20.05.2018 r.
8. Bieg Weagński – „Run Vegan”

Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w 8. Bieg Wegański / Vegan Run, który odbędzie się w niedzielę 20 maja 2018 roku Do wyboru trasa 5, 10 lub 21 km oraz biegi dla dzieci w czterech kategoriach wiekowych W tym roku bieg będzie prowadził pięknymi ścieżkami nad Wisłą, start i meta w rejonie Centrum Olimpijskiego A my Was nakarminy posiłkiem regenerującym po zakończonym biegu
A szczegóły znajdziecie tutaj: www.biegweganski.pl/8-bieg-weganski-zapraszamy/

Do zobaczenia nad Wisłą!!!

więcej

17.03.2018 r.
Warsztaty „Wielkanoc na sposób bezglutenowy i wegański”

Wielkanoc tuż, tuż… a my już przećwiczyliśmy świąteczne potrawy na sposób bezglutenowy i wegański. Ambitny plan kulinarny z dużą dawką teorii zrealizowany!
Wykonaliśmy aż 14 potraw z dobrą energią, uśmiechem i słońcem za zaśnieżonym oknem.
Wszystkim uczestnikom bardzo dziękujemy za zaangażowanie, pięknie udekorowane i pyszne potrawy!

 

więcej

13.03.2018 r.
Warsztaty zdrowego odżywiania dla Seniorów – Centrum Kultury Grodzisk Mazowiecki

Dzisiaj mieliśmy przyjemność ponownie gościć w Centrum Kultury Grodzisk Mazowiecki, gdzie razem z Biblioteka Publiczna Gminy Grodzisk Mazowiecki organizowaliśmy warsztaty dla Seniorów o zdrowym odżywianiu Była teoria, ale i praktyka: pokazaliśmy jak domowym sposobem upiec pyszny chleb orkiszowy na zakwasie i przygotować pastę hummus w wersji klasycznej i np. z pomidorami i rukolą Było bardzo aktywnie i smacznie! Dziękujemy za zaproszenie przez Gospodarzy oraz Uczestnikom za tak liczne przybycie. Następna Kawiarenka Seniora z naszym udziałem już 17.04.2018 r. Zapraszamy!!!

więcej

24.02.2018 r.
Warsztaty „Makrobiotyka – więcej niż tylko styl odżywiania – menu na cały dzień”

Wczoraj odbyły się w naszej pracowni kulinarnej warsztaty makrobiotyczne. Było dużo teorii, ale jeszcze więcej gotowania z pysznym rezultatem ! Wszystkim uczestniczkom serdecznie dziękujemy za super atmosferę i świetne potrawy!

więcej

14.02.2018 r.
Walentynkowe rozstanie z cukrem w naTemat

Dzisiaj w Walentynki ukazał się artykuł w naTemat.pl z naszymi przepisami na efektowne, smaczne i zdrowsze łakocie z użyciem zamienników białego cukru.

W ten dzień specjalnie dla naszych Klientów przygotowaliśmy wegańskie i bezglutenowe serce od nas
Chętnych wykonać serduszka samemu odsyłamy do artykułu, w którym można znaleźć również przepis na trufle bakaliowe bez dodatku cukru, mąki i tłuszczu oraz tartaletki z różą z obierek z jabłka

bliss.natemat.pl/229519,walentynki-to-idealny-moment-na-rozstanie-te-przepisy-sprawia-ze-porzucisz-cukier-bez-zalu

03.02.2018 r.
I Kongres Medycyny Integralnej

Pierwszy Kongres Medycyny Integralnej organizowany przez Fundację Małgosi Braunek „Bądź” za nami Było dużo ciekawych wykładów, a my mieliśmy tam nasz wkład w postaci warsztatu o odżywianiu wg zasad makrobiotyki. Była teoria, a potem ugotowaliśmy makrobiotyczna zupę miso oraz krem zbożowy na śniadanie Bardzo dziękujemy organizatorom za zaproszenie nas oraz za świetną organizację, a uczestnikom warsztatu za liczne przybycie i aktywny udział

Pierwszy Kongres Medycyny Integralnej za nami! Relacja i materiały do pobrania

więcej

29.01.2018 r.
Świętujemy 7-me urodziny!

Już 7-my rok dla Was gotujemy!
Nie byłoby Nas bez Was! Dziękujemy za zaufanie i za to, że jesteście z nami
Z myślą o Was cały czas staramy się podnosić jakość naszych posiłków (mamy coraz wyższy udział ekologicznych składników) i serwisu (mamy więcej samochodów własnych oraz współpracujacych kierowców) oraz rozszerzamy ofertę: na wiosnę wprowadziliśmy post warzywno-owocowy wg zaleceń dr Dąbrowskiej, a jesienią ofertę weekendową i zakwas buraczany.
Dla Was dokładamy wszelkiej staranności, aby posiłki były nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim smaczne i urozmaicone.
W gotowanie wkładamy serce i pasję
więcej

13.12.2017 r.
Nowość w ofercie – zakwas buraczany na zdrowe jelita!

Z przyjemnością zawiadamiamy, że za namową naszych Klientów wprowadziliśmy do naszej stałej oferty ręcznie robiony zakwas buraczany z EKOLOGICZNYCH warzyw.
Jest bezglutenowy, bo do kiszenia używamy soku z kiszonych ogórków, a nie chleba razowego. Kisimy go w kamionkach lub szklanych słojach ok. tygodnia,
a potem dojrzewa w szklanych, ciemnych butelkach.
Jest bardzo smaczny, bo poza burakami zawiera bukiet innych warzyw z chrzanem, czosnkiem i przyprawami włącznie!

więcej

19.11.2017 r.
Makrobiotyka w naTemat.pl

Mieliśmy przyjemność przygotować potrawy do artykułu o zielonych warzywach: jarmużu, szpinaku i rukoli, a przy okazji rzesze czytelników dowiedziały się coś nie coś o Makrobiotyce! Polecamy artykuł!

bliss.natemat.pl/222737,juz-nigdy-nie-zapytasz-a-co-to-ta-makrobiotyka-3-przepisy-na-zdrowe-jesienne-dania-dla-ktorych-mozna-stracic-glowe

19.06.2017 r.
Nowość w ofercie – Post warzywno-owocowy wg zaleceń dr Dąbrowskiej

Mamy dobre wieści! Uruchamiamy post warzywno-owocowy wg zaleceń dr Ewy Dąbrowskiej już od dzisiaj! Wielokrotnie gotowaliśmy ww. dietę dla Klientów w potrzebie, przygotowywaliśmy również dla siebie, a teraz uruchamiamy regularną linię dietetyczną!
Post warzywno-owocowy jest postem leczniczym, który dostarcza pokarmów bioaktywnych pełnych enzymów, składników mineralnych i witamin, który poprzez alkalizację i odtruwanie organizmu włącza mechanizmy samoleczenia i pomaga przywrócić zdrowie.

 

więcej

13.05.2017 r.
Warsztaty „Smacznie, zdrowo… bezglutenowo!”

Dzisiaj odbyły sie kolejne warsztaty, tym razem o kuchni bezglutenowej „Smacznie, zdrowo… bezglutenowo”! Była mega fajna energia, pyszne dania w wykonaniu zaangażowanych i utalentowanych uczetniczek
Pierogi

więcej

23.04.2017 r.
Makrobiotyka # 5 – Warzywa

Właśnie dokończyłam kolejny mini-warsztat o drugiej, najważniejszej w makrobiotyce po zbożach, katerogii produktów – o warzywach, także o tych zapomnianych (topinamburze, pasternaku, jarmużu, skorzonerze, brukwi). Gotujemy z Anią Nowak-Ibisz pyszny krem z pasternaku (52:00), prasowankę z warzyw, kiszonek i kiełków (53:40) i wegeburgery z buraków (1h 04).

08.04.2017 r.
Warsztaty – „Wielkanoc na sposób makrobiotyczny”

Właśnie jesteśmy po warsztatach o Makrobiotyce w wydaniu wielkanocnym. Była fantastyczna energia i pyszne dania Wszystkim świetnym kucharkom serdecznie dziękuję za mega-pozytywny dzień i świetny efekt kulinarny A wykonałyśmy aż tyle:

więcej

31.03.2017 r.
Instytut Żywienia i Żywności – Konferencja „Alergie, nietolerancje pokarmowe – zmora pacjentów, dietetyków i lekarzy”

Dzisiaj mieliśmy przyjemność gościć w Instytucie Żywności i Żywienia podczas konferencji „Alergie, nietolerancje pokarmowe – zmora pacjentów, dietetyków i lekarzy”. Naszą rolą było obsłużyć przerwę kawową i obiadową dla 150 uczestników… Z przyjemnością zawiadamiam, że daliśmy radę Oto relacja z wydarzenia:

17.03.2017 r.
Makrobiotyka w Centrum Kultury w Grodzisku Mazowieckim

W piatek 17.03.2017 r. gościliśmy w Centrum Kultury w Grodzisku Mazowieckim, gdzie razem z Biblioteka Publiczna Gminy Grodzisk Mazowiecki zorganizowanym wykład o Makrobiotyce, poczęstowalismy uczestników pysznościami na wytrawnie i słodko oraz ugotowaliśmy „na żywo” energetyczne śniadanie zbożowe – Orkiszowy habermus św. Hildegardy z jabłkiem, bertramem, galgantem, migdałami i ziarnami babki płesznik.

11.02.2017 r.
na Temat – Bliss

„W trzy tygodnie straciła absolutnie wszystko.
Niezwykła historia o tym, jak odbudować życie”

– dziennikarka Katarzyna Sołtysik z magazynu Bliss rozmawia z Kornelią Westergaard o rewolucji w jej życiu, która doprowadziła do powstania Macro Bios Baru.
A na koniec artykułu polecamy przepis na pyszne naleśniki karobowe z własnej roboty „nutellą”.

bliss.natemat.pl/201143,jesli-bog-zamyka-nosem-drzwi-to-otwiera-okno-niezwykla-historia-o-tym-jak-jedzenie

więcej

03.12.2016 r.
Warsztaty „Zdrowe desery bez…”

Oto część rezultatów naszego ostatniego w tym roku warsztatu „Zdrowe desery bez…”, czyli bez cukru, glutenu, mleka krowiego, tłuszczów zwierzęcych, jajek i drożdży. Piekliśmy serniki, pierniki, makowiec, ciasteczka i krem czekoladowy z… grochu   Było mniam   Dziękujemy za fantastyczną atmosferę i świetne wypieki!

Następne warsztaty w 14 stycznia 2017 r. – „Smacznie, zdrowo – bezglutenowo”.

więcej

19.11.2016 r.
Warsztaty – Kuchnia 5-ciu Przemian – podstawy dietetyki w TCM

Ponownie połączliśmy pożyteczne z przyjemnym  Wprowadziłam uczestników w świat Tradycyjnej Medycyny Chińskiej i przedstawiłam jej podstawy. Omówiłam zasady gotowania wg 5-ciu Przemian, podział produktów na Elementy (Przemiany) i ich termikę. Ugotowaliśmy wiele pysznych potraw, które były lepiej zrównoważone energetycznie, smaczniejsze i lepiej trawione oraz przyswajane. Podpowiedziałam również jak uprościć sobie prace w kuchni oraz przyswajanie zasad i praktyk kuchni 5-ciu Przemian

21-23 października 2016 r.
Dni Alergii i Ecorganica

Tak wyglądało nasze stoisko na ostatnich targach – miało być naturalnie, ciepło i smacznie … i sądząc po opiniach odwiedzających nas Klientów tak właśnie było!
Dziękujemy wszystkim za przybycie, było nam naprawdę miło ♥

dsc_0689

21-23 października 2016 r.
Dni Alergii i Ecorganica

Zapraszamy serdecznie naszych Klientów i Sympatyków na targi „Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej & Ecorganica”, które odbędą się już w następny piątek, sobotę i niedzielę w PTAK Warsaw EXPO w Nadarzynie.

Będziemy tam obecni z naszym stoiskiem, na którym można będzie skosztować naszych specjałów i nabyć bezglutenowe wyroby oraz nas poznać.

Dla zainteresowanych załączamy program z ciekawymi wykładami i pokazami:
www.dnialergii.pl/pl/p/program/program-pl/

08 października 2016 r.
Warsztaty „Zdrowe desery bez …”

W ostatnią sobotę na warsztatach dla przedstawicielek firmy Oriflame było słodko… Robiłyśmy desery bez klasycznego cukru, glutenu, mleka krowiego, masła, jaj i drożdży. Cukier zamieniłyśmy na ksylitol, cukier kokosowy, surowy miód i słody, a masło jak ktoś chciał na olej kokosowy. Było bezglutenowo, wegańsko i bardzo smacznie, a czego nie zjadłyśmy było na wynos na próbę dla dzieciaków!

 

9

30 września 2016 r.
Kontrola SANEPIDu w naszej kuchni

Miło nam zaanonsować, że podczas ostatniej kontroli SANEPIDu w naszej kuchni „nie stwierdzono uchybień związanych z przestrzeganiem wymagań sanitarno-higienicznych”.
Cieszy nas to bardzo, bo utrzymujemy wysokie standardy dotyczące jakości przygotowywanych przez nas posiłków od pozyskiwanych surowców, przez proces produkcji, po czystość i porządek w naszej kuchni!

25 września 2016 r.
Dieta bezglutenowa – moda czy konieczność?

W niedzielę 25.09.2016 r. zostaliśmy zaproszeni do lifestylowego programu „Polska na Dzień Dobry” w Telewizji Republika poświęconemu tematom istotnym, ale ujętym w przyjemnej, weekendowej i familijnej atmosferze. Tematem była dieta bezglutenowa – nakreślenie skali problemu i krótka podpowiedź jakie produkty wybierać, aby dieta bezglutenowa była zdrowa.

24 września 2016 r.
Warsztaty makrobiotyczne – „Festiwal retro-warzyw”

W sobotę w naszej kuchni warsztatowej odbyły się kolejne warsztaty o Makrobiotyce, tym razem z użyciem zapomnianych warzyw: topinamburu, pasternaku, jarmużu, brukwi oraz innych. Ale robiliśmy też fajne potrawy z tofu i tempehu, robiliśmy pasty oraz piekliśmy chleb i zdrowe desery. Była fajna atmosfera i pyszne jedzenie!

warzywa1

08 września 2016 r.
Warsztaty zdrowego gotowania dla firmy InVentiv Health Clinical

W czwartek 08.09.2016 r. mieliśmy przyjemność zorganizować warsztaty kulinarne dla pracowników Firmy InVentiv Health Clinical. Było torchę teorii na temat Makrobiotyki i dużo gotowania oraz pieczenia. Tym razem warsztaty odbyły się w gościnnej kuchni w Warszawie.

dsc_0604

21 lipca 2016 r.
Nowa Linia Detox

Do oferty MBB wprowadziliśmy linię 8 różnych kompozycji oczyszczających soków warzywno-owocowych. Soki wyciskamy wyłącznie ze składników EKOLOGICZNYCH na specjalnych wolno-obrotowych wyciskarkach ślimakowych, aby uzyskać soki enzymatyczne zawierające żywe enzymy, witaminy i inne składniki czynne biologicznie oraz nieutlenione. Dla maksymalizacji efektu soki wyciskamy na świeżo z rana w dniu dostawy. Soki można zamawiać z osobna, lub w 3 predefinowanych zestawach, albo sobie samemu skomponować własny zestaw.

27 czerwca 2016
Żywa Woda

Z przyjemnością zawiadamiamy, że od dzisiaj w ofercie mamy  „Żywą wodę” – alkaliczną wodę jonizowaną, która posiada 3 cechy różniące ją od każdej innej wody:

  • zasadowość wody (pH 9,5)
  • właściwości antyoksydacyjne
  • mikroklastry

więcej

22 czerwca 2016
Odc. 4 – Makrobiotyka – Orkisz

Oto obiecany kolejny odcinek naszych mini-warsztatów, tym razem wspólnie z Pani Gadżet Anna Nowak – Ibisz pieczemy chleb, nasz kultowy pestkowiec i pyszne śniadanie z hildegardowej odmiany orkiszu. Zapraszamy na warsztaty 🙂

 

14 czerwca 2016
Odc. 3 Makrobiotyka – Strączki

Zapraszamy do obejrzenia kolejnego odcinka z naszych mini – warsztatów. Tym razem tematyką są strączki 🙂

 

 

11 czerwca 2016
TVP Info „Kapitalny program”

Skąd wziął się Macro Bios Bar i dlaczego takie, a nie inne gotowanie jest naszą pasją wyjaśnia wywiad z Kornelią Westergaard udzielony niedawno dla telewizji TVP Info. Założycielka MBB i propagatorka zdrowego żywienia o sobie, swojej filozofii i pasji do gotowania w programie „Kapitalny Program”.

www.tvp.info/15177846/kapitalny-program

 

 

14.05.2016 r.
Warsztaty „Zdrowe desery bez…”

W sobotę 14.05 odbyły się kolejne warsztaty. Tym razem zajęliśmy się zdrowymi deserami bez…(tłuszczu, cukru, glutenu, mleka, jaj i drożdży). Najpierw było trochę teorii, a potem słodkie pieczenie 🙂 Humory dopisywały, a słodka (i nie tylko) uczta smakowała 🙂piernik

16 marca 2016
Odc. 2 Makrobiotyka – Zboża

Z przyjemnością udostępniamy kolejny film z udziałem Małgosi Pieńskowskiej pt. „Zboża”

Zapraszamy do obejrzenia odcinka!

 

12.03.2016 r.
Warsztaty „Wiosenne sprzątanie organizmu”

W sobotę odbyły się premierowe warsztaty o oczyszczaniu naszego organizmu. Było o równowadze kwasowo-zasadowej, wodzie alkalicznej, różnych metodach oczyszczania jelita grubego, wątroby i nerek. Robiliśmy soki, piliśmy zakwas buraczany i przygotowywaliśmy oczyszczające dania gotowane i surowe wg Ajurwedy i dr Ewy Dąbrowskiej.

DSC_9426

07.03.2016 r.
Mamy nasz kanał na youtube.com z serią mini-warsztatów „Gotuj smacznie, żyj długo i zdrowo”!

Właśnie uruchomiliśmy nasz kanał z cyklem mini warsztatów na temat makrobiotyki i kuchni 5-ciu Przemian.
Załączamy link do pierwszego odcinka z Małgorzata Pieńkowska.

Kornelia i Małgosia Pieńkowska wprowadzają widza do świata Makrobiotyki, pokazują jak zrobić aromatyczny bulion warzywny, gotują pyszną owsiankę „na bogato” i zupę miso na śniadanie. Zapraszamy do obejrzenia odcinka 🙂

07.03.2016 r.
Zaczynamy gotować na alkalicznej wodzie jonizowanej!!!

07.03.2016 r. to ważny dzień w historii MBB – z dumą obwieszczamy, że zaczynamy gotować dla Was wszystkie nasze posiłki na wodzie alkalicznej o pH 8.5, 9.0 i 9.5!

Ciało człowieka w ok. 75 % składa się z wody, która jest podstawą wszystkich płynów w organizmie; każda komórka potrzebuje dużej ilości wody o odpowiedniej strukturze; brak wystarczającej ilości dobrej wody ma wpływ na nasz system odpornościowy, może powodować problemy trawienne, zgagę, wzdęcia, zaparcia, nadmiar tkanki tłuszczowej, zespół przewlekłego zmęczenia, bóle głowy, starczy wygląd, skłonność do depresji, zaburzenia pamięci i wiele innych problemów zdrowotnych; niewłaściwy sposób odżywiania, używki, stres, zanieczyszczenie środowiska, brak ruchu, smog elektromagnetyczny powodują zakwaszenie organizmu, a zdrowe komórki maja odczyn alkaliczny!

więcej

27.02.2016 r.
Warsztaty „Smacznie, zdrowo, bezglutenowo”

W ostatnią sobotę odbyły się kolejne zajęcia w naszej kuchni warsztatowej. Były smaczne pierogi ze skwarkami z wędzonego tofu, naleśniki, chlebki, kisz, ciasta i ciasteczka… i to wszystko bezglutenowe 🙂 Kolejne warsztaty już za niespełna dwa tygodnie 12.03.2016 r. – tym razem o oczyszczaniu i odkwaszaniu organizmu. Serdecznie zapraszamy!

12.02.2016 r.
Making-of „Gotuj smacznie, żyj długo i zdrowo” z „Panią Gadżet” – czyli Anną Nowak-Ibisz

Dzisiaj gościliśmy w naszej kuchni warsztatowej Annę Nowak-Ibisz, aktorkę i prowadzącą popularny program „Pani Gadżet”. Wspólnie gotowałyśmy i dzieliłyśmy się wiedzą na temat zdrowego żywienia, bo kręciliśmy kolejne odcinki „Talerza Makrobiotycznego”. Tym razem bohaterem byli: pradawny orkisz i warzywa. Filmy będą dostępne już niebawem na naszej stronie, jak i w kanale youtube.com 🙂

Kuchnia1 Anna_Cukki3

30.01.2016 r.
Making-of „Gotuj smacznie, żyj długo i zdrowo” z Małgorzatą Pieńkowską

W sobotę 30.01.2016 r. rozpoczęła się nowa era MBB. Rozpoczęliśmy kręcić w naszej kuchni warsztatowej cykl filmów o zdrowym odżywianiu i smacznym gotowaniu. Gościem była aktorka i reżyserka oraz adeptka szkoły makrobiotycznej Kushi Institute w Holandii, Małgosia Pieńkowska. Na warsztat poszły zboża i strączki 🙂 Niebawem filmy pojawią się na naszej stronie i w kanale youtube.com

Małgosia_Cukki4Małgosia_Cukki6

 

29 stycznia 2016
5-te urodziny MBB

W piątek 29.01.2016 r. świętujemy naszą 5-tą rocznicę 🙂
Nie byłoby Nas bez Was!
Z myślą o Was cały czas staramy się podnosić jakość naszego gotowania i serwisu, to dla Was dokładamy wszelkiej staranności, aby posiłki były nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim smaczne i urozmaicone. W gotowanie wkładamy serce i pasję 🙂

 

więcej

28 wrzesień 2015
Taniec z Gwiazdami, czyli z Małgosią Pieńkowska

Małgosia Pieńkowska jest naszą Klientką już kilka lat. Teraz trzymamy za nią kciuki w „Tańcu z gwiazdami”! Trzymajcie i Wy! A, oto co mówi o makrobiotyce:
Wierzę w makrobiotykę!

więcej

29 stycznia 2015
MBB obchodzi swoje 4-te urodziny!

Nie byłoby to możliwe, gdyby nie Państwo, nasi Klienci, którzy są z nami nawet od początku istnienia naszej firmy! Dziękujemy naszym Klientom za zaufanie i ciągłe mobilizowanie nas do rozwoju.

Z okazji naszej rocznicy w czwartek mamy słodką niespodziankę dla naszych Klientów 🙂

więcej

15 stycznia 2015
Menu bez glutenu

Z przyjemnością informujemy, że nawiązaliśmy współpracę ze Stowarzyszeniem Osób z Celiakią i na Diecie bezglutenowej oraz przystąpiliśmy do programu MENU BEZ GLUTENU.

Do naszej kuchni przyjechały przedstawicielki stowarzyszenia, aby zweryfikować naszą kuchnię pod kątem możliwości przygotowywania potraw bezglutenowych bez kontaminacji glutenem oraz przeprowadziły szkolenie dla całego zespołu. Zespół zdał test, kuchnia przeszła pozytywną weryfikację i w związku z powyższym formalnie przystępujemy do programu 🙂

DSC_0526

07-09.01.2015 r.

Z początkiem roku mieliśmy przyjemność przygotowywać posiłki dla znanej francuskiej aktorki, która gościła w Polsce – dla Juliette Binoche. Oto co nam przekazała 🙂

MBB_JB

27 stycznia 2014
Nowa kuchnia MBB

MBB_Kitchen_1MBB_Kitchen_2

Dzisiaj wystartowaliśmy z gotowaniem dla Was posiłków w naszej większej kuchni – uwidocznionej na zdjęciach. W związku z faktem, iż grono naszych Klientów stale rośnie postanowiliśmy przenieść naszą działalność do dużo większej, profesjonalnej kuchni.

więcej

08 marca 2012
„WYŚPIEWAM WAM WSZYSTKO”

W Dzień Kobiet ukazała się autobiografia napisana przez Urszulę Dudziak pt. „WYŚPIEWAM WAM WSZYSTKO”. W rozdziale „Don’t worry, be happy” opisuje jak pokonała chorobę nowotworową zmieniając styl życia i żywienia. Mamy tam nasz mały epizodzik, za co serdecznie naszej Ambasadorce dziękujemy 🙂

Używamy certyfikowanych składników
ekologicznych i bezglutenowych: