JAKOŚĆ A NIE ILOŚĆ

W Macro Bios Barze przywiązujemy dużą wagę do jakości serwowango jedzenia oraz pozyskiwanych surowców, jeśli to tylko możliwe pochodzenia ekologicznego, jak i do sposobu przyrządzania posiłków, tak aby smakowitość szła w parze z pożywnością, a serwowane dania były ucztą dla podniebiena i oka.

W naszej kuchni opieramy się na zbożach (mąki z pełnego przemiału, kasze, ryże), fasolach i grochach (odpowiednio przygotowywanych, by były lekko strawne i nie powodowały wzdęć), warzywach (korzennych, bulwiastych i liściastych w odpowiedniej proporcji), kiszonkach, owocach, pestkach i orzechach, na szerokiej gamie przypraw i ziół oraz na najbogatszych w mikro- i makroelementy glonach.

Dbamy o to, by posiłki były odpowiednio zbilansowane pod względem proporcji składników, tak aby dostarczyć organizmowi wszystkiego co potrzebne do prawidłowego funkcjonowania.

Gotując stosujemy techniki, które są właściwe i maksymalizujące efekt zdrowotny i energetyczny – płyty elektryczne, kuchenki mikrofalowe, naczynia pokryte teflonem jako wyjątkowe niezdrowe mają u nas zakaz wstępu!

Gotowe posiłki dostarczamy ciepłe w specjalnych termosach, tak, aby nie było potrzeby ich odgrzewania, co niszczy wartość odżywczą.

W naszej kuchni opieramy się o rodzimą makrobiotykę, elementy medycyny chińskiej (gotowanie według 5-ciu Przemian) i elementy medycyny indyjskiej (Ajurweda), trzy filozofie zasadzające się na fundamencie życia w zgodzie z Naturą.

Zatem daj się zadziwić jak smaczne i kolowe może być zdrowe pożywienie!

CODZIENNY DETOX

Cały czas czuwamy nad tym, by osiągać kulinarny efekt w zgodzie z zasadmi zdrowej kuchni! Wykluczamy produkty przetworzone i szkodliwe, a zamieniamy je zdrowymi i smacznymi!

PRODUKTY „NA CZARNEJ LIŚCIE” – NIE UŻYWAMY ZDROWE ZAMIENNIKI – UŻYWAMY
Biały cukier Miód, nierafinowany cukier trzcinowy, słody zbożowe (daktylowy, ryżowy i jęczmienny), syrop klonowy, ksylitol dla osób z podwyższonym poziomem cukru
Biała mąka pszenna Pełnoziarnista mąka orkiszowa – odmiana Rotkorn i mąki bezglutenowe: jaglana, gryczana, amarantusowa, z quinoa, owsiana i kukurydziana NGMO
Biały ryż Pełnoziarnisty ryż jaśminowy, basmati, okrągłoziarnisty, czerwony, czarny kleisty, słodki
Oleje rafinowane Nierafinowane, tłoczone na zimno: oliwa z oliwek, olej lniany, olej z pestek dyni, słonecznikowy i rzepakowy, olej sezamowy, ryżowy
Tłuszcze cukiernicze – uwodornione rafinowane oleje roślinne Masło klarowane, masło, olej kokosowy, oliwa z oliwek
Smalec Masło klarowane, olej kokosowy
Biała sól Nierafinowana sól morska i kamienna, sos sojowy, pasta miso, gomasio, sos rybny
Mleko krowie Mleka roślinne: sojowe, ryżowe, kokosowe, orzechowe i migdałowe
Śmietana z mleka krowiego Śmietanka owsiana, sojowa, mleko kokosowe
Sery krowie Ser kozi oraz feta z mleka koziego, ewentualnie owczy
Ryby torturowane i zatrute w hodowlach (np. łosoś norweski, panga, tilapia) raz gatunki
zagrożone (np. tuńczyk, sola, karmazyn, węgorz)
Dzikie ryby rekomendowane przez WWF (np. łosoś pacyficzny, flądra, dorsz, śledź, makrela), ewentualnie z polskich hodowli (np. karp, pstrąg) z certyfikatem MSC
www.msc.org
Wieprzowina, kurczaki z przemysłowych ferm Drób: głownie indyk i kaczka, jagnięcina, cielęcina, kurczaki z ekologicznych gospodarstw
Białko zwierzęce – ograniczamy Rośliny strączkowe: fasolki, soczewice, grochy oraz tempeh i tofu
Jajka klasy 3, 2 i 1 Jajka ekologiczne – klasa 0
Wzmacniacz smaku: glutaminian sodu Bulion warzywny z naturalnymi przyprawami, asafoetida
Proszek do pieczenia na bazie wodorowęglanu / pirofosforanu sodu Bezglutenowy proszek Eko na bazie kamienia winnego i sody oczyszczonej
Kakao Karob – mączka z drzewa świętojańskiego
Cukier wanilinowy Naturalna wanilia w lasce
Ocet spirytusowy Ocet jabłkowy, ryżowy, balsamiczny
Guma guar, guma ksantanowa Roślinne skrobie: kuzu, kukurydziana, ryżowa, siemie lniane
Żelatyna wieprzowa Agar-agar z wodorostów
Chemia do zmywania, mycia kuchni i podłóg oraz prania typu: Ludwik, Ciff, Domestos, Ajax, Persil Ekologiczne płyny do zmywania i czyszczenia na bazie wyciągów i olejków roślinnych oraz octu z certyfikatami: ECOCERT, ECO GARANTIE oraz VEGAN typu: Sodasan, Klar itp.

Posiłki przygotowujemy z użyciem wody filtrowanej przez profesjonalne filtry jonowo wymienne z aktywnym węglem.

Używamy certyfikowanych składników
ekologicznych i bezglutenowych: