g), żelazo (2,8 mg/100 g) przez co buduje krew i hamuje krwawienie, jest szczególnym lekarstwem na krwawienie z nosa oraz kwas foliowy; zawiera też magnez, który ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni; jest także bogaty w witaminę K odgrywającą ważną rolę w krzepnięciu krwi, witaminy z grupy B obniżające cholesterol oraz istotną dla opóźnienia procesów starzenia witaminę E; ma działanie moczopędne, przeczyszczające przez co jest lekarstwem na zaparcia i utrudnione oddawanie moczu; nawilża suchość w organizmie, gasi pragnienie; oczyszcza krew z toksyn, które przyczyniają się do chorób skóry charakteryzujących się zaczerwienieniem i zapaleniem; duża zawartość żelaza i chlorofilu wspiera budowę krwi; obecna w nim siarka pomaga łagodzić podrażnienia skóry takie jak opryszczka; posiada dużo witaminy A pomocnej na kurzą ślepotę; do tego jest niskokaloryczny: 100 g to 16 kcal, ponadto zawarte w nim potas i witaminy z grupy B uczestniczą w spalaniu węglowodanów i tłuszczów oraz przyśpieszają metabolizm; u nas w tym tygodniu prosto z mazurskiego ogrodu :-) "

Dzień Menu
PNZupa kalafiorowa z lubczykiem
Gulasz z tempehu z batatami i wędzoną papryką
Zielone piure z ziemniaków z cukinią i rukolą
Sałatka ze szpinakiem i białą rzodkwią w sosie pomarańczowo-balsamicznym
DESER: Budyń z kasztanów jadalnych z bakaliami

KOLACJA: Makaron ryżowy* z brązową cieciorką w pomidorach z oliwkami, świeżą kolendrą i miętą
ŚNIADANIE: Krem z kaszy jaglanej* z ziarnem amarantusa*, ze świeżymi morelami i imbirem
WTZupa warzywna z kabaczkiem, makaronem vermicelli* i pastą z suszonych pomidorów
Kurczak zagrodowy z warzywami, orzechami nerkowca i świeżą bazylią
Gulasz z fasolek z warzywami, orzechami nerkowca i świeżą bazylią**
Risotto z pełnoziarnistego ryżu basmati* i czerwonego* ze świeżymi ziołami
Sałatka z buraków, marchewki i cykorii z granatem i sosem balsamicznym
DESER: Sałatka z owocami sezonowymi, płatkami migdałów i orzechami

KOLACJA: Orzeźwiająca letnia potrawka z pieczonymi młodymi ziemniakami, bobem i świeżymi ziołami
ŚNIADANIE: Karobowy krem z ryżu basmati* i płatków owsianych* z jabłkiem, bakaliami i pastą tahini
PASTA: Hummus z pieczonym czosnkiem i rukolą
ŚRKrem z cukinii z gałką muszkatołową
Gulasz z cieciorki z pomidorami i szpinakiem
Pulpeciki z kaszy jaglanej* i ziemniaków (z kozim serem feta) i koperkiem
Sałatka z ogórków z koperkiem i sosem miodowo-czosnkowym
DESER: Wegańskie ciasteczka z mąką kasztanową
Wegańskie bezglutenowe ciasteczka z mąką kasztanową**

KOLACJA: Kisz na orkiszowym spodzie ze świeżym szpinakiem
Kisz na bezglutenowym spodzie ze świeżym szpinakiem**
ŚNIADANIE: Krem z niepalonej kaszy gryczanej* z gruszkami, figami, kokosem i owocami sezonowymi
CZLetnia zupa warzywna z sosem rouille
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną* z kurkami
Duszone zielone warzywa w sosie sojowo-imbirowym
Sałatka "coleslaw" z białej kapusty z koprem włoskim
DESER: Orkiszowe ciasto szpinakowe z kokosem
Bezglutenowe ciasto szpinakowe z kokosem**

KOLACJA: Marchewkowe tagiatelle z miętowym pesto i świeżymi ziołami
ŚNIADANIE: Słodki ryż* z prosem*, owocami sezonowymi i orzechami włoskimi
PTKrem ze świeżych pomidorów z kolendrą
Pieczony morszczuk z włoszczyzną i koprem włoskim
Kotleciki z marynowanego tofu z włoszczyzną i koprem włoskim***
Pełnoziarnisty ryż* basmati z kokosem i liśćmi limonki
Surówka z kiszonej kapusty z cykorią, żurawiną i szczypiorkiem
DESER: Orkiszowa tarta z musem z rabarbaru i malin
Bezglutenowa tarta z musem z rabarbaru i malin**

KOLACJA: Chleb razowy orkiszowo-żytni na zakwasie
Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej i jaglanej na zakwasie**
Pasta słonecznikowa z kiszonym ogórkiem i koperkiem**
Słodka pasta z batatami
ŚNIADANIE: Owsianka* na bogato z owocami jagodowymi

* wersja bezglutenowa - ryż, gryka, proso-kasza jaglana, amarantus, quinoa, kukurydza
** wersja wegetariańska - tempeh, tofu, strączkowe
( ) wersja wegańska – wprowadza zamienniki: masło / klarowane - olej kokosowy, oliwa, jajka - skrobia ryżowa, kukurydziana, nabiał kozi – brak / tofu wędzone, miód - słód daktylowy

image post


MENU 02.07.-06.07.2018 r.

"Ogórecznik - ...swą skutecznością przywraca do życia hipochondryka i rozwesela nawet najbardziej zapracowanego naukowca” - John Evelyn 1699 rok, (...) wzmacnia i raduje serce, podnosi na duchu, odświeża krew i oczyszcza od różnych spalonych, wrzących wilgotności, poprawia czarną żółć, odpędza melancholię i złe sny”; współczesne badania w pełni potwierdzają te stare sentencje - działając pobudzająco na korę nadnerczy, zwiększa produkcję adrenaliny, mobilizując organizm do działania w sytuacjach stresowych, ogórecznik oczyszcza krew, wzmacnia serce - dlatego wykorzystujmy jego listki i piękne niebieskie kwiaty, aby nie dać się depresjom i „sprawić sercu radość”; zawiera sole mineralne, alkaloidy, substancje śluzowe, krzemionkę, alanteinę, cholinę, kwasy organiczne, saponiny, garbniki; działa osłaniająco na błony śluzowe jamy ustnej i żołądka; ma właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze; krzemionka działa regenerująco na tkankę łączną, leczy infekcje dróg oddechowych, saponiny mają działanie rozrzedzające śluz i wykrztuśne, łagodzi stany zapalne układu pokarmowego, wspomaga układ nerwowy, a do tego jest piękną rośliną o smaku ogórka; w tym tygodniu u nas w kuchni z naszej mazurskiej ekologicznej uprawy :-) "

Dzień Menu
PNKrem ze świeżych ogórków z koperkowym pesto, pestkami dyni i słonecznika
Kotleciki z marynowanego tofu z trawą cytrynową
Prosotto z kaszy jaglanej* i amarantusa* z pieczarkami i pomidorami
Letnia sałatka z kwiatami ogórecznika
DESER: Kisiel z owocami sezonowymi

KOLACJA: Makaron ryżowy* z pomidorami, szpinakiem, cukinią, czarnymi oliwkami i kaparami
ŚNIADANIE: Krem z kaszy jaglanej* z jabłkiem, bakaliami i polewą z masła orzechowego
WTRosół z perliczki z warzywami
"Rosół" z warzywami*
Gulasz z jagnięciny i indyka z zielonymi warzywami i koperkiem
Gulasz z białej fasoli "Piękny Jaś" z zielonymi warzywami i koperkiem***
Korzenny pilaw z ryżu basmati* z migdałami
Sałatka z kalarepy z kolendrą w sosie imbirowo-sezamowym
DESER: Orkiszowa mini tarta z kremem kokosowym i owocami sezonowymi
Bezglutenowa mini tarta z kremem kokosowym i owocami sezonowymi**

KOLACJA: Agarowe galaretki z zielonymi warzywami i kwiatem ogórecznika
Lniane krakersy z pestkami dyni, słonecznika i sezamu**
ŚNIADANIE: Ryż okrągłoziarnisty* z jabłkiem, bananem i owocami sezonowymi
PASTA: Hummus
ŚRZupa pieczarkowa z kiszonym ogórkiem i kaparami
Makaron ryżowy* z pesto z czosnku niedźwiedziego, fasolką szparagową i pomidorkami koktajlowymi
Buraki glazurowane z rukolą
Sałatka z kalafiorem, kwiatami i listkami ogórecznika
DESER: Jabłko pieczone z powidłami i orzechami włoskimi

KOLACJA: Orkiszowe roladki z liśćmi szpinaku, ogórecznika, (kozim serem) i ziarnem słonecznika
Gryczane* roladki z liśćmi szpinaku, ogórecznika, (kozim serem) i ziarnem słonecznika*
ŚNIADANIE: Orkiszowy habermus św. Hildegardy z jabłkiem, bertramem, galgantem, migdałami i ziarnami babki płesznik
Ryż okrągłoziarnisty* z jabłkiem, bertramem, galgantem, migdałami i ziarnami babki płesznik*
CZZupa z fasolki szparagowej z kaszą jaglaną* i lubczykiem
Placuszki z cukinii i pora (z kozim serem feta)
Kalafior w ziołowym sosie z kwiatami i listkami ogórecznika
Sałatka z dynią, rukolą i suszonymi pomidorami
DESER: Pudding z mielonego ryżu jaśminowego* z jabłkiem, orzechami włoskimi i musem z owoców sezonowych

KOLACJA: Sałatka z pieczonymi młodymi burakami, ziemniakami, czarną soczewicą i rukolą w sosie vinegret
ŚNIADANIE: Krem z kaszy jaglanej* z jabłkiem, owocami sezonowymi, rodzynkami i orzechami laskowymi
PTKrem z brokułów z prażonymi płatkami migdałów
Pieczony pstrąg na botwince
Kotlety prawie rybne z selera na botwince***
Ryż cytrynowy* z kurkumą i natką pietruszki
Prasowanka z kapusty pekińskiej z kiszonkami, rzodkwią i rukolą w sosie winegret
DESER: Orkiszowa muffinka z imbirem i owocami sezonowymi
Bezglutenowa muffinka z imbirem i owocami sezonowymi***

KOLACJA: Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej* na zakwasie z ziarnami
Chleb orkiszowy na zakwasie z ziarnami*
"Smalec" wegański z orzechami**
Pasta marchewkowa z oliwkami, sezamem i harissą
ŚNIADANIE: Granola z mieszanki płatków z orzechami, migdałami i owocami z mlekiem ryżowym do zalania w domu
Granola z płatków owsianych* i poppingu z amarantusa* z orzechami, migdałami i owocami z mlekiem ryżowym do zalania w domu*

* wersja bezglutenowa - ryż, gryka, proso-kasza jaglana, amarantus, quinoa, kukurydza
** wersja wegetariańska - tempeh, tofu, strączkowe
( ) wersja wegańska – wprowadza zamienniki: masło / klarowane - olej kokosowy, oliwa, jajka - skrobia ryżowa, kukurydziana, nabiał kozi – brak / tofu wędzone, miód - słód daktylowy