Filozofia
Zdrowego Życia

Czy zastanawiałeś się kiedykolwiek co to jest zdrowie? Zdrowie to nie tylko brak objawów chorobowych. To przede wszystkim równowaga na trzech poziomach: ciała, umysłu i ducha, przejawiająca się energią do działania, radością życia i życzliwością dla innych, brakiem złych emocji typu agresja i nienawiść, wewnętrznym spokojem i pozytywnym podejściem do świata i ludzi.

Jesteś tym co jesz, jak śpisz i o czym myślisz przez cały dzień – mawiali wielcy tego świata: Leonardo da Vinci, Budda czy Emerson.

Nasze zdrowie, jako fundament naszego instnienia zależy w dużym stopniu od naszego postępowania, od naszego trybu życia, odżywiania, umiejętności radzenia sobie ze stresem, ruchu fizycznego oraz od naszego sposobu myślenia i podejścia do życia. Jednym z kluczowych elementów zdrowia, który w pełni zależy od nas jest odżywianie.

Niech pożywienie będzie dla Ciebie najlepszym lekarstwem

– Hipokrates

Cywilizacyjny problem

W dzisiejszych czasach coraz więcej ludzi prowadzi nieprawidłowy styl życia, intensywnie pracuje, żyje w stresie i jednocześnie źle się odżywia oraz stroni od wysiłku fizycznego, co prowadzi do wielu chorób cywilizacyjnych: przemęczenia, alergii, cukrzycy, otyłości, osteoporozy, chorób serca i krążenia, czy chorób nowotworowych, które w 2012 roku wykryto o 152,855 osób, a umarło na nie aż  94,740*.

Mamy coraz mniej czasu na dbanie o siebie, a jedzenie traktujemy jako metodę “na zabicie głodu” lub zaspokojenie potrzeb swego podniebienia.

Jednocześnie produkcja żywości coraz bardziej oddala się od Natury:

– Produkcja rolna nastawiona na maksymalizację plonów powoduje stosowanie sztucznych nawozów i środków ochrony roślin, antybiotyków, hormonów oraz niebezpiecznych modyfikacji genetycznych.

– Przemysł spożywczy prowadzi marketingowy wyścig w oferowaniu coraz to bardziej wymyślnych produktów złożonych z rafinowanych składników (biały cukier, biała mąka, rafinowane oleje, biała sól, mleko w proszku) oraz zawierających chemiczne dodatki: barwniki, emulgatory, wzmacniacze smaku, konserwanty, słodziki itp. Przedłuża termin spożycia produktów poprzez zamrażanie, puszkowanie, pakowanie w folie po uprzednim napromieniowaniu oraz proces UHT, co powoduje obniżenie wartości energetycznej posiłku przygotowanego z takich składników – zamrożona fasolka już nie wykiełkuje, ale ususzone ziarno wykiełkuje nawet po wielu latach.

Niestety konsumenci nie zawsze wiedzą co kupują, nie czytają etykiet i nie są świadomi jak powinni się prawidłowo odżywiać. Z badań przeprowadzonych na przestrzeni 50 lat w Massachusetts w USA udowodniono, że nasze zdrowie zależy w 65% od tego co jemy, w 17% od czystości środowiska, w jakim żyjemy, a tylko w 12% to choroby dziedziczone genetycznie!

Kiedy zapadamy na choroby szukamy ratunku u lekarzy i firm farmaceutycznych oferujących “pigułkę na każdą chorobę”, a przecież nasze zdrowie zależy głównie od tego co robimy z naszym ciałem i umysłem. Weź odpowiedzialność za swoje zdrowie w swoje ręce!

Jeśli nie masz czasu czasu na pozyskiwanie i przygotowywanie pełnowartościowych posiłków mamy dla Ciebie rozwiązanie!

* Raport Centrum Onkologii
85.128.14.124/Krn/

Używamy certyfikowanych składników
ekologicznych i bezglutenowych: