Codzienny detox

image post
PRODUKTY "NA CZARNEJ LIŚCIE" - NIE UŻYWAMY ZDROWE ZAMIENNIKI - UŻYWAMY
Biały cukier Miód, nierafinowany cukier trzcinowy, słody zbożowe (daktylowy, ryżowy i jęczmienny), syrop klonowy, ksylitol dla osób z podwyższonym poziomem cukru
Biała mąka pszenna Pełnoziarnista mąka orkiszowa - odmiana Rotkorn i maki bezglutenowe: jaglana, gryczana, amarantusowa, z quinoa, owsiana i kukurydziana NGMO
Biały ryż Pełnoziarnisty ryż jaśminowy, basmati, okrągłoziarnisty, czerwony, czarny kleisty, słodki
Oleje rafinowane Nierafinowane, tłoczone na zimno: oliwa z oliwek, olej lniany, olej z pestek dyni, słonecznikowy i rzepakowy, olej sezamowy, ryżowy
Tłuszcze cukiernicze - uwodornione rafinowane oleje roślinne Masło klarowane, masło, olej kokosowy, oliwa z oliwek
Smalec Masło klarowane, olej kokosowy
Biała sól Nierafinowana sól morska i kamienna, sos sojowy, pasta miso, gomasio, sos rybny
Mleko krowie Mleka roślinne: sojowe, ryżowe, kokosowe, orzechowe i migdałowe
Śmietana z mleka krowiego Śmietanka owsiana, sojowa, mleko kokosowe
Sery krowie Ser kozi oraz feta z mleka koziego, ewentualnie owczy
Ryby torturowane i zatrute w hodowlach (np. łosoś norweski, panga, tilapia) raz gatunki zagrożone (np. tuńczyk, sola, karmazyn, węgorz) Dzikie ryby rekomendowane przez WWF (np. łosoś pacyficzny, flądra, dorsz, śledź, makrela), ewentualnie z polskich hodowli (np. karp, pstrąg) z certyfikatem MSC
www.msc.org
Wieprzowina, kurczaki z przemysłowych ferm Drób: głownie indyk i kaczka, jagnięcina, cielęcina, kurczaki z ekologicznych gospodarstw
Białko zwierzęce - ograniczamy Rośliny strączkowe: fasolki, soczewice, grochy oraz tempeh i tofu
Jajka klasy 3, 2 i 1 Jajka ekologiczne – klasa 0
Wzmacniacz smaku: glutaminian sodu Bulion warzywny z naturalnymi przyprawami, asafoetida
Proszek do pieczenia na bazie wodorowęglanu / pirofosforanu sodu Bezglutenowy proszek Eko na bazie kamienia winnego i sody oczyszczonej
Kakao Karob - mączka z drzewa świętojańskiego
Cukier wanilinowy Naturalna wanilia w lasce
Ocet spirytusowy Ocet jabłkowy, ryżowy, balsamiczny
Guma guar, guma ksantanowa Roślinne skrobie: kuzu, kukurydziana, ryżowa, siemie lniane
Żelatyna wieprzowa Agar-agar z wodorostów
Chemia do zmywania, mycia kuchni i podłóg oraz prania typu: Ludwik, Ciff, Domestos, Ajax, Persil Ekologiczne płyny do zmywania i czyszczenia na bazie wyciągów i olejków roślinnych oraz octu z certyfikatami: ECOCERT, ECO GARANTIE oraz VEGAN typu: Sodasan, Klar itp.

I wiele innych zamienników. Cały czas czuwamy nad tym, by osiągać kulinarny efekt w zgodzie z zasadmi zdrowej kuchni!

image post


MENU 22.05.-26.05.2017 r.

"Botwinka - czyli młode listki buraka ćwikłowego; zawiera dużo witamin zwłaszcza A i C, żelaza i wapnia; ze względu na zawartość żelaza jest wskazana szczególnie dla wegetarian; zupa z botwinki pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm; według naukowców liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piękna i seksu; botwinka pobudza apetyt i koi nerwy; jest łatwostrawna i odświeżająca, dlatego warto ją jeść podczas infekcji, przeziębień, podwyższonej temperatury; zupa albo sałatka z buraczanych liści znakomicie odkwasza i odtruwa organizm, warto więc sięgnąć po botwinkę, gdy coś zalegnie na wątrobie ☺"

Dzień Menu
PNZupa balijska z grzybami shiitake, warzywami i mlekiem kokosowym
Gulasz z cieciorki z warzywami, grzybami shiitake, bazylią i szałwią
Zielone piure z ziemniaków z cukinią i rukolą
Sałatka z dynią, rukolą i suszonymi pomidorami
DESER: Agarowa galaretka z rabarbarem i syropem z kwiatów czarnego bzu*

KOLACJA: Makaron ryżowy* ze szpinakiem i cukinią z nutą cytrusową
ŚNIADANIE: Krem z kaszy jaglanej* z jabłkiem, bakaliami i polewą z masła orzechowego
WTOczyszczający kapuśniak z fenkułem
Rolada z indyka z marchewką i pieczarkami
Spring rollsy z papieru ryżowego z tofu, marchewką i pieczarkami***
Pilaw z pełnoziarnistego ryżu basmati* ze szparagami i zielonym groszkiem
Sałata z kiełkami, pestkami i pieczonymi w marynacie korzennej pomidorkami
DESER: Crumble - jabłka z musem malinowym pod migdałową kruszonką
Crumble - jabłka z musem malinowym pod migdałową kruszonką**

KOLACJA: Kisz na orkiszowym spodzie z botwinką, tempehem i orzechami nerkowca
Kisz na spodzie z polenty* z botwinką, tempehem i orzechami nerkowca*
ŚNIADANIE: Słodki ryż* z amarantusem*, gruszkami i figami
PASTA: Hummus
ŚRKrem z zielonego groszku z miętą
Placki* z botwinki z koperkiem
Kasza gryczana* z grzybami, bakaliami i koperkiem
Sałatka z brokułów z kiełkami fasolki mung i prażonymi płatkami migdałów
DESER: Deser z nasion chia z borówką amerykańską

KOLACJA: A'la wrap* z papieru ryżowego z warzywnym nadzieniem (i kozim serem)
ŚNIADANIE: Polenta* z bakaliami i musem z jabłek
CZBotwinka z warzywami
Gulasz z fasolki adzuki z cebulą i orzechami nerkowca
Kalarepka z marchewką na sposób Nishime*
Kopytka z kaszy jaglanej* ze szpinakiem
Sałatka z ogórków z koperkiem i sosem miodowo-czosnkowym
DESER: Legumina jabłkowa z musli*

KOLACJA: Kurkumowe naleśniki orkiszowe z nadzieniem z brokułów ze szparagami
Kurkumowe naleśniki gryczane* z nadzieniem z brokułów ze szparagami*
ŚNIADANIE: Krem z niepalonej kaszy gryczanej* z gruszkami, figami i kokosem
PTZupa cebulowa z ziarnem sezamu
Ryba w pomarańczowym sosie z koperkiem
Kotlety z tofu z zielonymi warzywami w pomarańczowym sosie z koperkiem***
Pełnoziarnisty ryż* basmati z kokosem i liśćmi limonki
Kimchi imbirowe z chili
DESER: Orkiszowa muffinka z cukinią i imbirem
Bezglutenowa muffinka* z cukinią i imbirem*

KOLACJA: Chleb orkiszowy na zakwasie z ziarnami
Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej* na zakwasie z ziarnami*
Pasta brokułowa z koperkiem**
Pasta z fasoli i pieczonych buraków z chrzanem
ŚNIADANIE: Granola z mieszanki płatków z orzechami, migdałami i owocami z mlekiem ryżowym do zalania w domu
Granola z płatków owsianych* i poppingu z kaszy jaglanej* z orzechami, migdałami i owocami z mlekiem ryżowym do zalania w domu**

* wersja bezglutenowa - ryż, gryka, proso-kasza jaglana, amarantus, quinoa, kukurydza
** wersja wegetariańska - tempeh, tofu, strączkowe
( ) wersja wegańska – wprowadza zamienniki: masło / klarowane - olej kokosowy, oliwa, jajka - skrobia ryżowa, kukurydziana, nabiał kozi – brak / tofu wędzone, miód - słód daktylowy

image post


MENU 15.05.-19.05.2017 r.

"Pokrzywa - posiada działanie antybiotyczne, dlatego pod jej wpływem goją się rany i owrzodzenia - rozdrobnione świeże liście potrafią zabić gronkowca złocistego; ma też substancje insulinopodobne, dlatego napar z niej znacznie obniża poziom cukru we krwi; jest niezwykle bogata w witaminy i sole mineralne, w tym w żelazo, a zawarta w niej sekretyna (hormony roślinne) pobudza czynności wydzielnicze żołądka, trzustki, wątroby i wpływa korzystnie na perystaltykę jelit; zwiększa zawartość hemoglobiny we krwi i liczbę czerwonych ciałek, dlatego zaleca się ją przy anemii i spadku odporności; poprawia czynność komórek wątrobowych w stanach uszkodzenia miąższu; udowodniono też jej antynowotworowe działanie – pomogła w wyleczeniu nowotworu żołądka; napar z pokrzywy stosuje się też w leczeniu choroby popromiennej, kamicy nerkowej, w chorobach wyniszczających ustrój i w schorzeniach gośćcowych; u nas w tym tygodniu nie tylko w zupie ☺"

Dzień Menu
PNKrem z pokrzywy z prażonym ziarnem słonecznika
Gulasz z czarnej i czerwonej fasoli z warzywami i glonem arame w sosie sezamowym
Kaszotto jęczmienne z brokułem i migdałami
Ryż okrągłoziarnisty* z brokułem i migdałami*
Sałatka z kalarepy z kolendrą w sosie imbirowo-sezamowym
DESER: Jabłka faszerowane i zapiekane z muesli* i orzechami włoskimi

KOLACJA: Makaron orkiszowy z pomidorami, szpinakiem i pokrzywą
Makaron bezglutenowy z pomidorami, szpinakiem i pokrzywą**
ŚNIADANIE: Krem z niepalonej kaszy gryczanej* z jabłkiem, daktylami, śliwkami i kokosem
WTZupa minestrone z pesto z czosnku niedźwiedziego
Potrawka z indyka z warzywami, tymiankiem i rozmarynem
Potrawka z cieciorki z warzywami, tymiankiem i rozmarynem***
Krem ryżowy* z kalafiorem i posypką cytrynowo-ziołową
Wiosenna sałatka z chwastami, rzodkiewkami i rukolą
DESER: Muffinki z listkami pokrzywy
Bezglutenowe muffinki* z listkami pokrzywy*

KOLACJA: Zielona pizza na orkiszowym spodzie z cukinią i świeżymi ziołami
Zielona pizza na spodzie z polenty* z cukinią i świeżymi ziołami*
ŚNIADANIE: Krem z kaszy jaglanej* pod pierzynką z duszonego jabłka i banana z listkami oregano
PASTA: Hummus
ŚRZupa z cieciorki z pomidorami, papryką, szpinakiem i pokrzywą
Lazania z porem, cukinią, pokrzywą i (kozim serem)
Bezglutenowa lazania* z porem, cukinią, pokrzywą (i kozim serem)*
"Frytki" z warzyw korzeniowych
Sałatka z brokułem, kiełkami, roszponką i koperkiem w sosie winegret
DESER: Gruszka z żurawiną i orzechami laskowymi gotowana w białym winie*

KOLACJA: Agarowe galaretki z zielonymi warzywami
Chrupki chlebek jaglany* z prażonym ziarnem sezamu*
ŚNIADANIE: Karobowy krem z ryżu basmati* i płatków owsianych* z jabłkiem, bakaliami i pastą tahini
CZZupa kalafiorowa z lubczykiem
Zielone placki z pokrzywą*
Fasolka mung z boczniakami w kremowym sosie
Sałatka z topinamburu, kopru włoskiego i ziemniaczków z buraczanym sosem winegret i prażonym ziarnem słonecznika
DESER: Torcik* pokrzywowo-kokosowy z polewą karobową

KOLACJA: Leczo z cukinii, papryki i fasolki
ŚNIADANIE: Orkiszowy habermus św. Hildegardy z jabłkiem, bertramem, galgantem, migdałami i ziarnami babki płesznik
Ryż okrągłoziarnisty* z jabłkiem, bertramem, galgantem, migdałami i ziarnami babki płesznik*
PTZupa z kiszonych mazurskich ogórków z warzywami
Pstrąg z czosnkiem niedźwiedzim i szparagami
Fritata z cieciorki z czosnkiem niedźwiedzim i szparagami***
Pilaw z pełnoziarnistego ryżu basmati* z czerwoną papryką, zielonym groszkiem i kurkumą
Sałatka z koprem włoskim, szpinakiem, kalafiorem i rodzynkami
DESER: Karobowe ciasteczka mocy*

KOLACJA: Bezglutenowe bułeczki z brązowym ryżem*
Pasta słonecznikowa z pomidorami i rukolą*
"Smalec" wegański z orzechami**
ŚNIADANIE: Płatki owsiane z jabłkami, morelami i orzechami nerkowca
Płatki owsiane* z jabłkami, morelami i orzechami nerkowca*

* wersja bezglutenowa - ryż, gryka, proso-kasza jaglana, amarantus, quinoa, kukurydza
** wersja wegetariańska - tempeh, tofu, strączkowe
( ) wersja wegańska – wprowadza zamienniki: masło / klarowane - olej kokosowy, oliwa, jajka - skrobia ryżowa, kukurydziana, nabiał kozi – brak / tofu wędzone, miód - słód daktylowy

image post


MENU 08.05.-12.05.2017 r.

"Czosnek niedźwiedzi - wyglądem przypomina liście konwalii, natomiast jest wyjątkową rośliną leczniczą: działa na organizm wzmacniająco, regeneracyjnie i oczyszczająco; działa zapobiegawczo i leczniczo w przypadku chorób serca oraz układu krążenia; zapobiega odkładaniu cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych oraz rozpuszcza powstałe złogi, a także obniża ciśnienie krwi; oczyszcza krew oraz niszczy drożdżaka Candida Albicans; reguluje pracę przewodu pokarmowego; działa odtruwająco, usuwa metale ciężkie z organizmu (ołów i kadm); zawiera dużo mikroelementów, w tym żelazo, magnez i mangan; nazwę swoją zawdzięcza niedźwiadkom, które osłabione po śnie zimowym pokrzepiają się i oczyszczają organizm konsumując go w puszczach i lasach; u nas w tym tygodniu kilka potraw z liśćmi tej niezwykłej rośliny leczniczej przywiezionej z mazurskiego ogrodu ☺ "

Dzień Menu
PNZupa krem ze świeżym czosnkiem niedźwiedzim
Fasolka mung z pieczarkami i cebulką
Blanszowany brokuł z migdałami*
Makaron orkiszowy z suszonymi pomidorami i pesto z czosnku niedźwiedziego
Makaron ryżowy* z suszonymi pomidorami i pesto z czosnku niedźwiedziego*
Surówka z czerwonej kapusty z granatem
DESER: Budyń czekoladowo-migdałowy z mlekiem roślinnym**

KOLACJA: Makaron orkiszowy / makaron ryżowy* z duszoną kapustą pekińską z grzybami shiitake, kiełkami fasoli mung i imbirem
ŚNIADANIE: Owsianka na bogato
Owsianka* na bogato*
WTRosół z kurczaka Bio z warzywami
"Rosół" z warzywami***
Pulpety z mięsem jagnięcym w miętowym sosie
Pulpety z tofu w miętowym sosie***
Risotto z ryżu okrągłoziarnistego* z bazyliowym pesto i zielonym groszkiem
Sałatka z koprem włoskim i białą rzodkwią w pomarańczowym sosie winegret
DESER: Ciasteczka owsiane z siemieniem lnianym i cynamonem*

KOLACJA: Kisz ze świeżym czosnkiem niedźwiedzim
Bezglutenowy kisz ze świeżym czosnkiem niedźwiedzim**
ŚNIADANIE: Krem z kaszy jaglanej* pod pierzynką z duszonego jabłka i banana z listkami oregano
PASTA: Hummus z czosnkiem niedźwiedzim
ŚRZielona zupa ze szparagami i pesto z czosnku niedźwiedziego
Curry soczewicowo-fasolowe z cytrynowo-goździkową nutą
Kasza jęczmienna z grzybami shiitake i duszoną cebulką
Ryż okrągłoziarnisty* z grzybami shiitake i duszoną cebulką*
Sałatka z buraczków z sosem z tahiny
DESER: Waniliowy krem z kaszy jaglanej z owocami i orzechami

KOLACJA: Zielone orkiszowe naleśniki z młodymi warzywami i ziołami
Zielone bezglutenowe naleśniki z młodymi warzywami i ziołami**
ŚNIADANIE: Krem z niepalonej kaszy gryczanej* z gruszkami, figami i kokosem
CZPikantno-kwaśna zupa z warzywami, pieczarkami i tamaryndowcem
Gołąbek z ryżem*, pieczarkami i bakaliami w sosie pomidorowym
Piure z kapusty z koperkiem i orzechami laskowymi
Sałatka ze szpinakiem i białą rzodkwią w sosie pomarańczowo-balsamicznym
DESER: Banany smażone w wiórkach kokosowych*

KOLACJA: Sałatka z czarnej soczewicy z buraczanym piure, warzywami i serkiem migdałowym
ŚNIADANIE: Ryż okrągłoziarnisty* z komosą ryżoną (quinoa)*, gruszkami, figami, kokosem i żurawiną
PTZupa krem ze szparagami i czosnkiem
Dorsz z cytryną, imbirem i rozmarynem
Kotlety z tofu z cytryną, imbirem i rozmarynem***
Prosotto z kaszy jaglanej* i amarantusa* z pieczarkami i pomidorami
Surówka z rzodkwi i kalarepy z sezamem
DESER: Ciasto z pasternaku z musem malinowym*

KOLACJA: Chleb orkiszowy na zakwasie z ziarnami
Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej* na zakwasie z ziarnami*
Pasta z czerwonej soczewicy i duszonej papryki z harissą**
Pasta słonecznikowa z kiszonym ogórkiem i koperkiem
ŚNIADANIE: Mix płatków z jabłkiem, żurawiną i imbirem
Płatki owsiane* z jabłkiem, żurawiną i imbirem*

* wersja bezglutenowa - ryż, gryka, proso-kasza jaglana, amarantus, quinoa, kukurydza
** wersja wegetariańska - tempeh, tofu, strączkowe
( ) wersja wegańska – wprowadza zamienniki: masło / klarowane - olej kokosowy, oliwa, jajka - skrobia ryżowa, kukurydziana, nabiał kozi – brak / tofu wędzone, miód - słód daktylowy

image post


MENU 24.04.-28.04.2017 r.

"Szparagi - źródło niezbędnych składników odżywczych: witamin A, C, E i K oraz chromu, który zwiększa zdolność insuliny do przekazywania komórkom ich paliwa, czyli glukozy; wielokrotnie zwiększają naturalne zdolności antyoksydacyjne dzięki temu, że zwiększają naturalną produkcję glutationu w organizmie, związku o wielkiej mocy antyoksydacyjnej i oczyszczania z toksyn; pomaga niszczyć związki kancerogenne, takie jak wolne rodniki czy inaktywować toksyczne metabolity leków, np. Paracetamolu, dlatego szparagi mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka, w tym raka kości, piersi, jelita grubego, krtani i płuc; zawierają dużo potasu, co jest korzystne dla osób z nadciśnieniem; mają dużo żelaza i rutyny (450 mg w 1 kg świeżych białych szparagów), czyli flawonoidu o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych; zawierają dużo folianów, działających razem z witaminą B12 - dzięki temu zapobiegają utracie pamięci i problemom z koncentracją; zawierają duże ilości asparaginy, aminokwasu o działaniu diuretycznym (moczopędnym) - wspomaga organizm w usuwaniu nadmiaru soli, co jest bardzo korzystne dla osób cierpiących na nadciśnienie i obrzęki (gromadzenie się płynu w tkankach, np. opuchnięte nogi i stopy); połowę wartości kalorycznej szparagów stanowi białko; dzięki temu szparagi pozwalają zmniejszyć głód, a także zwiększyć masę mięśniową; aby zachować ich wartości odżywcze należy gotować je na parze lub krótko smażyć na małym ogniu na oleju kokosowym; smacznego ☺ "

Dzień Menu
PNZupa koperkowa z warzywami i kurkami
Gulasz z tempehu z batatami i wędzoną papryką
Pilaw z pełnoziarnistego ryżu basmati* ze szparagami i zielonym groszkiem
Sałatka z brukwią, rukola i suszonymi pomidorami w buraczanym sosie winegret
DESER: Rumiankowo-imbirowa galaretka agarowa z żurawiną*

KOLACJA: Curry z warzyw z orzechami nerkowca i makaronem ryżowym*
ŚNIADANIE: Płatki żytnie z morelami, jabłkami i orzechami nerkowca
Płatki owsiane* z morelami, jabłkami i orzechami nerkowca*
WTZielony krem z młodą pokrzywą i pesto bazyliowo-pokrzywowym
Grillowana pierś z indyka w sosie miętowym
Pieczone frittersy z cieciorki w sosie miętowym***
Niepalona kasza gryczana* z cebulką i kokosem
Sałatka z blanszowanych brokułów z kiełkami fasoli mung i płatkami migdałów
DESER: Orkiszowe ciasto szpinakowe z kokosem
Bezglutenowe ciasto szpinakowe z kokosem**

KOLACJA: Orkiszowy kisz z porem, szparagami (i jajkiem)
Bezglutenowy kisz z porem, szparagami (i jajkiem)**
ŚNIADANIE: Płatki ryżowe* z jabłkiem, rodzynkami, kokosem i białą morwą
PASTA: Hummus ze szpinakiem i czosnkiem niedźwiedzim
ŚRKrem z buraków i jabłek z curry
Marynowane tofu ze szparagami i dymką
Orzechowe kolorowe ziemniaki z sosem chrzanowym
Sałatka z koprem włoskim, szpinakiem, kalafiorem i rodzynkami
DESER: Orkiszowe ciastka pomidorowe ze słonecznikiem
Bezglutenowe ciastka pomidorowe ze słonecznikiem**

KOLACJA: Kurkumowe naleśniki orkiszowe z nadzieniem z brokułów ze szparagami
Kurkumowe naleśniki gryczane* z nadzieniem z brokułów ze szparagami*
ŚNIADANIE: Krem z kaszy jaglanej* z ziarnem amarantusa*, morelami i imbirem
CZZupa minestrone z pesto z czosnku niedźwiedziego
Kotlety z cieciorki z konfiturą z czerwonej cebuli
Orkiszowy makaron ze szpinakiem
Bezglutenowy makaron ze szpinakiem**
Sałatka z cykorii i marchewek z mandarynkami w sosie sezamowym
DESER: Gruszka z polewą karobową i płatkami migdałów*

KOLACJA: Zielone spring rollsy z warzywami i kiełkami
ŚNIADANIE: Polenta* z bakaliami i musem z banana i jabłek z rodzynkami
PTKapuśniak z suszonymi pomidorami i estragonem
Morszczuk z krewetką i zielonym sosem
Gulasz z fasolki mung z porem, zielonym groszkiem i szparagami***
Risotto z pełnoziarnistego ryżu basmati* i czerwonego* ze świeżymi ziołami
Sałatka z buraków, marchewki i cykorii z granatem i sosem balsamicznym
DESER: Kostka amarantusowa* z płatkami owsianymi* suszonymi owocami i orzechami

KOLACJA: Chleb orkiszowy na zakwasie z ziarnami
Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej, jaglanej i miłki abisyńskiej z ziarnami na zakwasie**
Pasta brokułowa z koperkiem**
Pasta słonecznikowa z pomidorami i rukolą
ŚNIADANIE: Karobowy krem z ryżu basmati* i płatków owsianych* z jabłkiem, bakaliami i pastą tahini

* wersja bezglutenowa - ryż, gryka, proso-kasza jaglana, amarantus, quinoa, kukurydza
** wersja wegetariańska - tempeh, tofu, strączkowe
( ) wersja wegańska – wprowadza zamienniki: masło / klarowane - olej kokosowy, oliwa, jajka - skrobia ryżowa, kukurydziana, nabiał kozi – brak / tofu wędzone, miód - słód daktylowy